Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odpovědnost za nemajetkovou újmu

Mám tady jednu smlouvu, která se mi moc nezdá a zavání mi neseriózním jednáním. Chtěla bych vědět, jestli je v rámci zákona v pořádku tohle požadovat, nebo jestli je smlouva neplatná, protiprávní, popř. jaké body 1-9. Dále na která ustanovení zákona (občanského?) se příp. můžu odkázat, abych potvrdila její neplatnost? Děkuji.

Smlouva zde:

V souvislosti s účastí mé osoby (dále jen "Účastník") na Události uznávám, přijímám a souhlasím s následujícím:

(1) Existuje značné riziko vážného zranění nebo smrti související s aktivitami prováděnými Účastníky během Události, které může zahrnovat např.: (i) utonutí; (ii) tonutí; (iii) podvrtnutí; (iv) natažení; (v) zlomeniny; (vi) zranění způsobená horkem nebo zimou, včetně popálenin, zranění související s horkem a podchlazení; (vii) syndrom přetížení; (viii) zranění související s činy nebo opomenutími jiných účastníků Události nebo vozidel; (ix) zvířecí pokousání, pobodání či uštknutí; (x) kontakt s jedovatými rostlinami; (xi) nehody během např. pádlování, horolezectví, cyklistiky, pěší turistiky, cestování lodí, autem nebo jinými, pád z výšky; (xii) srdeční infarkt; (xiii) onemocnění spojená s expozicí odpadní kontaminované vodě či kalu; (xiv) trvalé ochrnutí; nebo (xv) smrt. I když určitá pravidla, vybavení a osobní kázeň mohou toto riziko snížit, stále přetrvává riziko zranění nebo smrti.

(2) PO ZÍSKÁNÍ VŠECH INFORMACÍ O UDÁLOSTI JMÉNEM SVÝM, JÁ (níže podepsaný) VĚDOMĚ, DOBROVOLNĚ A SVOBODNĚ PŘIJÍMÁM VŠECHNA TATO RIZIKA, ZNÁMÁ I NEZNÁMÁ, I POKUD VYPLÝVAJÍ Z NEDBALOSTI, JEDNÁNÍ ČI OPOMENUTÍ OSOB ZPROŠTĚNÝCH ODPOVĚDNOSTI, viz definice v tomto dokumentu, či jiná, a přebírám plnou odpovědnost a přijímám všechna rizika související s účastí mé osoby v Události.

(3) Vědomě a dobrovolně souhlasím podrobit se všem uvedeným a stanoveným podmínkám (které mi byly zpřístupněny) týkajícím se účasti Účastníka v Události. Pokud však během své účasti na Události zpozoruji neobvyklé nebo značné riziko, upustím od účasti, a na toto nebezpečí upozorním nejbližšího funkcionáře Události.

(4) V maximálním možném rozsahu povoleném platnými zákony se jménem svým, a také našich jednotlivých dědiců, nástupců, manželů, partnerů, vykonavatelů závěti nebo nejbližších příbuzných, navždy ZŘÍKÁM NÁROKŮ, ZPROŠŤUJI ODPOVĚDNOSTI A UPOUŠTÍM OD NÁROKŮ VŮČI Společnosti XY, A PŘÍSLUŠNÝM MAJITELŮM ČI PROVOZOVATELŮM MÍST KONÁNÍ a jejich jednotlivým majitelům, pořadatelům, vedoucím, ředitelům, zaměstnancům, smluvním partnerům, zástupcům, agentům a pobočkám, a, je-li to relevantní, přímým či nepřímým mateřským nebo dceřiným společnostem, předchůdcům, nástupcům, dědicům, právním zástupcům, mediálním partnerům, spolupracujícím charitativním organizacím, sponzorům nebo poskytovatelům zdravotní péče, kteréhokoliv z výše uvedených (dále jen souhrnně “Osoby zproštěné odpovědnosti”), V SOUVISLOSTI S JAKÝMIKOLIV SOUDNÍMI SPORY, NÁROKY ČI ZTRÁTAMI A JAKÝMIKOLIV ÚRAZY, INVALIDITOU, SMRTÍ NEBO ZTRÁTAMI ČI POŠKOZENÍM MAJETKU NEBO LIDSKÉHO ZDRAVÍ, A V SOUVISLOSTI S MOU ÚČASTÍ NA UDÁLOSTI, AŤ UŽ VYPLÝVAJÍ Z NEDBALOSTI NEBO NEÚMYSLNÉHO JEDNÁNÍ OSOB ZPROŠTĚNÝCH ODPOVĚDNOSTI NEBO JINÝCH PŘÍČIN. Dále souhlasím, že odškodním, budu bránit a chránit Osoby zproštěné odpovědnosti před jakoukoliv odpovědností za škodu, náklady, nároky nebo škodami vyplývajícími z účasti Účastníka na Události nebo v souvislostí s touto, včetně např. odůvodněných nákladů právního zastoupení.

Předmět Autor Datum
POKRAČOVÁNÍ: (5) Jménem svým potvrzuji a stvrzuji, že: (i) pokud není níže uvedeno jinak, jsem star…
Siryn 06.04.2018 20:48
Siryn
Postrádám sdělení, čeho se ta smlouva vlastně týká. Jestli jde o sjíždění peřejí, výstup na osmitisí…
karel 06.04.2018 21:16
karel
Kdyby mi někdo předložil k podpisu takovouhle listinu, tak po přečtení prvních dvou bodů bych tomu,…
Yarda 07.04.2018 00:04
Yarda
Zmluva je spísaná v zmysle pleteného zákona, neodporuje mu, nie je v rozpore s dobrými ani spoločens…
Ahasver Chamachir 07.04.2018 04:49
Ahasver Chamachir
Jsi si jistý,že třeba bod 4 je podle nějakého zákona ?
kozakl 07.04.2018 07:19
kozakl
"Existuje značné riziko vážného zranění nebo smrti..." "...VĚDOMĚ, DOBROVOLNĚ A SVOBODNĚ PŘIJÍMÁM V…
Siryn 07.04.2018 14:05
Siryn
Nudo, tak ještě jednou - tvoje rady ohledně řemesel mají občas hlavu i patu, ale jak už jsem psal -… poslední
Kachlík 07.04.2018 15:35
Kachlík

POKRAČOVÁNÍ:

(5) Jménem svým potvrzuji a stvrzuji, že: (i) pokud není níže uvedeno jinak, jsem starší 18 let a v souladu se zákonem podepisuji svým jménem; (ii) Účastník není nemocný, zraněný ani netrpí jinými neduhy, které by mohly ovlivnit jeho bezpečnou účast na Události; (iii) Účastník je fyzicky zdatný a dostatečně připravený k účasti ve všech aktivitách souvisejících s Událostí; a (iv) Účastník musí mít ke dni konání Události platné lékařské/zdravotní pojištění, a to buď individuálně, nebo v rámci organizace. Potvrzuji, že Účastník si je vědom a zná rizika spojená s účastí na Události a že Účastník se Události účastní dobrovolně.

(6) Jménem svým souhlasím s poskytnutím první pomoci, a jiné lékařské péče a souvisejících služeb, včetně evakuace/přepravy, v případě zranění nebo onemocnění v souvislosti s účastí na Události, a zároveň tímto Osoby zproštěné odpovědnosti zprošťuji všech závazků a zavazuji se odškodnit veškeré nároky vyplývající z uvedeného ošetření nebo služeb. Dále souhlasím a zavazuji se získat, poskytnout a svolit, připadá-li tato možnost v úvahu, užít, a zveřejnit mé osobní zdravotní informace těmto poskytovatelům, v souvislosti s poskytováním služeb či péče (léčby), a podepsat dodatečné dokumenty, které tito poskytovatele mohou požadovat v souvislosti s těmito informacemi či službami.

(7) Osoby zproštěné odpovědnosti si vyhrazují právo, dle jejich uvážení, odložit, zrušit nebo změnit Událost v důsledku povětrnostních podmínek či jiných okolností, které jsou mimo kontrolu Osob zproštěných odpovědnosti a které mohou mít vliv na zdraví a nebo bezpečnosti Účastníků. Pokud bude Událost zrušena, není Společnost XY povinna vrátit registrační poplatky žádnému Účastníkovi.

(8) Jménem svým uděluji neodvolatelné a neomezené svolení, aby Osoby zproštěné odpovědnosti použily, reprodukovaly, prodávaly, šířily a distribuovaly jakékoliv fotografie, obrázky, videonahrávky, filmy, nahrávky či jakékoliv jiné vyobrazení Účastníka během účasti na Události či souvisejících aktivitách, a to k jakýmkoliv odůvodnitelným účelům a opakovaně, a beru na vědomí, že Účastník nebude mít v souvislosti s výše uvedeným nárok na jakoukoliv náhradu. Dále zároveň uděluji Osobám zproštěným odpovědnosti neodvolatelné a bezpodmínečné svolení k filmování, pořizování videonahrávek a zaznamenávání výkonu Účastníka na Události, a k jejich následnému televiznímu vysílání, prodeji, distribuci a dalšímu použití, a to tak, jak Osoby zproštěné odpovědnosti uznají za vhodné. Toto svolení musí zahrnovat poskytnutí neomezených a neodvolatelných práv Osobám zproštěným odpovědnosti, bez jakékoliv náhrady pro Účastníka, použít, reprodukovat či vysílat Účastníkovo jméno, přezdívku, obrázek, vyobrazení, hlas, fotografii, v souvislosti s Událostí. Stvrzuji, že Osoby zproštěné odpovědnosti získávají celosvětově neomezené právo k uplatňování autorských práv, k použití, opakovanému použití, publikování, opakovanému publikování, vysílání a jiné distribuci vyobrazení či informací o Účastníkovi, a všech či některých částí Události, ve kterých se Účastník může objevit, ve všech rádiových, síťových, kabelových a lokálních televizních programech, v jakýchkoliv tištěných materiálech nebo v jiném formátu či na jiném nosiči (včetně elektronických nosičů dat), které jsou známé nyní nebo budou objeveny v budoucnosti, a to opakovaně a bez náhrady pro Účastníka.

(9) Výměnou za právo účastnit se Události, Účastník zprošťuje odpovědnosti a zavazuje se neuplatňovat vůči Osobám zproštěným odpovědnosti žádné současné či budoucí nároky týkající se účasti Účastníka na událostech pořádaných Osobami zproštěnými odpovědnosti, včetně této Události, a to jak Účastníkem, tak jeho/jejími dědici, nástupci, manželi, partnery, vykonavateli poslední vůle a nejbližších příbuzných.

Postrádám sdělení, čeho se ta smlouva vlastně týká. Jestli jde o sjíždění peřejí, výstup na osmitisícovku nebo nějakou televizní taškařici o přežití, je to celkem adekvátní. Samozřejmě vás nikdo nesmí nutit nic takového podepisovat, té Události se přece zúčastnit nemusíte.

Zmluva je spísaná v zmysle pleteného zákona, neodporuje mu, nie je v rozpore s dobrými ani spoločenskými mravmi.

Ak ju niekto z radov svojprávnych blízkych osôb dobrovoľne, bez nátlaku, pri plnom vedomí podpísal, nemáš šancu zmluvu napadnúť ani preukázať jej neplatnosť.

Čo nie je zákonom explicitne zakázané, to je dovolené.

V každom prípade je vhodné s každou zmluvou sa dôkladne oboznámiť, porozumieť jej obsahu, prípadne poradiť sa s rigorózo právnikom než ju niekto stvrdí svojim elegantným, jedinečným, nezameniteľným, podpisom.

Pozdě bychom bycha honili....

"Existuje značné riziko vážného zranění nebo smrti..."

"...VĚDOMĚ, DOBROVOLNĚ A SVOBODNĚ PŘIJÍMÁM VŠECHNA TATO RIZIKA, ZNÁMÁ I NEZNÁMÁ, I POKUD VYPLÝVAJÍ Z NEDBALOSTI, JEDNÁNÍ ČI OPOMENUTÍ OSOB ZPROŠTĚNÝCH ODPOVĚDNOSTI"

"V maximálním možném rozsahu povoleném platnými zákony se jménem svým atd. navždy ZŘÍKÁM NÁROKŮ, ZPROŠŤUJI ODPOVĚDNOSTI A UPOUŠTÍM OD NÁROKŮ VŮČI Společnosti XY, A PŘÍSLUŠNÝM MAJITELŮM ČI PROVOZOVATELŮM MÍST KONÁNÍ atd. (dále jen souhrnně “Osoby zproštěné odpovědnosti”), V SOUVISLOSTI S JAKÝMIKOLIV SOUDNÍMI SPORY, NÁROKY ČI ZTRÁTAMI A JAKÝMIKOLIV ÚRAZY, INVALIDITOU, SMRTÍ NEBO ZTRÁTAMI ČI POŠKOZENÍM MAJETKU NEBO LIDSKÉHO ZDRAVÍ, A V SOUVISLOSTI S MOU ÚČASTÍ NA UDÁLOSTI, AŤ UŽ VYPLÝVAJÍ Z NEDBALOSTI NEBO NEÚMYSLNÉHO JEDNÁNÍ OSOB ZPROŠTĚNÝCH ODPOVĚDNOSTI NEBO JINÝCH PŘÍČIN."

Takže kvůli opomenutí nebo nedbalosti osoby zproštěné odpovědnosti např. zemřete nebo jste zraněn (život, zdraví) a vzdáte se předem jakýchkoliv nároků, které by z toho vyplývaly. Mně to nepřijde moc košér, ani že by to bylo podle nějakého zákona, jak píše kozakl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru