Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vraceni preplatku sirotciho duchodu

Dobry den,
v dubnu tohoto roku jsem nastoupil do zamestnani a tim padem mi skoncila moznost pobirat sirotci duchod jakozto nezaopatrenemu studentovi. Na CSSZ jsem vse nahlasil, presto mi ale prisel jeste jeden duchod, na ktery jsem uz nemel narok. Na CSSZ jsem po telefonicke domluve poslal dopis se zadosti o vytvoreni splatkoveho kalendare, jelikoz jsem nebyl schopny zaplatit zpet celou castku. Od te doby jsem z CSSZ nedostal zadny dopis a moje posledni zprava od nich byla pri hovoru na konci zari s tim, ze se moje zadost presunula na jine oddeleni, kde rozhodnou o vytvoreni splatkoveho kalendare.

Jak muzu v tomto pripade postupovat? Existuje lhuta, do ktere se to musi vyresit? Mam jenom cekat, az mi prijde dopis? Jak dlouho to muze trvat? Nerad bych mel nekde nezaplacene dluhy, ze kterych by se mohl stat postupem casu velky problem pro mou financni stabilitu. Navic bez meho pricineni. Prijde mi zvlastni, ze je to uz vic nez pul roku a CSSZ sve penize zpet stale nechce.

Edit: pani mi v zari rekla, at se nebojim, ze se mi sami ozvou, tak jsem jim uz nevolal a cekal, pulrok uz mi ale pripada jako moc dlouha doba

Předmět Autor Datum
Každopádně by nebylo od věci částku toho důchodu "nasyslit" aby jim mohl být vrácen celý. Telefonová…
Mamko Tatić 20.11.2018 21:39
Mamko Tatić
Tak to take delam, syslim si penize stranou a cekam jestli budu muset vracet najednou nebo ne. S dop… nový
mglaedr 21.11.2018 08:41
mglaedr
Dopis pošleš doporučeně, schováš si lístek z pošty a kopii dopisu. V dopisu popiš dosavadní telefoni… nový
Jan Fiala 21.11.2018 09:51
Jan Fiala
Uz je to tak dlouho, ze si presne data nepamatuji. Muzu vytahnout z telefonu posledni hovory na cisl… nový
mglaedr 21.11.2018 10:23
mglaedr
Prostě to do dopisu, který budeš posílat zrekapituluj. Ukončil jsi studium, neprodleně po ukončení j… poslední
Jan Fiala 21.11.2018 10:38
Jan Fiala

Každopádně by nebylo od věci částku toho důchodu "nasyslit" aby jim mohl být vrácen celý. Telefonování na úřady je naprd, není to průkazné.
Poslal bych jim počtou list, ve kterém bych vzniklou situaci popsal a kam tedy chtějí ten přeplatek vrátit. Budeš mít něco v ruce, "paní po telefonu říkala...." apod je na nic.
Co trvalá adresa? Bydlíš tam a chodí ti počta normálně? Jestli ne, tak klidně mohla ČSSZ poslat výzvu a nemusíš o ni vědět.

Tak to take delam, syslim si penize stranou a cekam jestli budu muset vracet najednou nebo ne. S dopisem to urcite zkusim a co se tyce adresy, bydlim jinde, ale na nahlasene adrese zije clen rodiny, ktery vsechno prebira, takze kdyby neco prislo, dozvedel bych se o tom. Maji povinnost mi z CSSZ odpovedet, pokud poslu dopis? Pripadne maji povinnost odpovedet do treba 30 dni?

Dopis pošleš doporučeně, schováš si lístek z pošty a kopii dopisu.
V dopisu popiš dosavadní telefonické jednání včetně datumů, kdy jsi se na ně poprvé obrátil a oznámil neoprávněně zaslaný důchod a žádost o splátkový kalendář.
Potřebuješ mít v ruce nějaký papír, kdyby došlo na tahanice a oni se začali uhánět úroky.

Uz je to tak dlouho, ze si presne data nepamatuji. Muzu vytahnout z telefonu posledni hovory na cislo CSSZ, ale telefon jsem si koupil celkem nedavno, takze tam nebude vsechno. Taky dopis s oznamenim o ukonceni studia jsem posilal uz hodne davno a listek z posty jsem urcite vyhodil. Pokusim se i tak sehnat co mozna nejvice informaci a mit je na jednom miste, abych se s nimi mohl pripadne branit.

Prostě to do dopisu, který budeš posílat zrekapituluj.
Ukončil jsi studium, neprodleně po ukončení jsi poslal oznámení na CSSZ, přesto ti přišel jeden důchod navíc. Tuhle skutečnost jsi telefonicky oznámil po obdržení důchodu na ČSSZ a požádal jsi o splátkový kalendář (paní ti do telefonu řekla, že tvou žádost předá na jiné oddělení). Napiš tam, co si pamatuješ a zhruba kdy jsi je kontaktoval.
CSSZ je úřad, oni si musí příchozí poštu zapisovat, takže jsou schopni to dohledat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru