Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak se ujistit, že je to on? (pachatel)

Ahoj, máme na kameře v celkem přijatelné kvalitě pachatele větší krádeže. Máme tip, kde pachatel bydlí, ale nejsme si 100% jistí, že je to on. Jak se ujistit, že je to 100% on? A jak to policie zjistí? Protože policie se dost cuká s tím vůbec něco dělat, tak bysme potřebovali předložit na stůl tvrdší data než jen, domníváme se, protože je mu dost podobný. Protože oni tam vůbec nechtějí jet ho vyhledat, dokud to nebude jisté.. vůbec celkově ten jejich přístup je dost špatný.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Trestní oznámení se vždy podává na neznámého pachatele.Pak policie musí pátrat.Když na někoho ukážet…
Karel04 11.03.2020 00:18
Karel04
Nesmysl. Podání proti neznámému pachateli není žádná výhoda, jedním z důvodů pro odložení věci je pr…
osobne 11.03.2020 19:15
osobne
Ono nejde ani tak o výhodu.Protože pokud se podá oznámení na určitou osobu a obvinění se jí nepodaří…
Karel04 11.03.2020 19:53
Karel04
- blbost trestní oznámení můžeš podat i na určitou osobu a policie prověří zda tato osoba se mohla d… nový
jooska 25.03.2020 18:33
jooska
Co zloděj zchvátí, policie nenavrátí. Tak to u nás chodí. nový
Kiksfix 29.03.2020 15:41
Kiksfix
Díky za odpovědi, ale toto neřeším. Řeším, jak prokázat, že to je on. Např. pomocí nějaké SW, kdy vy… nový
Dík moc 01.04.2020 13:49
Dík moc
Jedine podať osobne, písomne, do zápisnice, u miestne a vecne príslušného oddelenia PZ CZ, podľa sku… poslední
Nuda 02.04.2020 12:43
Nuda

Ono nejde ani tak o výhodu.Protože pokud se podá oznámení na určitou osobu a obvinění se jí nepodaří prokázat,tak jednal policie se tím dál nezabývá a dál nepátrá a pak hrozí i opačná reakce obviněného za křivé obvinění,pomluvu,ztížení společenského postavení atd.s požadavkem na tučné odškodné.U oznámení na neznámého pachatele toto nehrozí a je přitom možno hned dát policii tip na dotyčného,že by to asi mohl být on.

- blbost trestní oznámení můžeš podat i na určitou osobu a policie prověří zda tato osoba se mohla dopustit TČ. V době prověřování se osoba nazývá osobou podezřelou. Z osoby podezřelé se stává osobou obviněnou až po Zahájení trestního stíhání dle ust. § 160/1 tr.ř.
- blbost , že když se osobě nepodaří prokázat obvinění na určitou osobu na které je podané trestním oznámení, že se tím dál policie nezabývá, během prověřování policie muže zjistit informace , důkazy a může zahájit trestní stíhání proti jiné osobě než uvedl poškozený.
- blbost Pokud do trestního oznámení poškozený uvede, že si myslí a nebo že má podezření že TČ mohla spáchat konkrétní osoba nejedná se o křivé obvinění, pomluvu atd.. přečti si skutkovou podstatu těchto trestných činů.

Díky za odpovědi, ale toto neřeším. Řeším, jak prokázat, že to je on. Např. pomocí nějaké SW, kdy vyfotíme dotyčného a porovnáme se záznamem z kamery. Mít větší jistotu, že to on opravdu je.

Jedine podať osobne, písomne, do zápisnice, u miestne a vecne príslušného oddelenia PZ CZ, podľa skutkovej podstaty miesta spáchaného činu a trvalého pobytu oznamovateľa (alebo štátnemu zástupcovi), trestné oznámenie podľa šablóny príslušného paragrafu vykonávacieho Tr.poriadku a Tr.zákona.

Tento tr.podnet, tr.oznámenie je nutné doložiť subsidiárnym, vlastným kamerovým záznamom na externom nosiči s označenou prílohou o tomto zázname v hd kvalite s presným určením času podľa kalendárneho roku mesiaca, dňa, hodiny, minúty, sec., s označením osoby podozrivého páchateľa (jeho trvalým pobytom, menom, apod.) s vyžiadaním si v lehote do 30-dní. podľa Tr.řádu o vyrozumení šetrenia v meritórnom uznesení polície poslané písomne, DVR I. trieda na tvoju adresu.

Ak by vec fízlel zamietol, máš možnosť sa v lehote do troch dní odvolať, podať proti akémukoľvek uzneseniu sťažnosť na nadriadený dozorný OČTK orgán (u nás prokouš, v ČR je to státní zástupce).

Polícia ťa zo zákona musí upovedomiť, polícia je tiež zo zákona povinná prijať každý jeden podnet spísaný a v.r. podpísaný osobne na oddelení pred vyšetrovateľom. O čom sa spraví fízel úradný záznam. Musíš ale požiadať fízla, aby ťa písomne vyrozumel do tridsiatich dní, lebo inak vec ukončí, zahodí a ty sa o tomto úkone nedozvieš.

Len si dávaj bacha na presnú formuláciu v prípade označeného páchateľa, vždy použi prívlastok: podozrivý páchateľ, i keď ho v podaní jasne označíš následne jeho plným menom, dátumom narodenia, trvalým pobytom. Lebo v opačnom prípade by si mohol byť krivo obvinený z úradnej moci ex officio alebo samotným páchateľom, ak by sa vyvrátilo podozrenie. Stačí mať úmysel niekoho krivo obviniť, nemusí sa vzniesť uznesenie spojené s šikanou, perzekvovaním a predvolávaním tejto osoby na výsluchy zo strany štátneho orgánu. Tak káže litera zákona s príslušnou judikatúrou. Nemusíš podať tr.oznámenie na neznámeho páchateľa, len tohoto zločinca treba označovať pred jeho menom a oslovením, ako "podozrivý páchateľ", aby si bol v ažurite, chránený pred prípadným postihom v zmysle platného zákona.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru