Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Občan třetí země - moc prosím o jakékoliv informace

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o pomoc. Již jsem zde dříve psal, ale popravdě jsem se neposunul ani o kousek.
Nastíním situaci, v roce 2016 jsem poznal svou přítelkyni. Kdyby nebyla "občanem třetí země", tak bych zde pravděpodobně nepsal. Nicméně, pracuji již 3tím rokem v Německu. V České republice nemám žádné bydliště, žádné závazky, žádný majetek a v budoucích letech neplánuji návrat do České republiky. Jelikož chceme s přítelkyní bydlet spolu, je to hodně komplikované a touto cestou se ptám, a prosím, zda li z Vás mi aspoň trošku může poradit nebo pomoci. Německý jazyk ovládám na úrovni A2, takže trošičku lepší základy. Pracuji v západním Německu (oblast Westfalen - kousek od Holandska).Takže, do Německa mohu mojí přítelkyni pomoci s turistickým vízem na maximální dobu 90ti dnů, po této době musí bohužel zpět. Jsem rozhodnutý, že s touto osobou bych chtěl mít rodinu a svatbu. Zde nastává "maximální a pro mě neřešitelný" problém. Po svatbě dostane přechodné bydliště v ČR, ale já zde nemám byt, podnájem, zkrátka nic. A pronajímat byt někde v ČR a čekat 5 let na trvalé bydliště (pro ní) je pro mě k ničemu (aby mohla jít se mnou do Německa). Jako Čech pracující a žijící v Německu teprve 3 roky, nemám možnost mít Německé občanství, tudíž po sňatku v Německu, bude muset odjet zpět do Ruska. Již jsem zaplatil v Německu právníka, ale s ničím mi zatím nepomohl :( Existuje nějaká cesta, aby jsme mohli spolu hlavně žít a pracovat v Německu? Předpokládám, že spousta lidí mi napíše, ať si najdu češku.

Předmět Autor Datum
Na otázku, jak žít s Ruskou v Německu, bude potřeba odpověď hledat v Německu. (Obávám se, že nikdo z… nový
ivzez 06.12.2018 18:36
ivzez
Spíš jen toto,pokud ti nenavrhnul řešení placený právník,tak tady radu jak to udělat (spolehlivě) as… nový
forestek. 06.12.2018 18:40
forestek.
Možná už to radil ten "právník", ale nebyla by cesta sehnat přítelkyni práci a zajistit pracovní pov… nový
Kachlík 06.12.2018 19:14
Kachlík
Dobrý den, toto by cesta byla, ale většina firem v Německu stále nabírá do těch "podřadnějších" pozi… nový
blablablabla 06.12.2018 20:08
blablablabla
A zkusit poptat přímo zaměstnavatele, jestli by byl ochoten ji zaměstnat? (ale to se chytám stébla)… poslední
Kachlík 06.12.2018 22:32
Kachlík

Možná už to radil ten "právník", ale nebyla by cesta sehnat přítelkyni práci a zajistit pracovní povolení a pracovní vízum?
Jinak to přechodné bydliště v ČR by (snad) bylo možno realizovat "virtuálně" na úřad (jako to ostatně realizuje mnoho "postižených" např. exekucemi)…

Dobrý den, toto by cesta byla, ale většina firem v Německu stále nabírá do těch "podřadnějších" pozic lidi z agentur. Agentura nemá povolení od státu přijímat cizince. Přítelkyně momentálně chodí na kurz němčiny, takže nenecháváme všechno náhodě, snažíme se jít tomu "štěstí" naproti, ale jde to opravdu těžce. I jako moje manželka "manželka občana EU" nemůže pracovat mimo ČR, i když bych třeba pronajal nějaký byt v ČR, kde by měla přechodné bydliště. Bude mít přechodné bydliště po dobu 5ti let v ČR a s přechodným bydlištěm nemůže dojet do Německa a přihlásit se na moji adresu, kterou mám v Německu. Ještě zkusím nějak zjistit, jestli jako občan s přechodným bydlištěm v Německu můžu mít svatbu v Německu a týkají se mne stejná pravidla jako pro Němce. Teoreticky: když Ukrajinec v ČR má přechodné bydliště, může si vzít v ČR "Tunisanku, Egypťanku, Mexičanku" ? Myslím, že ne, protože přechodné bydliště není "občan EU" ? I když já jsem občan EU. Toto je teoreticky, v praxi platí úplně jiná pravidla. Je to dobře, chápu že je to kontrolováno kvůli falešným svatbám, ale s přítelkyní mám vztah 2 roky. Vím, je to málo, tento rok jsem byl v Rusku celkem 110 dní. To jsou 5 měsíců neplaceného volna, a takhle to dlouho "táhnout" nechci a navíc ve firmě mi moc to neplacené volno dávat nechtějí. Ví, že mám přítelkyni v Rusku, ví, že každý den můžu zůstávat v práci o 2 hodiny déle, ale prostě dlouhodobě je to problém.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru