Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Použití zbraně

Dobrý den, nedávno jsem četl příběhy lidi kteří ke své obraně užili zbraň a narazil jsme na příběh muže ve středním věku. Kterého napadla skupina asi 5 lidi. Dva z těchto útočníků zranil a jednoho usmrtil bohužel jsem se nedozvěděl jak tento případ dopadl. Vím ze obrana by měla být duslednejsi než útok ale zase přiměřená. Jako třeba ze proti bezbrannemu útočníkovi nepouzit zbraň. Ale co když je útočníků bez zbraně právě 5 a při varovném výstřelu nereaguji a pokračují v útoku klidně i agresivněji. Jak by teoreticky prohlížel soud na takovou situaci kdy by člověk v sebeobraně proti nim pravé použil legálně drzenou zbraň.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Drobný príklad v Polichne: https://www.noviny.sk/krimi/105517-drama-z-polichna-strelec-bol-sudom-os…
Nuda 08.08.2018 19:18
Nuda
Problém je, že dotyčný měl štěstí na soudce. Kdyby dostal jiného soudce, mohl klidně dostat 20 let.…
Araneus84 08.08.2018 19:35
Araneus84
nadväzujem zo svojej skúsenosti pod perforovanou čiarou, ako dôvetok: Drobný príklad v Polichne: h…
Nuda 08.08.2018 19:43
Nuda
potom ešte rozpovedz tú o červenej čiapočke a budeme Ta volať Božena Nemcová....... nový
audax 09.08.2018 08:33
audax
Kdybych měl nějakou zbraň a ocitl bych se v situaci, že bych se cítil ohrožený na životě a neviděl b… nový
Yarda 09.08.2018 10:48
Yarda
Čistě ze zvědavosti: řidičský pas a občanský pas máte? poslední
Kurt 09.08.2018 11:33
Kurt

Problém je, že dotyčný měl štěstí na soudce. Kdyby dostal jiného soudce, mohl klidně dostat 20 let.

Jediný na co se v naší republice může člověk spolehnout je to, že ať už koná v sebeobraně nebo ne, problémy z toho bude mít v obou případech. Pouze v jednom budou možná o trochu menší.
To je taky důvodem, že i kdyby vedle mě někoho mlátili do bezvědomí, tak nezasáhnu a maximálně vytočím číslo na policii a oznámím jim to.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Muslimska-verbezi-Do-rvacky-v-prazskem-metru-se-vlozil-cesky-herec-FOTO-jako-dukaz-477972

nadväzujem zo svojej skúsenosti pod perforovanou čiarou, ako dôvetok:

Drobný príklad v Polichne:

https://www.noviny.sk/krimi/105517-drama-z-polichna-strelec-bol-sudom-oslobodeny

Písané síce v hotentóčtine, ale dá sa v skratke porozumieť.

Napadli strelca cigáni doma, v jeho r.d. so sekerami. Zvesil kozlicu a pálil. Zostal vo väzbe cca 6-mes. z dôvodu neprimeranej obrany, lebo po picnutí jedného z černej brikety pokračoval v streľbe do ostatných briekiet v jeho nehnuteľnosti čo mu skazilo posudok.

Ale strelec bol v konečnom rozhodnutí oslobodený s pod boľševickej obžaloby.

Zrejeme dostatok ústavy, tj. riadne oplotená, zabezpečená nehnuteľnosť je zákonmi chránená pred útočníkmi so zbraňami v rukách, ako v U.S.A.

------------------------------------------------------------

Na verejnosti je to iná situácia.

Osobne som v roku 1976 na jednu šupu holou päsťou ľavačkou zabil útočníka na Hodžovom námestí pred Sovietskou knihou, lebo ma napadol tento pracovník béusu (vodič električky) v nočných hodinách kudlou. Pri vykrytí jeho rany pravou rukou mi rozsekol šľachy na líci (zhora) dlane pravej ruky, špicou kudly mi jemne rozťal na sánke kožu než padol zoťatý, ako kuželka na chodník, ale prokuratúra trvala na mojom nepodmienečnom odsúdení. Držali ma v CPZ a väzbe tri mesiace napriek svedeckých výpovedí v môj prospech. Až odvolací súd ma definitívne oslobodil spod nepodmienečného rozsudku I. stupňového súdu.

pritom som nemal v rukách nielen zbraň, ale ani šuter, palicu či iný vražedný nástroj, ktorým by som sa bránil.

Iba som sa vracal večer z pravidelného, trojfázového tréningu bojového umenia s prepoteným kimonom v igelitke. (možno vtedy hodnoteného, ako nepriateľského, smerovaného proti boľševickým predstaviteľom zločineckej, komunistickej moci, na čo poukazovali v obžalobe OČTK).

Kdybych měl nějakou zbraň a ocitl bych se v situaci, že bych se cítil ohrožený na životě a neviděl bych jinou možnost, asi bych se řídil sloganem: "Lepší, když mne dvanáct soudí než aby mne šest neslo."

BTW: Zbrojní pas ani střelnou zbraň nemám a nehodlám si je pořizovat, doufám, že se u nás situace nezmění natolik, aby mne to přinutilo změnit názor.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru