Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zahrada na mojom pozemku

Zdravím,

Vlastním 2 parcely pod záhradkárskou osadou, na ktorom sú ale cudzie záhradky. Pozemok je evidovaný ako orná pôda v registri "E", bez udelenia akýchkoľvek tiarch.
Záhradky sú v registri "C" a ich ploty neodpovedajú hraniciam mojich parciel. Sú tam presahy.

Záhrady sú dlhodobo neudržiavané, ale sú na nich postavené drevené búde (nie sú vyznačené v katastri a nemajú LV), zasadené stromy a pod. Tak isto je tam plechové oplotenie. Záhradkársky zvez existuje a majitelia záhrad majú platné nájomné zmluvy so zahr. zväzom.

Ako mám postupovať, ak chcem začať parcely užívať a postaviť si tam malú chatku ? Všetko chcem legálne.

Stačí, ak záhradkárom oznámim zámer a požiadam ich o vypratanie ? Alebo musím im zaplatiť za stromy, plot a podobne ? Nechcem tam robiť zlo a hádať sa s ľuďmi, ale nakoľko záhradky neudržiavajú a pozemok je môj, určite mám právo sa k tomu dostať.

Ak by som chcel previesť zlúčenie parciel 2 ks parciel E do jednej Cckovej , aký je postup ? Plánujem tam prístupovú cestu, tak by bolo dobré to reálne zakresliť podľa skutočnosti. Rovnako tak kvôli výstavbe chatky. Aké je tam obmedzenie na plochu ? Musí byť pri rekreačnú chatku oficiálna prístupová cesta ? Tá tam fyzicky je, len nie je vysporiadaná a zakreslená.

Ďakujem,

Martin

Předmět Autor Datum
Tebe nezajímají smlouvy někoho se zahrádkářským svazem. Svaz obsadil tvou parcelu, řeš to se svazem.…
Jan Fiala 01.02.2019 08:59
Jan Fiala
V poriadku, v prvom rade oslovím SZZ. Ale ako potom s tou chatkou ? Dajú mi povolenie na stavbu rekr… nový
Matfej 01.02.2019 09:27
Matfej
Nebudeš stavět chatku, ale "kůlnu na nářadí". To, že tam bude místnost/místnosti, aby sis po těžké p… poslední
Jan Fiala 03.02.2019 20:35
Jan Fiala
Ak máš presný zememeračský plán, ktorý nekoliduje s parcelnými rozmermi v m2 ani v zápise LV prísluš… nový
Nuda 01.02.2019 18:25
Nuda
Nevmestilo sa do okna, pokračujem: Pojem "vypratanie vlastnej parcely" neexistuje podľa platných zá… nový
Nuda 01.02.2019 18:57
Nuda
Ono - napísal si toho dosť. Ovšem - na jedno si zabudol, keď si mu radil zbúrať búdy konvičkárov. Je… nový
yYy 03.02.2019 19:47
yYy

V poriadku, v prvom rade oslovím SZZ. Ale ako potom s tou chatkou ? Dajú mi povolenie na stavbu rekreačného objektu ak tam nie je oficiálna cesta ? A akú maximálne veľkú ? Pôjdem aj na stavebný úrad, len som chcel nejaké predbežné info. Najväčšie starosti mi robí to 100m ochranné pásmo.

Ak máš presný zememeračský plán, ktorý nekoliduje s parcelnými rozmermi v m2 ani v zápise LV príslušného katastra, jednoducho odstráň plot a nosné stĺpiky zo svojej parcely. Prípadne plot so stlpikmi presuň tesne na hranicu tvojej parcely. (marginálne: Zememeračký plán vyrobený na zákazku registrovanými živnostníkmi z odboru, platí pre kompetentné úrady a súdy iba tri mesiace). Búdy zbúraj, ich hodnota je zanedbateľná, po amortizácii takmer nulová - záporná. (Uvádzam v prípade, ak by na teba podali tr.oznámenie pre tr.čin Poškodzovanie cudzej veci s náhradou.)

Na nejakých samozvaných, ta het lúzerov z klubu záhradkárov alebo na vykonávateľa tvrdých prác na plote, ktorý je fyzicky situovaný na tvojej ústavou chránenej nehnuteľnosti, sa môžeš de facto a de jure z zvysoka vybodnúť. Ak sa prišelcom nepozdáva, nech podajú riadnu žalobu na súd, ale takú, aby mala náležitosti na základe čoho by mal súd v tvoj neprospech rozhodnúť.

Jedine, že by si samozvaná lúza zmyslela v tr. podnete, že si vykonal zločin Poškodzovania cudzej veci na svojej parcele spôsobom, že si si na vlastné náklady poškodil svoje nezákonné oplotenie alebo, že vyrezal na vlastnej parcele ušľachtilé, botanický pravzácne trvalé dreviny, semenáčiky, prácne dovezené Rektiliánmi z inej Galaxie.
-------
Ak chceš skutočne vybabrať so Stavebným úradom, ktorý by sa nebodaj šprajcoval s tvojim ohlásením na výstavbu rekreačnej chatky (drobnej stavby spojenej so základom, ktorá môže byť v celom profile podpivničená), postav si haciendu bez základov, ako-že elegantne obstavaná maringotka na kolesách, obložená z exteriéru a interiéru červeným smrekom, tatranským profilom, s sedlovou strechou, s prkennou verandou na priedomí, predsieňou, WC, kúpelkou, proste niečo zákonom dovolené, teda stavba, ktorá nie je pevne spojená základmi so zemou o rozlohe 150m2 a viac. Ako to robí boľševická, samozvaná, eštébácka, netrestateľná mafia na svojstojnom Slovensku, dokonca takouto nelegálnou výstavbou v chránených lokalitách či na cudzích parcelách iných vlastníkov.

Záhradná chatka sa odborne nazýva podľa Stavebného zákona č. 50/1976 Zb., ako Drobná stavba a smie mať plošné rozmery ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25m2 a svetlá výška od terénu nepresahuje 5bm teda aj so soklom prípade podpivničením. Tuším o tomto pojednáva ust. § 55 ods.) 2 SZ. Vygúgli si presné paragrafové znenie SZ na nete.

K takejto výstavbe stačí iba ohlásenie úradu s prílohou ručne nalíčeného plánu polohy od hraníc parcely. To si zmeriaš metalickým, 30m meracím pásmom. Ak sa úrad v lehote do 30-dní neozve, prijal vec na vedomie bez námietok. Môžeš keep smilling stavať záhradnú chatku (Drobnú stavbu).

Prístupová cesta je výhradne tvoj problém, ako sa k svojej chatke a k svoje parcele doteperíš. Cesta v prípade legálnosti by musela byť katastrom evidovaná zápisom v niektorom z LV, ako poznámka pod čiarou alebo, ako vecné bremeno.
------
Len dávaj veľký pozor na pojem Vydržanie. (Podľa Obč.zákonníka v platnom znení)

Ak sa dvaja lokaji vzájomne dohodnú, že si po dobu desiatich rokov nenamietal nelegálne zabratie parcely, nezaujímal si sa o svoju nehnuteľnosť v mieste zabratia oplotením, pričom si svedecky odobria vec so žalobou na súde, prídeš nečakane o časť majetku, až ti brada padne na zem v nemom údive. Nezabúdaj, že žijeme v zločineckej, eštébákmi rozkrádanej republike, kde neexistuje právo, civilizovaná, západná demokracia, neexistuje vymožiteľnosť práva uplatňovaná na ľudovodemokratickom, talármafiou eštébákov a ich milicionárskych, protekčných degežov okotených z tupého, milicionárskeho, boľševického semena, obšancovanom súde SR. (Sudcovia sú do talárov nacpatí boľševikmi, ako tupé "čuče goja" jelitá, poslušní grázli vďační zľatým komunistom za funkcie až za hrob).

Nevmestilo sa do okna, pokračujem:

Pojem "vypratanie vlastnej parcely" neexistuje podľa platných zákonov, lebo ak je niečo v rozpore s legislatívou, nie je možné takúto vec dodatočne legalizovať ani zákonmi či súdmi ochraňovať. Najmi si mechanizmy, buldozér s radlicou.

Ak sa "záhradníkom", pompérom s konvičkami, nebude vec pozdávať, nech sa obrátia na súd so žalobou. Pche-che-che.

Ono - napísal si toho dosť. Ovšem - na jedno si zabudol, keď si mu radil zbúrať búdy konvičkárov. Je síce pravda, že sú na jeho pozemku (a to bez nájomných zmlúv, alebo bez dohody s nejakým záhradkárskym zväzom), ale tie búdy sú ICH majetok (i keď na cudzom pozemku) - takže by aj súd vyhrali - tr. čin poškodzovanie cudzieho majetku. A to si píš, že by nadhodnotili sumu, že i ten prípadný nájom by bol taký malý (spolu so súdnymi trovami a trovami právnikov), že radšej by im to aj daroval.
Na to musí on sám ísť práve tou právnou cestou - najskôr so zväzom nájomná zmluva, ak nepochodí, žaloba na vypratanie pozemku (konvičkári asi dostali tie záhradky od ich zväzu), ak bude právoplatné - exekútor to už zariadi. Je to na dlhé lakte, ale je to kóšer.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru