Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem pokuta-co mi může firma udělat a jak já se můžu občansko-právně bránit

Dobrý den

Není lehké vyjádřit, co chci dotazem říct, ale pokusím se-snad mi někdo poradí. Potřeboval bych poradit ohledně pracovně-občansko-trestního práva. Dotaz je teoretický. Co by se stalo, kdyby firma dostala pokutu cca 1 000 000-10 000 000 Kč za porušování zákonů, vyhlášek atd. Jak by firma postupovala při objasňování pokuty? Má zodpovědná osoba ("viník") vůbec možnost bránit se? Může firma pokutu vyžadovat po zodpovědném zaměstnanci? Co by se stalo, kdyby dal zaměstnanec výpověď (před pokutou, či po pokutě)? Přešla by pokuta např. i na rodinu (manželku, manžela)? Dá se rodina (manžel, manželka) před pokutou, nějak ochránit? Vím je to psané zmateně. Děkuji moc za každou připomínku. P.P.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A co když nemám podepsanou hmotnou zodpovědnost?
P. P. 22.11.2018 21:33
P. P.
Tak pořád platí moje první odpověď. nový
Wikan 22.11.2018 21:37
Wikan
Předpokládám jestli je škoda úmyslná nebo ne rozhodne soud (spor zaměstnanec X zaměstnavatel). Dá se… nový
P. P. 22.11.2018 23:50
P. P.
Pokud se na zaplacení škody dohodnou, tak k soudu dojít nemusí. Životní prostředí určitě není svěřen… nový
Wikan 23.11.2018 07:37
Wikan
Pokud došlo ke škodě vůči zaměstnavateli, ale dodržel jste veškeré předpisy, se kterými je zaměstnav… nový
Kachlík 24.11.2018 15:43
Kachlík
Takže teoreticky (prakticky) za prokázání viny zaměstnancem, zaměstnanci nehrozí uhrazení celé pokut… nový
P. P. 27.11.2018 22:20
P. P.
Je to napsané v první odpovědi od Wikana. nový
karel 27.11.2018 22:41
karel
Rozlišuj pojem Obchodné, Občianske právo a Trestno-právnu rovinu na vzniknutej škode. https://karie… poslední
Nuda 28.11.2018 15:38
Nuda

Pokud došlo ke škodě vůči zaměstnavateli, ale dodržel jste veškeré předpisy, se kterými je zaměstnavatel (ve vlastním zájmu) povinen vás seznámit (a hlavně to seznámení doložit), tak by náhradu škody vymáhat neměl (ale nedělám si iluze, jak by to probíhalo v reálu - eventuální soud => ukončení pracovního poměru). Pokud došlo ke škodě na životním prostředí, platí to obdobně, nicméně pokud jste nezanedbal žádný vnitřní předpis, ani (obecně řečeno) zákony na ochranu ŽP, tak firma sice může platit pokutu, ale vás by to mělo minout. Pokud jste ale nějaký zákonný předpis porušil, ačkoliv zaměstnavatel nemá pro ten případ žádnou dokumentaci, tak máte smůlu - zákonné normy jsou nadřazeny směrnicím zaměstnavatele (nebo je mohou přímo "nahrazovat"), a pak by zaměstnavatel mohl chtít náhradu způsobené škody (až do výše 4,5 násobku hrubé měsíční mzdy, jak bylo uvedeno výše), a k tomu pokuta pro vás od správního úřadu (tam je na jeho rozhodnutí, jestli bude pokutovat zaměstnavatele=firmu, nebo přímo vás jako původce škody).

Rozlišuj pojem Obchodné, Občianske právo a Trestno-právnu rovinu na vzniknutej škode.

https://karierainfo.zoznam.sk/cl/1000170/1443809/Radime--Do-akej-vysky-moze-dat-zamestnavatel-uhradit-nahradu-skody-

Skutočnosť, že zaplatíš v zmysle zákona násobok škody ešte neznamená, že v prípade uznania viny si nebude spoločnosť nárokovať plnú výšku škody náhrady žalobou na súde po konkrétnom subjekte, fyzickej osobe, navyše, ak ťa uzná orgán OČTK z priameho zavinenia v tr.právnej rovine, hačneš si do basy a ešte ako bonus po vylezení z basy ťa bude naháňať exekútor na základe exekutívneho, vykonateľného titulu na základe plnej náhrady spôsobenej škody. (právnemu subjektu alebo fyzickej osobe, konateľovi, majiteľovi firmy).

Ak tieto skutočnosti objasním každému svojmu zamestnancovi včas, počas príjmu do roboty, o.i. tiež absolvuje školenie počas príjmu do práce o bezpečnosti pri práci s podpisom v.r. na flajstre f;A4 s právnymi dôsledkami, sklapne mu brada, zmrzne úsmev na ksiche. Však by ma lúza zlodejov rozniesla na kopytách, hlavne tí majstri sveta s IQ hojdacieho koníka okotení z milicionárskeho, debilného semena udavačov, ktorých nestačili boľševici nakvasiť na VUML, písmenkami JUDr. pred menami.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru