Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uznají mi právo na bezplatnou, nebo sníženou obhajobu?

Dobrý den,
před dvěma měsíci jsem byl odsouzen k podmíněnému vykonání trestu a vzhledem k tomu, že bylo třeba mít advokáta, byl mi přidělen státem. Domníval jsem se, že bezplatně. Před měsícem jsem zaplatil 4 tisíce za soudní proces a dnes mi přišel dopis, že mám zaplatit 11.5 tis. za advokáta. Rovněž je tam ale psáno, že se můžu odvolat na bezplatnou obhajobu v případě nedostatku finančních prostředků.
Chtěl jsem se zeptat, zda na to mám právo? Nejsem majetný, nic nevlastním, studuji. Mám sice zaměstnaneckou smlouvu, ale nevydělám si více, než 4 tisíce na měsíc, kvůli studiu a to kke všemu potřebuju na život. Na účtě mám našetřených 10 tisíc, které jsem šetřil delší dobu a mám to prostě na život, až jednou budu něco potřebovat. Když se odvolám, myslíte si, že mi bude bezplatná obhajoba uznána? Nebo alespoň snížení těchto nákladů? Nikdo mi neřekl, že advokáta budu muset platit! „Pokud nemáte dostatek peněz na vlastního advokáta, bude Vám advokát přidělen" a stejně ho musím platit. To je prostě vrchol, nemám na to peníze, nemůžu za to utratit veškeré svoje úspory! Povězte mi, když tohle na okresním soudě řeknu, se vším, jak to je, myslíte si, že mi bezplatnou obhajobu uznají? Mockrát děkuji, jsem úplně v koncích....

Předmět Autor Datum
Nutná obhajoba je dána u mladistvého zákonem, buď si advokáta sám zvolíš a zaplatíš, nebo ti ho přid… nový
osobne 09.11.2019 12:28
osobne
Ty si mohol ex-offo adovkata samozrejme odmietnut, silne pochybujem, ze si o tom nebol pouceny a tak… nový
fleg 09.11.2019 13:28
fleg
Ne odmítnout přiděleného obhájce nemůže, respektive když odmítne jednoho, tak mu přidělí jiného. A u… poslední
osobne 09.11.2019 17:37
osobne

Nutná obhajoba je dána u mladistvého zákonem, buď si advokáta sám zvolíš a zaplatíš, nebo ti ho přidělí stát a zaplatí ho. Přidělený advokát ale není zdarma, když prohraješ, tzn. odsoudí tě, tak ho také státu zaplatíš. Stejně tak se např. platí za ubytování a stravu ve výkonu trestu odnětí svobody, i když tam je odsouzený nedobrovolně. Proč bych měl advokáta platit odsouzenému já ze svých daní? Pěkně si ho zaplať, když pácháš trestnou činnost.

Jinak jsou přidělení advokáti samozřejmě pěkní zmrdi, jim je jedno, kdo vyhraje nebo prohraje, oni dostanou zaplaceno od státu tak jako tak, snaží se zasahovat do řízení pouze tak, aby mohli vykázat co nejvíce úkonů a měli tak co nejvyšší odměnu. Ale to už je mezi advokátem a klientem, hlupák bude platit víc, protože ho advokát ukecá do prodlužování trestního řízení a tím do více úkonů, které si tak vykáže podle nějakých tabulek. Stát mu je při nutné obhajobě uhradí tak jako tak a pokud je jeho klient odsouzen, tak to stát po odsouzeném začne vymáhat.

Ty si mohol ex-offo adovkata samozrejme odmietnut, silne pochybujem, ze si o tom nebol pouceny a takisto, ze si nebol pouceny od odmenach ex-offo advokatov.
Ci ta advokat zastupuje pro-bono (bezplatne) si musel byt pouceny tiez.
Dalej uz netusim ako to je v CR, u nas pri trestnych veciach a ex-offo obhajobach plati advokatov stat.
Ci ti uznaju bezplatnu obhajobu, alebo dostanes zlavu ti nikto nepovie, mozno dostanes, mozno nie.
Nie je teda podstatne, co si myslime, ale co sa v skutocnosti stane.

Ne odmítnout přiděleného obhájce nemůže, respektive když odmítne jednoho, tak mu přidělí jiného. A určitě ho nikdo nepoučoval, že ho může odmítnout, ani o tom, že bude platit. Poučí ho pouze, že si může obhájce sám zvolit a že pokud si ho nezvolí, tak mu bude přidělen.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru