Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Práce přesčas- neoznameni a následný postih?

Takový teoreticky dotaz. Když mi zaměstnavatel v sobotu zavolá že dneska je práce přesčas. Mimořádná sobota.
Ovšem tuto skutečnost mi předem neoznamil na poslední směně. Pouze někde třeba jen byl vyvěšen papír o této skutečnosti na jedné z mnoha nastěnek kde jsou různé kraviny i kromě pracovních věci.
A já budu na druhé straně republiky.
Může po mě vyžadovat dostavení se na práci přesčas. Je vůbec etické aby mi následně za tuto skutečnost sáhnul na pohyblivou část mzdy?
Co na to právo?
Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To by neobstálo ale je pořekadlo: Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. V podstatě ti sundá peníze za… nový
nerady 09.04.2021 18:30
nerady
Pokud by Vás chtěl stáhnout z dovolené, musí zaplatit náklady (to by se mu mohlo prodražit, pokud je… poslední
ml1 28.04.2021 13:39
ml1

To by neobstálo ale je pořekadlo: Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. V podstatě ti sundá peníze za něco jiného, nebo si něco jiného neprůkazného vymyslí. Já jen žasnu jaké jsou nyní vztahy na pracovištích. Před rokem 1990 jako dělník jsem měl každého v práci "přečteného" a dle toho jsem k němu přistupoval. S ředitelem jsem se hádal skoro na každé schůzi ROH a nikdy nebyl z jeho strany žádný podraz. Když jsem se o tom s ním po letech bavil, že mě např. nepropustil, tak mi řekl, že on ve firmě potřeboval "rváče" a ne posery. Pak jsem teprve pochopil proč některé lidi propustil. Vysvětlil mi, že lidi je potřebné motivovat a když je někdo "rváč" tak se bude rvát i za firmu, když bude dobrá motivace a to on uměl. Je pravda, že jako zaměstnanec jsem působil jen do roku 1992 a pak jsem byl více méně vlastním pánem, ale také znám lidi z příbuzenstva, s kterýma kvůli vztahům na pracovišti to nyní dost psychicky cvičí. No jsem rád, že už to jde mimo mé osoby.

Pokud by Vás chtěl stáhnout z dovolené, musí zaplatit náklady (to by se mu mohlo prodražit, pokud je někdo na druhém konci zeměkoule), ale takto nevim jestli stačí pouhé vyvěšení zašité na nástěnku (jestli se považuje za prokazatelné sdělení) a jestli se to vůbec takovým způsobem dá řešit.
Podle mě to co popisujete, tomu se říká pracovní pohotovost, je to v některých profesích běžné, ale za to přísluší nějaká odměna (v extrémním případě stejná jako za práci, ale myslím, že to se odborům prosadit nepodařilo, on by to byl taky nesmysl, že člověk, který mimo obvyklou pracovní dobu čeká, jestli se něco nestane dostával stejně, jako když pracuje, to by pak taková pohotovost neměla (pro zaměstnavatele) smysl).
Ovšem základní věcí je, že zaměstnavatel má navrch a pokud se někdo snaží dělat problémy, může být při nějaké optimalizaci zoptimalizován. Na pohyblivou část mzdy může sáhnout kdykoliv bez udání důvodu, v tom je její kouzlo a proto je mzda většinou tvořená pevnou částkou ve výši minima a zbytek jsou právě ty nenárokové složky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru