Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ČR - pokuta pro nebožtíka

TL;DR: Po smrti sebevraha se ukáže, že za živa páchal trestnou činnost, za kterou hrozí pokuty od státu, ale aktuálně nikomu nic nedluží. Zdědí dědicové jeho majetek, který s trestnou činností nesouvisel?

---

Píšu román zasazený do současných reálií (až na pár odchylek jako mimozemšťani maskovaní jako lidi, tajná spiknutí, konspirace a tak, ale navenek se od naší reality neliší, tudíž platí stávající zákony a běžné úřední postupy) a tak bych se rád vyvaroval zjevných nesmyslů tam, kde to příběh vyloženě nevyžaduje. Teď stojím před problémem, který může jít po několika liniích, které se ale nakonec stejně sejdou - tak chci zvolit tu nejvěrohodnější.

Pan Karel žije na vesnici ve svém domku se zahrádkou a starým autem. Má důchod a pravidelně jezdí do města "za prací" a nijak nevyniká. Jednoho večera se ale z blízkého zrušeného dolu ozve výbuch a následně jsou tam (za zevnitř zablokovanými vraty s uříznutým zámkem - viz záhada zamčeného pokoje) nalezeny jeho ostatky roztrhané náloží výbušniny, kterou měl zřejmě někde u hlavy - všude krve jak z vola, roztrhané části těla, nepochybně jeho (dle tetování, krevní skupiny, křivě srostlého kotníku ...), jinak až na bordel a uříznutou fabku žádné škody. Jeho děti a jediní dědicové mají neprůstřelné alibi (u moře i s rodinami a cestovkou, na nenápadný výlet do čech a zpět prokazatelně není dost volného času.)

Vyšetřování ukáže, že pan Karel místo práce páchal různé "zločiny" jako prodej alkoholu nezletilým, něco s drogama, pochybné kšefty s podsvětím a tak, za které by za živa byl trestán vězením, pokutou a propadnutím "věci". Ale nikde nic nedluží a "oběti" ho nehodlají žalovat. Patrně si přišel na pěkné peníze, také dost utrácel, ale stále chybí značná částka (v hotovosti) kterou nejspíš někam ulil, či jinak utratil.

Auto (kterým to páchal) propadne státu, ale co domek, který není nijak zvláště udržovaný - dle okolí to odpovídá skromnému životu z důchodu, ostatně většina okolí má domky srovnatelné a nic nepáchá - má ho už dávno, ještě než začal "jezdit za prací" a při páchání zločinů ho nijak zjevně nepoužíval ani nezveleboval. Bude zabaven, nebo ho zdědí potomci? Bude po potomcích nějak požadována náhrada pokut, které by pan Karel dostal, kdyby jeho činy vyšly najevo během jeho života, nebo prostě "nebožtík už souzen být nemůže a ani vězněn" a tak se stát spokojí s tím autem a děti domek zdědí bez větších problémů?

Předmět Autor Datum
(limit 4000 znaků) Pozadí - hlavní hrdina později odhalí, že pan Karel svou smrt fingoval, jeho moz…
Soudce Ti 31.01.2020 22:04
Soudce Ti
Ne, posmrtne zadne pokuty ulozit nikomu nelze. Lze pouze zabavit penize prokazatelne pochazejici z t…
re4zon 31.01.2020 23:42
re4zon
Trochu "pritiahnuté za vlasy" - ale! Smrťou sa ukončujú všetky šetrenia, obvinenia. Takže - pokiaľ v… poslední
yYy 03.02.2020 12:58
yYy

(limit 4000 znaků)

Pozadí - hlavní hrdina později odhalí, že pan Karel svou smrt fingoval, jeho mozek byl umístěn do (mladého) kybernetického těla a pod novou identitou slouží mimozemšťanům k osnovování "temných plánů". Chybějící hotovost ze zločinů použil pro zaopatření potřeb nového těla, rozmetaný mozek v jeskyni je prasečí.
Domek je klíčovou lokalitou kvůli poloze, "magickému znaku" z odlišných kamenů v základech skalky, specifické organizaci zahrádky a pár dalším "okultně technických" specifik, které nezasvěceným nejenže nic neřeknou, ale ani nepřijdou podezřelé.
Pan Karel v novém těle se po chce po nějaké době domku opět "zmocnit", ať již koupí od dědiců, státu, či nového majitele za účelem udržování oněch "okultně technických" specifik. Je ochoten použít kromě peněz a úplatků i zastrašování, vydírání, styky s podsvětím, v krajním případě i vraždy.
Hlavní hrdina se mu to pokusí překazit a naopak ona specifika eliminovat. (Ať již koupí toho domku a "rekonstrukcí", či "náhodnými akty bezdůvodného vandalizmu" jako převálcování zahrádky a rozrytí skalky ukradeným buldozerem)

Jak je vidno, nesejde až tolik na tom, komu domek po smrti připadne, ale bylo by lepší, aby to bylo dle stávajcích zákonů a podezřelé machinace na venek zbytečně nerušily dojem současné reality a protože se okolo toho ve svých důsledcích točí nikoli nepodstatná část děje nemohu to prostě přejít mávnutím ruky.

Román začíná v řadě samostatných linií a příběhů, které se pravidelně střídají (protože se povětšinou odehrávají ve stejnou dobu a postavy jedné linie vzdáleně vnímají i výrazné projevy ostatních linií "tetka, četla jste o tej sebevraždě dynamitem? To za našich mladejch let nebejvalo ...") a postupně proplétají, aby se nakonec ukázalo, že vše souvisí se vším (a při zpětném pohledu od začátku souviselo).

Trochu "pritiahnuté za vlasy" - ale!
Smrťou sa ukončujú všetky šetrenia, obvinenia. Takže - pokiaľ voči "nebožtíkovi" nebolo začaté vyšetrovanie, trestné stíhanie - po jeho smrti sa toto ani nedá začať, obnoviť. A punktum. Ak raz bol vyhlásený za mŕtveho - všetko sa zastavuje. Ale v prípade, ak by došlo k omylu identifikácie a pôvodne mŕtvy sa súdne opäť stáva "živým" - celý kolotoč, vyšetrovanie, dokazovanie, obvinenie...) sa môže začať odznova.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru