Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ověřování listin.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/overeni-padelku-v-cesku-urednice-mela-pochybnost-tak-si-vzala-lupu-a-rekla-uz-to-vidim-je-to-prave-67028?dop-ab-variant=1&seq-no=1&source=hp

Já jsem se s tím už setkal - když jsem ještě pracoval, tak jsme potřebovali někomu dát ověřenou kopii nějakého anglicky psaného dokumentu. Tak jsem zaběhl na místní poštu, tam jsem u okýnka předal ten dokument, úřednice si ho vzala, strčila do kopírky, na kopii co vylezla z kopírky dala úřední razítko, napsala mi účet a bylo to.
Ručila za to, že na té kopii je přesně to jako na originálu, anglicky, aby to zkontrolovala slovo od slova nemusela umět.

Napadlo mne, kdybych sepsal dokument, že jsem marťanský král a jdu obsadit Zemi, tak by mi asi taky vyrobili ověřenou kopii.
Těm úředníkům co takhle konají vůbec nic nevytýkám. Jak by měli ověřovat, zda existuje nějaký Holprecht, nějaká Králová a kolik si dluží?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Řešíš 2 různé věci. Ověření listiny (pravost) a ověřenou kopii (ověření, že kopie odpovídá originálu…
Jan Fiala 27.02.2019 10:33
Jan Fiala
Já jsem z článku vyrozuměl, že tu úřednici vláčeli, že udělala vidimaci. Taky jsem narazil na zprávu…
Yarda 27.02.2019 12:18
Yarda
Mě furt není jasný princip? Potřebujete něco ověřit, třeba diplom za 1 místo z plavání ze základní š… nový
Agre 14.03.2019 18:34
Agre
...že někomu ověří neplatnou smlouvu na prodej čehokoliv není jejich problém, platí se za to že kopi… nový
Agre 14.03.2019 18:37
Agre
Máš pravdu cizojazyčné texty pouze notáři. Jakmile vidím ověřenou kopii zpozorním. Nejkrásnější jsou…
nerady 27.02.2019 23:10
nerady
A ještě bych si u ověřených listin dal pozor, co je vlastně ověřené. Často je to právě jen ten podpi…
Jan Fiala 28.02.2019 06:46
Jan Fiala
Podpis na prázdném papíru nikdo neověří.
ivzez 03.03.2019 01:04
ivzez
Nejde o to, že je papír prázdný, ale po doplnění textu se může obsah úplně změnit. nový
Jan Fiala 03.03.2019 07:05
Jan Fiala
Reportáž jsem neviděl, ale tuším oč jde. Jde tam o ověřování kopie. Tak popořadě: - z listiny v cizí… poslední
Mamko Tatić 15.03.2019 08:54
Mamko Tatić

Řešíš 2 různé věci.
Ověření listiny (pravost) a ověřenou kopii (ověření, že kopie odpovídá originálu), případně můžeš narazit na ověření podpisu. Tam se taky neřeší obsah, pouze to, že jsi to podepsal ty a ověřuje se tvá totožnost.

Jinak pro zahraničí ti ověřená kopie z CzechPointu je k ničemu, k tomu potřebuješ notářsky ověřenou kopii.

Já jsem z článku vyrozuměl, že tu úřednici vláčeli, že udělala vidimaci.
Taky jsem narazil na zprávu, že kohosi chtěli připravit o nemovitost, že na ouřadu ti zloději předložili takovou kopii, ouřad ji přijal a neřešil, že originál co z něho byla ta kopie byl vymyšlený, hlavně, že na kopii bylo ouřední razítko.

...Padělatelé pak u soudu tvrdí, že originál ztratili, ale mají jeho ověřenou kopii. Z ní však ani znalec nepozná, zda byl podpis na originálu pravý nebo natištěný....

Bylo by zajímavé vyzkoušet, jak by reagoval třeba soud, kdyby tam někdo předložil ověřenou kopii nebo třeba i originál, kde by bylo skutečné jméno a skutečná adresa, akorát to tvrzení o dluhu bylo vymyšlené.

Mě furt není jasný princip? Potřebujete něco ověřit, třeba diplom za 1 místo z plavání ze základní školy nebo smlouvu o prodeji a následné kolonizaci Uranu, tak si všude na Czech pointech ověří kopii, kterou si tam sami dělají, pohledem ten zkopírovaný dokument zkontrolují jestli je čitelný, založí ho, kopii opatří kulatým razítkem a podpisem s nějakým ID... ze zákona jim jedno co ověřují, hlavně že je to shodné s originálem a sedí údaje v průkazech totožnosti.

Máš pravdu cizojazyčné texty pouze notáři. Jakmile vidím ověřenou kopii zpozorním. Nejkrásnější jsou ověření z Kypru od různých firem (podpisové vzory, potvrzení o jednateli atd.). Potíž je v tom, že úředníci tomu věří. K Yardovi - podvody se dějí hlavně u nemovitostí a zvrátit nějaký podvod je běh na dlouhou trať a několik soudních stání. Z tohoto důvodu se změnil i zákon a katastrální úřad vyrozumívá vlastníka při nějakém "pohybu" nemovitosti.

Reportáž jsem neviděl, ale tuším oč jde. Jde tam o ověřování kopie. Tak popořadě:
- z listiny v cizím jazyce lze udělat ověřenou kopii pouze tehdy, pokud si to ověřující sám okopíruje (tj. je jasné, že je to shodné)
- šlo tam o to, že byla předložena listina, která nesla podpis - ale ten podpis nebyl originál. Dneska si to na dobré tiskárně udělám a dá hodně práce to poznat. Správně je s tím měli vyrazit a nekopírovat. Proč? Protože do doložky se píše, z jaké listiny se ona ověřená kopie udělala. Tedy buď z prvopisu, již ověřené kopie, výstupu autorizované konverze a podobně.
Logika věci a podvodu - vytisknu si listinu včetně podpisu - ten nebude na listině napsaný propiskou, ale kvalitně vytištěný. Půjdu s tím na úřad že chci ověřenou kopii. Baba nepozná, že podpis není podpis, nýbrž výtisk. Vyrobí ověřenou kopii na kterou uvede že tato vznikla z prvopisu. A voilá, máme listinu kterou dotyčný vůbec nepodepsal; sice "jen" ověřenou kopii, ale to mnohdy stačí. I když ten podpis není ověřen. Ověřování dělám, s takovými listinami, kdy podpis není podpis ale výtisk chodí dost lidí a velice nelibě nesou, když je s tím vykopnu.
Pozor - nezaměňovat s ověřením podpisu; to je jiná věc. Tam se ověřuje, že to či ono podepsal nebo uznal podpis za vlastní.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru