Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jedna se o místo vyhrazene k parkovani nebo chodnik?

Dobry den, neustale se resi otazka, cervene oznacene pole v obytne zone je misto k parkovani, nebo vyznacene pole je chodnik? Mam za to, ze cervene se oznacuji mista k parkovani?Proc by to byl chodnik, ktery splnuje sirku vozu vice jak 2m siroky, nehlede na to, ze v obytne zone se muze komunikace vyuzovat v cele sve delce pro chodce, tak proc by to byl chodnik?Dekujiza odpovedi

Předmět Autor Datum
Myslím, že barva chodníku nic neznamená, v obytně zóně se smí parkovat jen na místech k tomu vyznače… nový
Debil 27.02.2019 07:10
Debil
Pokud se tě to týká, asi bych se zeptal na místní policii, jak se na to dívají oni. U té první fotky… nový
Yarda 27.02.2019 08:24
Yarda
Dovolím si odpovědět na dotaz. Ulice Oblouková v Radonicích leží na pozemcích č. 200/1 a 201/1, kter… nový
Zakonik 27.02.2019 12:40
Zakonik
Ses přes noc stal zaměstnancem odboru dopravy a životního prostředí, aby sis tady mohl sám sobě odpo… nový
Rainy 27.02.2019 13:49
Rainy
Položit si otázku a sám si na ní odpovědět. Nejmenuješ se ty Zeman ? nový
Araneus84 27.02.2019 16:40
Araneus84
Tak třeba dostal odpověď od kompetentního úřadu a překopíroval ji sem. Akorát to mohl uvést. nový
Prasak 27.02.2019 20:49
Prasak
Supr, je to krasny, kdyz nekdo umi pouzit mozek..Ale dekuji..Nenapadlo me, ze by nekomu mohlo nedoji… nový
Zakonik 28.02.2019 00:30
Zakonik
Ano, normální je použit mozek a dát odpověď do souvislosti. AZ Kvíz je jinde.... poslední
Debil 28.02.2019 07:31
Debil
NEJedna se o místo vyhrazene k parkovani nebo chodnik? Nic na tom nemění ani názor přiložený dole z… nový
milan.cukrar 28.02.2019 06:24
milan.cukrar

Pokud se tě to týká, asi bych se zeptal na místní policii, jak se na to dívají oni.
U té první fotky bych odhadoval, že pokud tam zaparkuje auto, tak nezbyde dostatečná šířka, aby tam projelo třeba popelářské auto (je ve vyhlášce, jaká šířka tam musí zůstat, ale nechce se mi to hledat).
Na té druhé fotce je vidět, že tam nějaká auta parkují. Ale jestli je to povolené, Bůh suď.

Moje zkušenost:
Občas mi nějaký fitipaldi (jak jsem vypozoroval, dělají to spíš ženské) zaparkuje před výjezdem z garáže. Ptal jsem se místních měšťáků, jestli by tím nemohli něco dělat. Z odpovědi jsem vyrozuměl, že je to v lokalitě, kde je to nezajímá, ale pokud mi to bude vadit, ať jim dám vědět a oni teprve začnou konat.

http://debaty.net/debates/11161-auto-blbe-parkuje-nechat-nebo-nenechat-odtahnout

Dovolím si odpovědět na dotaz.
Ulice Oblouková v Radonicích leží na pozemcích č. 200/1 a 201/1, které jsou vedeny jako ostatní plocha. Předpokládám, že takto byla ulice i zkolaudována. na začátku ulice je osazena dopravní značka č. IZ 5a "Obytná zóna" a dopravní značka č. IP 4b "Jednosměrný provoz". Při vyústění ulice směrem k k ulici Na Skále je umístěna dopravní značka č. IZ 5b "Konec obytné zóny" a na protější straně od ulice Na Skále dopravní značka č. B2 "Zákaz vjezdu všech vozidel". Z tohoto vyplývá, že v celé ulici Oblouková platí pravidla provozu pro "Obytnou zónu".
Provoz v obytné, pěší a cyklistické zóně se řídí § 39, zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích (zákon o silničním provozu).
V odst. 3, § 39 je uvedeno - citace: " V obytné a pěší zóně smějí chodci užívat pozemní komunikaci v celé její šířce, přičemž se na ně nevztahuje § 53 (pozn. "Zvláštní ustanovení pro chůzi, jízdu nemotorových vozidel, ...). Hry dětí na pozemní komunikaci jsou dovoleny jen v obytné zóně." - konec citace.
V odst. 5 § 39 je uvedeno - citace: "V obytné a pěší zóně smí řidič jet rychlostí nejvýše 20 km.h-1. Přitom musí dbát zvýšené ohleduplnosti vůči chodcům, které nesmí ohrozit; v případě nutnosti musí zastavit vozidlo. Stání je dovoleno jen na místech označených jako parkoviště." konec citace.
Podle vyhlášky č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích, se parkoviště označuje dopravní značkou č. IP 11a "Parkoviště" popř.dopravními značkami č. IP 11b až IP 13e, anebo vodorovnými dopravními značkami. Dle věty druhé, § 64, zákona č. 361//2000 Sb., která zní: "Vodorovné dopravní značky jsou vyznačeny barvou nebo jiným srozumitelným způsobem.

Technické podmínky, schválené Ministerstvem dopravy "TP 103 Navrhování obytných a pěších zón" potvrzují prověřenou praxi z mnoha realizací, kdy parkovací stání je vyznačeno odlišnou strukturou nebo barvou povrchu. Vedle parkovacího stání je nutné zachovat volný průjezd šířky nejméně 3,00 m.
Poznámka: Obecná právní úprava (zákon č. 361/2000 Sb., § 25, odst. 3) stanoví povinnost ponechat při stání volný jízdní pruh o šířce 3,00 m pro každý směr jízdy. Označení parkoviště v obytné zóně je ve smyslu zákona č. 361/2000 Sb. místní úpravou provozu nadřazenou obecné úpravě. Ponechání volného jízdního pruhu o šířce nejméně 3,00 m není z tohoto hlediska v rozporu s právní úpravou.
Z výše uvedeného se lze oprávněně domnívat, že červená plocha vyznačená v ulici Oblouková v Radonicích je zřejmě podle TP 103 plochou pro parkovací stání.
S pozdravem

Odbor dopravy a životního prostředí

NEJedna se o místo vyhrazene k parkovani nebo chodnik?
Nic na tom nemění ani názor přiložený dole z nějakého úřadu, který si v tom článku odporuje.
Parkování vozidel se označuje svislou dopravní značkou. Páč změna barev dlažby to není!!!
Jednoduché vysvětlení, když zachumelí 1cm sněhu, tak se bude měnit povolení na parkování. Dále se domnívám, že po zaparkování některých vozidel tam nebude 3 metry.

Můžete dát přesnou gps místa, nebo odkaz na mapě?

Tak jsem si prošel na mapě celou ulici a s určitostí sdělím, nesmí se tam parkovat. To že to sdělí odbor dopravy, není nad zákon, který sami citují dobře, ale závěr je špatně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru