Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak "neprůstřelně" prodat ojeté auto?

Stará ojetina, normálně pojízdná, platná STK ještě rok a půl, pár věcí hapruje (zadní stěrač nefunguje, nevrací se páčka blinkru), ale je to snadno opravitelné.

Jak to (za pár tisíc) prodat cizímu člověku, abych se vyhnul možnosti, že bych měl (půl roku?) ručit za závady? Prodat to ve smlouvě výslovně jako vrak na náhradní díly? Protože nemám zájem inkasovat pár kaček, novému majiteli po týdnu odejde nějaké světlo či motor a já to budu platit.

Pokud to nejde, raději odevzdám značky a nechám auto sešrotovat.

Díky za tipy

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Opajcuj smlouvu ze dvou největších autobazarů, kde píšou, že to auto je v podstatě určeno na náhradn… nový
nerady 22.09.2019 21:45
nerady
Copak se lze jednostraným prohlášením zbavit zákonné odpovědnosti? Sepíšete, že vozidlo je silně opo… nový
milan.cukrar 23.09.2019 06:13
milan.cukrar
Kupující by mohl tvrdit, že se jedná o skrytou varu, která se po koupi projevila. V záruční lhůtě 6… nový
L-Core 23.09.2019 06:24
L-Core
kupec bude tvrdit, že je to skrytá vada, Vy budete tvrdit, že to není vada a kdo rozhodne, kdo má pr… nový
milan.cukrar 23.09.2019 18:19
milan.cukrar
No právě, budeme se kvůli tomu soudit? Nemám zájem. A já to chci prodat tak, aby žádnou později zjiš… nový
L-Core 23.09.2019 20:00
L-Core
Jedna sa o toho tvojho favousa? Aka moze byt cena? Par tisic? Myslis, ze sa bude niekto s tebou za t… nový
fleg 23.09.2019 20:06
fleg
Jo, o toho favoša. A cena by byla opravdu jen pár tisíc. Právě, že za skryté vady bych měl ještě 6… nový
L-Core 23.09.2019 20:25
L-Core
...Občan daruje občanovi 25 let staré auto v mizerném stavu, no a co.. A že on třeba něco daruje mně… nový
milan.cukrar 24.09.2019 07:03
milan.cukrar
Že mi daruje tři tisíce bez papíru? Do 15.000 jsou dary mezi cizími osobami osvobozeny od daně. Dary… nový
L-Core 24.09.2019 08:39
L-Core
Normálne na inzerát predaj vozidlo v stave, ako si ho ceníš a akú cenu je ochotný trh kupujúcich osô… nový
Nuda 24.09.2019 12:27
Nuda
Formulace "jak stojí a běží" je při prodeji jednoho předmětu (auta) nesmyslná a bohužel nepoužitelná… nový
L-Core 24.09.2019 14:19
L-Core
Už mi je jasné, ža přepis uděláte a to je jen dobře. nový
milan.cukrar 24.09.2019 17:13
milan.cukrar
Nečetl jsem odpovědi, ale v reálu jsou všechny skryté vady způsobeny "opotřebením", dokázat, že tam… poslední
Rainy 04.10.2019 10:21
Rainy

Opajcuj smlouvu ze dvou největších autobazarů, kde píšou, že to auto je v podstatě určeno na náhradní díly. Maj to tam ňák, že je to kategorie "C" a v dodatku mají "C" je určeno na náhradní díly.

Kupující by mohl tvrdit, že se jedná o skrytou varu, která se po koupi projevila. V záruční lhůtě 6 měsíců. Bude to zkoušet, budeme se dohadovat a soudit, na to nemám chuť a zájem.

Četl jsem si tohle a není to veselé čtení (jasně, většinou z pohledu lidí, kteří koupili a následně se to rozpadlo): http://magazinspotrebitele.cz/reklamace-vad-stareho-auta-v-autobazaru/
Dole je rozsáhlá diskuze.

No právě, budeme se kvůli tomu soudit? Nemám zájem. A já to chci prodat tak, aby žádnou později zjištěnou vadu nemohl reklamovat, když dostane auto (kterým normálně jezdím, bez problémů) skoro zadarmo.

Trochu dávám naději do § 1916 NOZ (citace z výše uvedeného odkazu):

Dle § 1916 lze písemně ujednat vzdání se práv kupujícím z odpovědnosti za vady. To lze pro nebazaristy jen doporučit, zejména pro stará auta (7let +)s nízkou cenou. Vyloučit však nelze odpovědnost za zatajenou vadu a dle mého názoru ani za deklarovanou vlastnost. Vlastnost může být deklarována slovně (smlouva, inzerát – ponechte si jej jako důkaz) např. nebouranost či fakticky – stav tachometru ( jenž se později ukáže jako stočený, byť jinou osobou než prodávajícím). Naopak nebazarista může vyloučit odpovědnost za vadu jen určitých částí vozu či za vadu, u níž byl popsán projev (viz oddíl dále), ale není známa příčina. Musí tak však učinit výslovně v textu smlouvy tzn. že kupující se výslovně vzdá odpovědnosti za vady na konkrétní část vozu či v souvislosti s popsaným projevem vady

Pokud není šance, abych se riziku, že to někdo bude reklamovat a já platit, 100% vyhnul, prostě auto raději nechám sešrotovat nebo sepíšeme darovací smlouvu (cena nula) a tam podle mě žádná záruka nepřichází v úvahu. Občan daruje občanovi 25 let staré auto v mizerném stavu, no a co.. A že on třeba něco daruje mně, hlásit nikde nebudeme.

Jedna sa o toho tvojho favousa?
Aka moze byt cena? Par tisic? Myslis, ze sa bude niekto s tebou za to sudit? Ako vyhrazat sa toi moze, ale to sa moze aj ked s nim spravis najneprestrielnejsiu zmluvu na svete. Proste debila nezastavi nic.
Ver tomu, ze ak sa bude chciet sudit tak sa bude, ak ma trosku rozumu vycuva z toho, pretoze hodnota tej veci je vyrazne mensia ako riziko prehrateho sporu a sudne poplatky k tomu (to nehovorim o poplatkoch advokatovi).
Predaj to normalne ako sa auta predavaju.
Akoze na 30 rocnom aute, aby niekto reklamoval skrytu vadu? To auto ma milion skrytych vad, pretoze je 30 rocne. A zaroven nema ziadnu lebo ide o jedoduche auto, kde sa nema co pokazit a vsetko je vidiet na prvy pohlad.

Jo, o toho favoša. A cena by byla opravdu jen pár tisíc.

Právě, že za skryté vady bych měl ještě 6 měsíců ručit. Prodám za pakatel, posere se motor, oprava 20.000, soudce/znalec to vyhodnotí (třeba oprávněně!) jako skrytou vadu a L-Core to bude platit? Merde.

Prostě uděláme to asi jako dar, viz https://www.yespojisteni.cz/darovaci-smlouva-na-auto/
Tím bych se měl jakémukoliv ručení vyhnout.

Mě hlavně mimořádně se*e, že prodej bez záruky není normálně možný, i kdyby s tím kupující souhlasil. ]:(

Že mi daruje tři tisíce bez papíru? Do 15.000 jsou dary mezi cizími osobami osvobozeny od daně.
Dary do 5 miliónů opravdu nikam hlásit netřeba, viz https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/media-a-verejnost/tiskove-zpravy/2016/osvobozene-prijmy-nad-5-milionu-se-musi-7227 (pokud se jedná o dar nad 15 tisíc mezi "cizími" osobami, to "nahlášení" se děje ve formě přiznání k dani z příjmu)

Samozřejmě, že přepis na policii, dopravním inspektorátu, či kdo to má na starost, uděláme. Bez plných mocí, pěkně oba osobně. Nebudu riskovat, že nabyvatel nebude platit povinné ručení, páchat přestupy a mě budou chodit do datovky pokuty. Darovací smlouvu při přepisu přiložíme, viz https://autobible.euro.cz/darovaci-smlouva-auto-nezbytne-nalezitosti-vzor-ke-stazeni/

Normálne na inzerát predaj vozidlo v stave, ako si ho ceníš a akú cenu je ochotný trh kupujúcich osôb odkúpiť vozidlo do osobného vlastníctva.

Bežne sa Favority bez korózie do roku výroby 1992 predávajú od sumy 300€ po vytunenení v 99% technickom stave do sumy 2000€.

Dôležité je skoncipovať nepriestrelnú zmluvu v zmysle Obč.zákonníka, v ČR ošetrenú vetou:

„Přenechá-li se věc jak stojí a leží (úhrnkem), jdou její vady k tíži nabyvatele“.

S technickým opisom skrytých možných a nemožných technických vád, únave materiálu o ktorých bol pri kúpe kupujúci ústne, detto písomne v zmluve upovedomený, pričom si nevymenil námietky, so zmluvou a technickým stavom v čase kúpy súhlasil, pričom pri plnom vedomí svojprávneho občana sa zrieka nárokov v zmysle Obč.zákonníka v prípade veškerých skrytých závad vzniknutých počas plynutia záručnej lehoty na veci.

Bližšie v SVK právnom poriadku ošetrené judiaktúrou a súdnymi rozhodnutiami:

https://www.relevans.sk/moznosti-aplikacie-dolozky-tykajucej-sa-prenechania-veci-ako-stoji-a-lezi/

ktoré tunajšia Sľovenská lúza lumpenproletariátu protekčných parchatov, okotených z milicionárskeho semena, ošperkovaných komunistickými písmenkami pred a za menami, beztak okopčí vždy od čechúňov, ako dlhokrké opice. Sľováci sami nič nedokážu vymyslieť, ani v práve či technológiách, sú to zaostalé, udavačské, eštébácke, skomunizované zaostalé opice, papagáji, kozojebci, bieli koníci CCCP KGB_NKVD_MIGMO vrahov, ktorých boľševici nacpali do oblekov a do justičných talárov, ako jelitá, čučegoja. Ešte tak kšeftovať, ako Cigáni s digitálkami, parazitovať na štátnych zákazkách, rozkrádať eurofondy a DPH.

Nečetl jsem odpovědi, ale v reálu jsou všechny skryté vady způsobeny "opotřebením", dokázat, že tam ta vada byla už předtím, by nejspíš bylo na nějakým soudním znalci a potom na soudu. Tohle nikdo na nějaké 30 let staré filcce řešit nebude.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru