Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SPV - odkup pozemku

Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně odkupu pozemku pod byty od města. Je nutné, aby smlouvu o odkupu podepsali všichni vlastníci. Jde to, že SPV má 45 bytových jednotek a ne všichni majitelé v nich bydlí a někteří z nich nejsou bohužel k nezastižení a nereagují na žádné výzvy. Zároveň u jednoho bytu se už několik let táhne dědické řízení. Předem Vám děkuji za Vaši odpověď.
Jitka J

Předmět Autor Datum
Patri ten pozemok majitelom bytov? Su majitelia bytov zdruzeny v Spolocenstve vlastnikov bytov podla… nový
fleg 09.11.2019 13:33
fleg
Pozemek pod byty patří městu (je to zapsané v KN). Byty pak patří jednotlivým vlastníků, kteří jsou… nový
jita82 09.11.2019 14:54
jita82
Bez těch podpisů nic neuděláte. Nelze vlastníkům vynutit nákup bez jejich souhlasu. nový
Prasak 09.11.2019 16:10
Prasak
Já jsem na netu našla odpověď od právníka teď nejsem z toho modrá vyříkáte, že to nejde on přesně ci… nový
jita82 09.11.2019 18:40
jita82
Ono bude nejlepší se zeptat na městském úřadě, od kterého budete pozemky kupovat. Netvrdím, že mám 1… nový
Prasak 09.11.2019 19:23
Prasak
Pozri si vas zakon o bytovych spolocenstvach, pretoze samotni pravnici v tom casto maju hokej. U nas… poslední
fleg 09.11.2019 19:50
fleg
V našem SVJ je něco podobnýho - máme tu jeden flek na parkovišti navíc, chtěli bysme ho třeba prodat… nový
Prasak 09.11.2019 13:55
Prasak
Je s podivem že toto bez všech podpisů nejde, ale pokud máš akcie nějakého podniku tak tě o ně díky… nový
nerady 09.11.2019 16:38
nerady

Patri ten pozemok majitelom bytov? Su majitelia bytov zdruzeny v Spolocenstve vlastnikov bytov podla zakona?
Nehovoriac o tom, ze zakony v CR mozu byt troku ine.
Na toto ti tu nikto neodpovie, je to prilis malo informacii, v prvom rade si zisti na katastri kto je skutocnym vlastnikom pozemku...pomerne casto majitelia bytov nebyvaju zaroven aj majitelmi pozemku, na ktorom sa dana stavba nachadza.

Pozemek pod byty patří městu (je to zapsané v KN).
Byty pak patří jednotlivým vlastníků, kteří jsou ve sdružení společenství vlastníků dle zákona.
Peníze na zaplacení nemovitosti bychom měli mít.
Jen někteří vlastníci jsou mimo republiku a u jednoho bytu se táhne dědické řízení, tak se řeší, jak to udělat, protože od těchto majitelů bytů nemůžeme sehnat podpisy.

Já jsem na netu našla odpověď od právníka teď nejsem z toho modrá vyříkáte, že to nejde on přesně cituji:

"Pokud jde o samotný proces koupě pozemku, je tedy dle zákonné úpravy nejprve nezbytné svolat zasedání shromáždění, na kterém shromáždění svým usnesením udělí souhlas s nabytím pozemku. Konkrétně se na zasedání shromáždění bude hlasovat o koupi pozemku (není nutné schvalovat přímo kupní smlouvu).
K přijetí rozhodnutí občanský zákoník vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků. Avšak, není vyloučeno, aby byl ve stanovách určen odlišný počet potřebných hlasů pro přijetí rozhodnutí. Aby bylo shromáždění usnášeníschopné a mohlo přijmout rozhodnutí, musí být přítomni vlastníci jednotek, kteří mají většinu hlasů."

Podle toho jsem pochopila, že když nákup schválí z 45 byt jednotek cca 40 tak by to snad mělo jít.
Předem děkuji za odpověď.

Ono bude nejlepší se zeptat na městském úřadě, od kterého budete pozemky kupovat.
Netvrdím, že mám 100% pravdu, možná bude stačit jen většina. Ono se spousta věcí měnila s Novým občanským zákoníkem, takže teď jde o to, jak stará je ta odpověď toho právníka z netu.
Naše SVJ narazilo při prodeji jenoho pitomýho parkovacího místa, je třeba souhlas všech vlastníků. Tudíž si dovolím si myslet, že nákup pozemků pod barákem bude na tom vcelku stejně, protože to budete kupovat do vlastnictví VŠECH ve vašem SVJ z vašich společných peněz. Můžete někomu vnutit vlastnictví něčeho proti jeho vůli? Opět bude třeba prozkoumat NOZ.

Pozri si vas zakon o bytovych spolocenstvach, pretoze samotni pravnici v tom casto maju hokej.
U nas to mame podobne, ale....nas zakon sa tyka predovsetkym Spolocenstiev vlastnikov, ktore su definovane zakonom a maju svoju strukturu.
Na fiktivne spolocenstva vlastnikov bez pravnej subjektivity, ktore su vo vacsine cinziakov zakon(posranci) moc nemyslel(i). Fiktivne preto, ze nesplnaju zakonne podmienky a su vacsinou vytvorene len akoze na lepsiu komunikaciu so spravcovskou spolocnostou (zvoli sa zastupca a s nim spravca komunikuje).
Navyse som nepochopil kto ide odkupovat pozemok, pretoze ak vlastnici tak kazdy z vlastnikov odkupuje svoju cast solo, pretoze ak nie ste Spolocenstvo, ale len spolocenstvo nic odkupovat ako pravny subjekt hromadne ani nemozete.
Ja byt tebou precitam si najprv vas zakon a ked niecomu nerozumiem idem za pravnikom.

V našem SVJ je něco podobnýho - máme tu jeden flek na parkovišti navíc, chtěli bysme ho třeba prodat, nebo pronajmout, ale na na to třeba 100% souhlas VŠECH vlastníků, tedy i těch, co mají jeden byt společně, u dědickýho řízení je to ještě komplikovanější. Ten souhlas je nesehnatelný (máme tu asi 90 bytů, to je odhadem 150 vlastníků, možná víc), navíc stačí jeden, co nebude s návrhem souhlasit a všechno je v kopru. Dobrovolník, co by se odhodlal sehnat souhlast všech, by zasloužil obdiv. Důsledek - na místě na parkovišti nestojí žádný auto, ale velkej květináč. A bude asi navěky.
Zvláště v případě, že se někdo chystá byt prodat, tak ho něco takovýho nebude zajímat a připojovat podpis k něčemu, co ho za měsíc nebude trápit. A že v tak velkým baráku se furt někdo stěhuje.

Takže pokud chcete/potřebujete podpis všech, tak nezbývá než popřát hodně štěstí, času a pevné nervy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru