Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak velká smí být přirážka?

Dobrý den, nedávno jsem si předobjednal grafickou kartu RTX 3060 a Alza mi tam hodila úplně nesmyslnou cenu 100 tisíc Kč. Ptal jsem se jich zda tu cenu opraví a oni na to, že cena je správná. To už levněji seženu z bazaru. Jak je možné, že z karty, která má stát 8-15 tisíc Kč udělali 100k. Je to vůbec legální tolik zvýšit přirážku?

Předmět Autor Datum
Obchodní vztah je vztahem 2 subjektů - jeden prodává, druhý kupuje. Koupení zboží je projevem svobod… nový
Kurt 29.04.2021 10:15
Kurt
Je síce pravda, že je to obchodný vzťah dvoj subjektov. Lenže Alza je OBCHOD a (pokiaľ teraz pozerám… nový
yYy 29.04.2021 12:07
yYy
Lenže Alza je OBCHOD a (pokiaľ teraz pozerám na stránky Alza.cz) tak ceny pre GTX 3060 NEMAJÚ stanov… nový
Kurt 29.04.2021 12:26
Kurt
No práve! Oni totiž ani objednávky neprijímajú - zatiaľ je tam len "Hlídat" - takže sa divím, ako ob… nový
yYy 02.05.2021 18:21
yYy
Ne ze bych se chtel zastavat zrovna Alzy, ale co to sakra meles? Mluvis snad o nejake severokorejske… nový
re4zon 02.05.2021 23:01
re4zon
Žádná kupní smlouva nebyla uzavřena = není žádná prodejní cena. Pro pomalejší: Nikdo mu nic za ty pe… nový
Kurt 03.05.2021 09:18
Kurt
Cenu určuje trh, když to někdo za 100 litrů koupí, tak to za ně budou prodávat. Pokud nabídka vázne… nový
ml1 14.05.2021 14:10
ml1
A to jsem zapomněl zmínit jejich fantastický web, jakoby chtěli odradit každého, kdo sse tam snaží n… poslední
ml1 24.05.2021 17:24
ml1

Je síce pravda, že je to obchodný vzťah dvoj subjektov. Lenže Alza je OBCHOD a (pokiaľ teraz pozerám na stránky Alza.cz) tak ceny pre GTX 3060 NEMAJÚ stanovené! Takže pokiaľ tam strelili cenu 100000 Kč - tak buď je to haluz, alebo opäť Alza (čo sa už viackrát stalo) dáva ceny od buka do buka (ako náš Jánošík :-D ) - a pokiaľ nie je stanovená cena (nie je zverejnená ani PREDBEŽNÁ - nemôžu si cenu určovať tak, ako chcú. Aj na marže (dokonca aj v Čechách) sú nejaké pravidlá - nemôže sa stať, že budú mať nadobúdaciu cenu (veľkoobchodnú) napr. 20000Kč a oni si tam dajú 5x vyššiu cenu.
Mimochodom - na Slovensku (podľa výrobcu) sa ceny rady GTX 3060 pohybujú od 920 - 1200€ (cca 24000 - 32000Kč).
Ja v tomto prípade vidím od Alzy podvod!
Ja osobne by som od Alzy si neobjednal ani špendlík, pretože by boli mi ho predať za 100€!
Rada pre Sanjago - to si radšej vyhľadaj na Slovensku túto kartu a aj s dopravou a poštovným to budeš mať lacnejšie, ako od tých šmejdov z vašej Alzy. Pošta medzi SR a ČR zatiaľ funguje a stavím sa, že by si ju mal doma rýchlejšie, ako od vás z Alzy.

No práve!
Oni totiž ani objednávky neprijímajú - zatiaľ je tam len "Hlídat" - takže sa divím, ako objednal (teoreticky sa dá - je tam objednávací kód) a pokiaľ objednal a cena NEBOLA stanovená - ako to, že ALZA určila cenu? Z čoho určila? Ako určila? Dal jej výrobca predbežnú cenu? Pochybujem - takže ALZA si cenu vymyslela 100 000Kč(a potom bude "se slevou 50% bude 50 000Kč - a vraj výhodná kúpa). V tomto je Alza (nielen česka, ale i slovenská) preborníkom - v klamaní a zavádzaní zákazníkov.
4Ani Heureku nemusím, je to len "porovnávač" - ale tí aspoň uvádzajú ceny
https://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=geforce+rtx+3060
Mimochodom - hľa - https://www.nvidia.com/en-eu/geforce/graphics-cards/30-series/rtx-3060-3060ti/
Cena u výrobcu 1299€ - čo je 33 622Kč.
A keby sme šli ďalej - pokiaľ by stanovili cenu 100 000Kč a cena od výrobcu by bola stanovená na 33 000 Kč - je to navýšenie o 300% - teda ich marža bola 200%.

Ne ze bych se chtel zastavat zrovna Alzy, ale co to sakra meles? Mluvis snad o nejake severokorejske Alze, nebo ses zasekl pred padesati lety? Marze je libovolna a zadny predpis do ni nema co mluvit (mimo specifickych odvetvi typu medicina). Kdyz budu chtit prodavat krabicku sirek za milion a nejaky trouba to koupi, jeho vec. Jen to musim zdanit.
A zjevne nechapes, jak funguje predobjednavka u produktu s neznamou cenou a dobou dodani. Mas moznost si udelat rezervaci, NENI to kupni smlouva. Az si prodejce cenu stanovi, rekne ti ji a ty bud koupis, nebo ne. Neni ti vubec nic po tom, za kolik to dostal od dodavatele a kolik ma marzi. Ted proste nejsou grafiky a Alza ti ji doda za sto litru. Sam se rozhodni, jestli koupis. Nejsme v socialismu.

Cenu určuje trh, když to někdo za 100 litrů koupí, tak to za ně budou prodávat. Pokud nabídka vázne za poptávkou (což vzhledem k ústupu těžařské vlny je podivné), tak se to na cenách projeví.
V alze nakupuju dost nerad, nevim jak je to teď po uvolnění, ale předtím stát frontu od Vltavy na frontu na frontu k platebnímu automatu a pak čekat 20 minut než objednávku vyřídí (přitom poslouchat ten jejich slabomyslnej rozhlas), to je fakt vrchol nákupního zážitku (customer experience). Dřív jsem tam nakupoval, protože měli většinu zboží okamžitě a nevycházeli tak draze. Teď se jim spíš vyhybám, bývají dražší (mnohdy i víc, než zanedbatelně - mám-li si vybrat, jestli za SD kartu dát 399 nebo 199, hádejte, co zvolim; obvykle je ale rozdí jen v desítkách procent), s tou dostupností to taky neni tak růžové. A dorazili to poplatkem za doručení jinam než do holešovic (to co píšu je možná právě důsledkem toho poplatku, zatímco v holešovicích je hlava na hlavě, na ostatních pobočkách se prodavači koušou nudou). Poslední dobou jsem několikrát nakoupil v mironetu (na chodově i na invalidovně) a pokaždé to plynule odsejpalo; rozhodně tam nebylo prázdno, lidi přicházeli a odcházeli, ale obsluha to stíhala, že se netvořila fronta.

A to jsem zapomněl zmínit jejich fantastický web, jakoby chtěli odradit každého, kdo sse tam snaží nakoupit. Ale co nadělám, občas potřebuju něco nutně (a pokud to nemají zrovna o víc jak 10% dražší, připlatim si), nebo mají něco náhodou levnější (a peníze jsou až na prvním místě), tak to holt musím vydržet. Ale na mém žebříčku hodnocení je alza prostě nejhorší z počítačových obchodů, kde nakupuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru