Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spor o topení s pronajímatelem

Dobrý den,

pronajímatel (právnická osoba) topí v objektu plynovým kotlem tak, aby teplota dosahovala 19°C při stupni 5 (max) na regulační hlavici radiátoru. Nájemce (právnická osoba) požaduje teplotu vyšší a tak si přitápí přímotopy. Nájemce navrhuje dvě varianty:
1. stav zůstane zachován, ale nájemce dostane slevu na nájemném (náklady na individuální vytápění elektřinou jsou vyšší než na centrální vytápění plynem),
2. pronajímatel zvýší teplotu tak, aby při stupni 5 byla teplota v místnosti alespoň 23°C a nájemce samozřejmě bude platit spotřebu tepla dle skutečnosti.

Otázka zní, zda se lze nějak domáhat jedné z těchto variant, protože pronajímatel o tom nechce nic slyšet.

Děkuji

Předmět Autor Datum
Teplota na pracovišti je řešena nařízením vlády č. 361/2007 Sb. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2007…
Jan Fiala 17.12.2018 11:59
Jan Fiala
Je to oněch 19°C. Ale byl bych pro, aby o teplotě na pracovišti rozhodoval zaměstnanec, který tam mu…
qdj 17.12.2018 12:07
qdj
Riešenie je také, že ak prenajímateľ nezačne lepšie kúriť, tak nájomník dá výpoveď z nájomnej zmluvy…
ok 17.12.2018 15:13
ok
Určitě se jedná o teplotu v bytě, nikoliv na pracovišti, jak někteří reagují. Je úplně jedno, co Vám…
milan.cukrar 17.12.2018 16:14
milan.cukrar
"Určitě se jedná o teplotu v bytě, nikoliv na pracovišti"...Moja domnienka, že sa jedná o pracovište…
ok 17.12.2018 16:43
ok
Hledat jiného pronajímatele je samozřejmě řešení, ale tak jednoduché to zase není. poslední
qdj 17.12.2018 19:34
qdj
Jedná se o pracoviště.
qdj 17.12.2018 19:34
qdj

Je to oněch 19°C. Ale byl bych pro, aby o teplotě na pracovišti rozhodoval zaměstnanec, který tam musí pracovat a ne třetí osoba, která se tam nevyskytuje. Každý má tepelný komfort postavený trochu jinde. Zaměstnavatel teplo proplatí, ale přeci jen raději ušetří pár desítek tisíc ročně, bude-li se vytápět ústředně. Předpokládám, že asi žádnou páku vůči pronajímateli nenajdeme, ale pro jistotu se ptám.

Riešenie je také, že ak prenajímateľ nezačne lepšie kúriť, tak nájomník dá výpoveď z nájomnej zmluvy. Spotreba energie by sa mala účtovať na základe údaja meračov (teplo, plyn, elektrina) a preplácať ako samostatná položka a nie ako konštantná suma v cene nájomného. Teplotu na pracovisku musí riešiť zamestnávateľ a nie majiteľ budovy.

"Určitě se jedná o teplotu v bytě, nikoliv na pracovišti"...Moja domnienka, že sa jedná o pracovište vyplýva z toho, že nájomca je právnická osoba (tak je to v otázke). To samozrejme nič nemení na tom že ten priestor prípadne môže byť aj bytová jednotka. Je to jedno, čo to je. Ak prenajímateľ nedokáže splniť štandardné požiadavky nájomcu, tak nájomca by si mal hľadať iného prenajímateľa. V dnešnej dobe by to nemal byť žiaden problém. A termostatická hlavica je tam nato, aby si teplotu mohol nastaviť nájomník a nie aby to nastavoval majiteľ objektu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru