Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ČR - stavba chaty bez povolenia

Dobrý deň

Som Slovák s trvalým pobytom na SK pracujúci v ČR. V ČR som kúpil zahradu na ktorej som začal stavať záhradnú chatu s podlažím 6x8m. Chata je montovaná drevostavba, nejedná sa ale o mobilný dom. V extrémnom prípade je možné chatu žeriavom niekam previesť, ale robiť sa mi to teda nechce....

Niekto v práci mi povedal že na tak malú stavbu stav povolenie nepotrebujem že stačí ohláška, tak som začal stavať. Totiž ohlášku som ja pochopil tak že sa to niekde nahlási potom čo sa to postaví. Ničmenej až teraz som si prečítal v stav zákone že ohláška je myslená inak ako som to pochopil ja....

Chata je postavená cca 15m od obecnej cesty, a asi 15m a 40m od susedných parciel. Parcela na ktorej chata stojí ale v územnom pláne nie je určená na zastavenie - je to ako záhrada. Ale na susedných parcelách sú rodinné domy. A okolo mojej parcely vedie obecná asfaltová cesta, je tam elektrika, voda... Samozrejme susedov som sa pýtal a nikto nemal žiadne výhrady, ukázal som im projekt ako to bude vyzerať a kde to bude umiestnené. Chata je vzdialená od najbližšieho rod domu cca 100 - 150m. Pripojenie parcely na vodu a elektrinu riešim cez príslušné úrady (ČEZ, VAK) ktoré uvedené vybavujú samostane a to pribieha asi v poriadku, dokocna som dostal domov list zo stavebného úradu so súhlasom so stavbou - asi niečo pre tie elektrárne.

A teraz otázka čo mi hrozí a čo spraviť? Mám sám ísť teraz na stav úrad a sám seba prihlásiť? Aktuálny stav je taký že chata je takmer hotová - zvonku, vnútri ešte nie je nič spravené....

Předmět Autor Datum
Tady si můžeš počíst. domy-bez-stavebniho-povoleni nový
ebra 08.08.2018 15:15
ebra
Tento právny úkon si mal vykonať na miestnom úrade ako prvotný. Úrad má lehotu do 30-dní, aby drobnú… nový
Nuda 08.08.2018 21:28
Nuda
Čo som mal spraviť to už viem, ale zaujíma ma ako najlepšie z toho von. Ako som písal v práci normál… nový
FK 08.08.2018 21:58
FK
Začněte ihned jednat se stavebním úřadem, abyste stavbu, byť nedokončenou, řádně legalizoval. Reakce… nový
milan.cukrar 09.08.2018 06:31
milan.cukrar
Tak update. začal som jednať so stavebným úradom a ten povedal že mi to nemôže povoliť, lebo na tej… nový
FK 10.01.2019 23:33
FK
Nevím jak chata vypadá, je tu jedna možnost. Pokud je pozemek veden jako zemědělská půda musíš nazva… nový
nerady 11.01.2019 19:04
nerady
Ještě jedna poznámka. Pokud tam někdy stála nějaká budova najdi si ve vyhledavači "kontaminace.cenia… nový
nerady 11.01.2019 19:13
nerady
V katastri je to vedené ako zahrada. žiaľ na tých leteckých snímkoch nie je vidieť že by tam nieťo b… nový
FK 15.01.2019 12:54
FK
Tak všude říkej, že je to kůlna na nářadí, bedničky na ovoce a zeleninu, uschování výpěstků, sudů na… poslední
nerady 15.01.2019 18:56
nerady

Tento právny úkon si mal vykonať na miestnom úrade ako prvotný. Úrad má lehotu do 30-dní, aby drobnú stavbu akceptoval.

Ak by úrad v lehote do 30-dní (vrátane) nereagoval znamená, že nemá žiadne námietky a stotožňuje sa so stavbou "ako takou". Je povolená.

Drž hubu a nahlás v zmysle zákona vykonanie budúcej stavby, počkaj lehotu na vyjadrenie úradu. Ak sa do 30 dní nevyjadrí, si v ažurite, si v suchu.

Inak sa zamotáš sám seba do klbka úradného šimľa.

(ak ťa dobrák sused už teraz neudal, neufajčil pred dokončením stavby, ale aj tu je možná retroaktívna cesta legalizácie, len nie zadarmo, cestou tejto poradni).

Čo som mal spraviť to už viem, ale zaujíma ma ako najlepšie z toho von. Ako som písal v práci normálne pokračujem, už tam mám alokované značné financie a nemôžem ten materiál tam nechať degradovať alebo rozkradnúť. Po dokončení zašlem teda oznámenie o drobnej stavbe a uvidím.

Ale čo v tom medziobdobí...teoreticky ak by niekto dal podnet na úrad tak čo sa môže stať? Príde úradník s bagrom mi to zbúrať? Pošta mi chodí na SK, kde mi ju preberá manželka, ak by prišlo niečo zo stav úradu nechať prebrať alebo neprebrať?

Tak update. začal som jednať so stavebným úradom a ten povedal že mi to nemôže povoliť, lebo na tej parcele je nejaká sídelní zeleň - samozrejme chata už stojí... A že to sa musí upraviť územný plán, čo ale môže trvať roky... Teda parcela je síce v zastavanej časti obce ale v neakej inej časti územného plánu našiel toto farebné rozdelenie. úrad mi už ale inými rozhodnutiami povolil pripojenie parcely na elektrinu a inž siete.

Takže teraz akože mám čakať že mi to dajú zbúrať? Hovoril mi že musí nariadiť nejaké konanie kde sa stretneme na mieste....

Viete mi poradiť ako sa na takom stretnutí zachovať, čo tvrdiť,netvrdiť? Ako som písal vyššie som ďaleko od susedov na vlastnom pozemku, nikomu tam nevadím... Dokonca pani čo som to od nej kúpil tvrdí že dávno okolo vojny tam stála hospodárska budova - čo môžem potvrdiť pri kopaní som tam našiel nejaké pozostatky stavby....

ďakujem

Nevím jak chata vypadá, je tu jedna možnost. Pokud je pozemek veden jako zemědělská půda musíš nazvat objekt jako kůlna na nářadí (pak tam ale nemůžeš mít koupelnu, splachovací záchod a topení). Domnívám se, že to je možné do 70 m2. Neudávej se a počkej co se bude dít. Pokud na tebe vystartuje stavební úřad musí zahájit řízení o odstranění stavby a rámci tohoto řízení je možné stavbu dodatečně kolaudovat. Připravuje se novela stavebního zákona a nikdo neví jak to dopadne. Osobně bych se poptal v okolí po někom kdo tyto věci vyřizuje za peníze a nechal bych si od něj poradit. Pokud se rozhodneš pro kůlnu tak nesmíš říkat, že tam budou stroje či sklad hořlavých látek (i seno). Nemám doma nový stavební zákon ale někde si ho půjč a prostuduj. Pokud se rozhodneš a projde ti kůlna, tak po kolaudaci to můžeš trochu poladit tak, aby ti to vyhovovalo.

Ještě jedna poznámka. Pokud tam někdy stála nějaká budova najdi si ve vyhledavači "kontaminace.cenia.cz". Jsou tam letecké snímky celé republiky z roku 1953 a budova by tam mohla být vidět. Můžeš tedy operovat s tím, že tam kůlna už byla. Vodu, kterou tam máš zavedenou uváděj, že je určená k zálivce a elektřinu budeš využívat k pohonu např. sekačky na trávu atd.

V katastri je to vedené ako zahrada. žiaľ na tých leteckých snímkoch nie je vidieť že by tam nieťo bolo ale našiel som na mape z roku 1873 a z roku 1930 že tam stáli budovy - je to na stránkach MORAVSKÝ ZEMSKÝ ARCHIV V BRNĚ. Sú tam tri objekty jeden je žltou farbou a dva sú červené. Dľa legendy: "Zděné budovy jsou v mapových listech vybarveny červeně (hlavní vstup a průčelí, zvýrazněné zesílenou čarou), dřevěné stavby žlutě"

No tak som zvedavý čo sa bude diať....

Tak všude říkej, že je to kůlna na nářadí, bedničky na ovoce a zeleninu, uschování výpěstků, sudů na dešťovou vodu v zimě, sítí proti ptákům, fólie na zřízení tunelů pro pěstování pod fólií, kolíků ke stromkům, mletého vápence na vápnění atd. Pokud tam máš všude trávu a žádný ovocný strom tak doporučuji zrýt kus pozemku, aby si mohl tvrdit výše uvedené skutečnosti. Jinak platí to co jsem psal v první odpovědi. Ty mapy jsou původní katastrální mapy, nakreslené před rokem 1850, aby mohly být vybírány daně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru