Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Občan třetí země - moc prosím o jakékoliv informace

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o pomoc. Již jsem zde dříve psal, ale popravdě jsem se neposunul ani o kousek.
Nastíním situaci, v roce 2016 jsem poznal svou přítelkyni. Kdyby nebyla "občanem třetí země", tak bych zde pravděpodobně nepsal. Nicméně, pracuji již 3tím rokem v Německu. V České republice nemám žádné bydliště, žádné závazky, žádný majetek a v budoucích letech neplánuji návrat do České republiky. Jelikož chceme s přítelkyní bydlet spolu, je to hodně komplikované a touto cestou se ptám, a prosím, zda li z Vás mi aspoň trošku může poradit nebo pomoci. Německý jazyk ovládám na úrovni A2, takže trošičku lepší základy. Pracuji v západním Německu (oblast Westfalen - kousek od Holandska).Takže, do Německa mohu mojí přítelkyni pomoci s turistickým vízem na maximální dobu 90ti dnů, po této době musí bohužel zpět. Jsem rozhodnutý, že s touto osobou bych chtěl mít rodinu a svatbu. Zde nastává "maximální a pro mě neřešitelný" problém. Po svatbě dostane přechodné bydliště v ČR, ale já zde nemám byt, podnájem, zkrátka nic. A pronajímat byt někde v ČR a čekat 5 let na trvalé bydliště (pro ní) je pro mě k ničemu (aby mohla jít se mnou do Německa). Jako Čech pracující a žijící v Německu teprve 3 roky, nemám možnost mít Německé občanství, tudíž po sňatku v Německu, bude muset odjet zpět do Ruska. Již jsem zaplatil v Německu právníka, ale s ničím mi zatím nepomohl :( Existuje nějaká cesta, aby jsme mohli spolu hlavně žít a pracovat v Německu? Předpokládám, že spousta lidí mi napíše, ať si najdu češku.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Možná už to radil ten "právník", ale nebyla by cesta sehnat přítelkyni práci a zajistit pracovní pov…
Kachlík 06.12.2018 19:14
Kachlík
Dobrý den, toto by cesta byla, ale většina firem v Německu stále nabírá do těch "podřadnějších" pozi…
blablablabla 06.12.2018 20:08
blablablabla
A zkusit poptat přímo zaměstnavatele, jestli by byl ochoten ji zaměstnat? (ale to se chytám stébla)… poslední
Kachlík 06.12.2018 22:32
Kachlík

Možná už to radil ten "právník", ale nebyla by cesta sehnat přítelkyni práci a zajistit pracovní povolení a pracovní vízum?
Jinak to přechodné bydliště v ČR by (snad) bylo možno realizovat "virtuálně" na úřad (jako to ostatně realizuje mnoho "postižených" např. exekucemi)…

Dobrý den, toto by cesta byla, ale většina firem v Německu stále nabírá do těch "podřadnějších" pozic lidi z agentur. Agentura nemá povolení od státu přijímat cizince. Přítelkyně momentálně chodí na kurz němčiny, takže nenecháváme všechno náhodě, snažíme se jít tomu "štěstí" naproti, ale jde to opravdu těžce. I jako moje manželka "manželka občana EU" nemůže pracovat mimo ČR, i když bych třeba pronajal nějaký byt v ČR, kde by měla přechodné bydliště. Bude mít přechodné bydliště po dobu 5ti let v ČR a s přechodným bydlištěm nemůže dojet do Německa a přihlásit se na moji adresu, kterou mám v Německu. Ještě zkusím nějak zjistit, jestli jako občan s přechodným bydlištěm v Německu můžu mít svatbu v Německu a týkají se mne stejná pravidla jako pro Němce. Teoreticky: když Ukrajinec v ČR má přechodné bydliště, může si vzít v ČR "Tunisanku, Egypťanku, Mexičanku" ? Myslím, že ne, protože přechodné bydliště není "občan EU" ? I když já jsem občan EU. Toto je teoreticky, v praxi platí úplně jiná pravidla. Je to dobře, chápu že je to kontrolováno kvůli falešným svatbám, ale s přítelkyní mám vztah 2 roky. Vím, je to málo, tento rok jsem byl v Rusku celkem 110 dní. To jsou 5 měsíců neplaceného volna, a takhle to dlouho "táhnout" nechci a navíc ve firmě mi moc to neplacené volno dávat nechtějí. Ví, že mám přítelkyni v Rusku, ví, že každý den můžu zůstávat v práci o 2 hodiny déle, ale prostě dlouhodobě je to problém.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru