Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pracovna zmluva a podmienka odpracovat urcity cas

Ahoj,
Mam taku zvlastnu otazku, budem sa to snazit naformulovat co najpresnejsie...
Pred rokom sme nastupili do novej prace, 3-ja naraz. Bolo ponuknute, ze pocas zaucania si mozeme vybrat: dohoda, alebo pol uvazok. Ja som zvolil pol uvazok, po zauceni sa zmluva dodatkom zmenila na plny. Dalsi dvaja kolegovia zvolili dohodu, a nasledne po zauceni bola s nimi spisana normalna pracovna zmluva, kde sa im vsak objavila klauzula, ze pokial neodrobia 12mesiacov, tak zamestnavatel ich bude penalizovat pokutou vo vyske mesacnej mzdy.
Dnes vznikla situacia, kde jeden z nich chce odist (a kedze sa zaucal dlho, tak zmluvu ma az od 1.11.) a zamestnavatel chce uplatnit tuto polozku.
Nechcem polemizovat o opravneni a platnosti podmienky, moja otazka je:

Moze zamestnavatel poslednu mzdu nevyplatit (s odvolanim na zmluvu), alebo ju vyplatit musi, a nasledne vyzadovat pokutu vo vyske mzdy?

Edit: ich zmluvy som nevidel, neviem co presne podpisali, ja vo svojej takuto klauzulu nemam.
Je to pre mna dost neprijemna situacia, su jak male deti..."on to tak nema, tak preco my ano" a pod. To len na okraj, ze preco to riesim...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
zamestnávatel si uplatní to,čo je predmetom dohody,Ty si žiadnu dohodu nepodpísal,máš plnohodnotnú p…
audax 15.09.2018 08:57
audax
Plne chapem tvoju odpoved. Ono to ani nie je az tak moj problem, ze 20rocne deti podpisuju zmluvy kt… poslední
Qet-nereg 15.09.2018 09:23
Qet-nereg

zamestnávatel si uplatní to,čo je predmetom dohody,Ty si žiadnu dohodu nepodpísal,máš plnohodnotnú pracovnú zmluvu,oni podpísali dohodu,kde si zamestnávatel stanovil podmienku spojenú so zmluvnou pokutou pri porušení danej podmienky a dohody a tú si pri nedodržaní dohodnutých záležitostí uplatní presne podla podpísanej zmluvy,Ty takú zmluvu nemáš,ked podáš výpoved,zamestnávatel Tvoju výpoved bude riešiť obvyklým spôsobom ako bežnú výpoved,ktorú podal bežný zamestnanec........pokial im vadí,že oni majú podpísanú dohodu s nejakými neštandartnými podmienkami,to Teba vôbec nemusí trápiť ,je to ich problém ,mali možnosť výberu.....takéto podmienky a s nimi spojené,pre zjednodušenie to nazvime zmluvné pokuty sú v určitých typoch zamestnania úplne bežná vec,rovnako ako velmi podobne penalizované napr. tvz.zmluvy o mlčanlivosti a podobné, a zmluvné pokuty sa obvykle vyberajú bez zbytočného odkladu...

Plne chapem tvoju odpoved. Ono to ani nie je az tak moj problem, ze 20rocne deti podpisuju zmluvy ktorych dosah si nevedia uvedomit, obtazuje ma ze to nevedia ppchopit a zatahuju ma do svojich problemov.

Otazka znie: ma mzdu vyplatit a nasledne vymahat ciastku, alebo si moze dovolit nevyplatit s ohladom na zmluvu?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru