Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Scelovanie pozemkov ROEP - zahradka

Ahoj,

Máme záhradku, žiaľ kvôli chybám minulého režimu je umiestnená na cudzích pozemkoch (operát E). Teraz mám pod záhradou 2 parcely E s celkovo asi 70timi majiteľmi s rôznymi podielmi. Pomerne bežný jav. Záhradkárska kolónia vznikla na močiaroch pred asi 50timi rokmi, členovia riadne platia dane za užívanie mnoho rokov, pozemky zveľaďujú atď.
V súčasnosti sa v k.ú. chystá sceľovanie pozemkov a ROEP. Rozdrobené pozemky sú v celom katastri, kde je celá mestská časť so sídliskom, cesty, voľné plochy atď. atď.
Obávam sa, že pri sceľovaní sa moja záhrada ocitne na súkromnom pozemku s jedným majiteľom, ktorý nebude ochotný pozemok odpredať za trhovú cenu (bude pýtať neprimerane veľa) alebo bude pýtať neprimerané nájomné. Na tieto veci by samozrejme mal právo, to nespochybňujem. Rovnako by mal právo odo mňa záhradu odkúpiť za súdno znalecký posudok a mňa vypratať.

Zaujíma ma ale, či užívateľ záhrady môže nejakým spôsobom do celého procesu zasiahnuť a napríklad dosiahnuť toho, aby bola záhrada na pozemku v správe SPF, nakoľko v k.u. je veľa neznámych vlastníkov. Predpokladám, že so SPF by bola rozumnejšia reč, nájomné by mohlo byť podľa súdno znaleckého posudku, rovnako prípadný odkúp pozemku.

Podľa akého kľúča sa teda určuje pri sceľovaní kde ktorá parcela bude ? Je možné to ovplyvniť a záhradkárom nejakým spôsobom vyjsť v ústrety ? Na koho sa v tejto veci vlastne obrátiť ?

Vďaka,

Maťo

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nevím jak je to na Slovensku ale v Čechách se při komplexních pozemkových úpravách většinou těmto ko…
nerady 18.08.2019 20:52
nerady
Vďaka, Čiže je možné že to vyčlenia. No, ono záhradky sú už extravilán, ale gro nevysporiadaných po… poslední
Mato2 19.08.2019 05:54
Mato2

Nevím jak je to na Slovensku ale v Čechách se při komplexních pozemkových úpravách většinou těmto koloniím vyhýbají (je tam moc problémů a v podstatě je to pevně ohraničené území s vyřešeným přístupem). Před těmito úpravami se určuje hranice území kterého se to bude týkat. Většinou se to dělá mimo obec (extravilán). Poptej se u vás na obecním úřadě, kde by ti měli říci jak povede hranice úprav. Při komplexních pozemkových úpravách se hlavně jedná o to aby se každý dostal ke své parcele po veřejné cestě.

Vďaka,

Čiže je možné že to vyčlenia. No, ono záhradky sú už extravilán, ale gro nevysporiadaných pozemkov je pod sídliskom - intravilán.
Záhradkári by radi majetkoprávne vzťahy konečne urovnali, za normálne trhové ceny. Avšak ako vravím, majitelia nemusia predať ak by dostali parcelu pod záhradkou. Preto ma zaujímalo, či by to nevedel prevziať štát a následne s ním za trhové ceny. Isto nikto nechce nič zadarmo. Len nech sa to urovná.
Spýtam sa na obecnom úrade keď budem mať tamadiaľ cestu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru