Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak velká smí být přirážka?

Dobrý den, nedávno jsem si předobjednal grafickou kartu RTX 3060 a Alza mi tam hodila úplně nesmyslnou cenu 100 tisíc Kč. Ptal jsem se jich zda tu cenu opraví a oni na to, že cena je správná. To už levněji seženu z bazaru. Jak je možné, že z karty, která má stát 8-15 tisíc Kč udělali 100k. Je to vůbec legální tolik zvýšit přirážku?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je síce pravda, že je to obchodný vzťah dvoj subjektov. Lenže Alza je OBCHOD a (pokiaľ teraz pozerám…
yYy 29.04.2021 12:07
yYy
Lenže Alza je OBCHOD a (pokiaľ teraz pozerám na stránky Alza.cz) tak ceny pre GTX 3060 NEMAJÚ stanov…
Kurt 29.04.2021 12:26
Kurt
No práve! Oni totiž ani objednávky neprijímajú - zatiaľ je tam len "Hlídat" - takže sa divím, ako ob…
yYy 02.05.2021 18:21
yYy
Ne ze bych se chtel zastavat zrovna Alzy, ale co to sakra meles? Mluvis snad o nejake severokorejske… nový
re4zon 02.05.2021 23:01
re4zon
Žádná kupní smlouva nebyla uzavřena = není žádná prodejní cena. Pro pomalejší: Nikdo mu nic za ty pe… nový
Kurt 03.05.2021 09:18
Kurt
Cenu určuje trh, když to někdo za 100 litrů koupí, tak to za ně budou prodávat. Pokud nabídka vázne… nový
ml1 14.05.2021 14:10
ml1
A to jsem zapomněl zmínit jejich fantastický web, jakoby chtěli odradit každého, kdo sse tam snaží n… poslední
ml1 24.05.2021 17:24
ml1

Je síce pravda, že je to obchodný vzťah dvoj subjektov. Lenže Alza je OBCHOD a (pokiaľ teraz pozerám na stránky Alza.cz) tak ceny pre GTX 3060 NEMAJÚ stanovené! Takže pokiaľ tam strelili cenu 100000 Kč - tak buď je to haluz, alebo opäť Alza (čo sa už viackrát stalo) dáva ceny od buka do buka (ako náš Jánošík :-D ) - a pokiaľ nie je stanovená cena (nie je zverejnená ani PREDBEŽNÁ - nemôžu si cenu určovať tak, ako chcú. Aj na marže (dokonca aj v Čechách) sú nejaké pravidlá - nemôže sa stať, že budú mať nadobúdaciu cenu (veľkoobchodnú) napr. 20000Kč a oni si tam dajú 5x vyššiu cenu.
Mimochodom - na Slovensku (podľa výrobcu) sa ceny rady GTX 3060 pohybujú od 920 - 1200€ (cca 24000 - 32000Kč).
Ja v tomto prípade vidím od Alzy podvod!
Ja osobne by som od Alzy si neobjednal ani špendlík, pretože by boli mi ho predať za 100€!
Rada pre Sanjago - to si radšej vyhľadaj na Slovensku túto kartu a aj s dopravou a poštovným to budeš mať lacnejšie, ako od tých šmejdov z vašej Alzy. Pošta medzi SR a ČR zatiaľ funguje a stavím sa, že by si ju mal doma rýchlejšie, ako od vás z Alzy.

No práve!
Oni totiž ani objednávky neprijímajú - zatiaľ je tam len "Hlídat" - takže sa divím, ako objednal (teoreticky sa dá - je tam objednávací kód) a pokiaľ objednal a cena NEBOLA stanovená - ako to, že ALZA určila cenu? Z čoho určila? Ako určila? Dal jej výrobca predbežnú cenu? Pochybujem - takže ALZA si cenu vymyslela 100 000Kč(a potom bude "se slevou 50% bude 50 000Kč - a vraj výhodná kúpa). V tomto je Alza (nielen česka, ale i slovenská) preborníkom - v klamaní a zavádzaní zákazníkov.
4Ani Heureku nemusím, je to len "porovnávač" - ale tí aspoň uvádzajú ceny
https://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=geforce+rtx+3060
Mimochodom - hľa - https://www.nvidia.com/en-eu/geforce/graphics-cards/30-series/rtx-3060-3060ti/
Cena u výrobcu 1299€ - čo je 33 622Kč.
A keby sme šli ďalej - pokiaľ by stanovili cenu 100 000Kč a cena od výrobcu by bola stanovená na 33 000 Kč - je to navýšenie o 300% - teda ich marža bola 200%.

Ne ze bych se chtel zastavat zrovna Alzy, ale co to sakra meles? Mluvis snad o nejake severokorejske Alze, nebo ses zasekl pred padesati lety? Marze je libovolna a zadny predpis do ni nema co mluvit (mimo specifickych odvetvi typu medicina). Kdyz budu chtit prodavat krabicku sirek za milion a nejaky trouba to koupi, jeho vec. Jen to musim zdanit.
A zjevne nechapes, jak funguje predobjednavka u produktu s neznamou cenou a dobou dodani. Mas moznost si udelat rezervaci, NENI to kupni smlouva. Az si prodejce cenu stanovi, rekne ti ji a ty bud koupis, nebo ne. Neni ti vubec nic po tom, za kolik to dostal od dodavatele a kolik ma marzi. Ted proste nejsou grafiky a Alza ti ji doda za sto litru. Sam se rozhodni, jestli koupis. Nejsme v socialismu.

Cenu určuje trh, když to někdo za 100 litrů koupí, tak to za ně budou prodávat. Pokud nabídka vázne za poptávkou (což vzhledem k ústupu těžařské vlny je podivné), tak se to na cenách projeví.
V alze nakupuju dost nerad, nevim jak je to teď po uvolnění, ale předtím stát frontu od Vltavy na frontu na frontu k platebnímu automatu a pak čekat 20 minut než objednávku vyřídí (přitom poslouchat ten jejich slabomyslnej rozhlas), to je fakt vrchol nákupního zážitku (customer experience). Dřív jsem tam nakupoval, protože měli většinu zboží okamžitě a nevycházeli tak draze. Teď se jim spíš vyhybám, bývají dražší (mnohdy i víc, než zanedbatelně - mám-li si vybrat, jestli za SD kartu dát 399 nebo 199, hádejte, co zvolim; obvykle je ale rozdí jen v desítkách procent), s tou dostupností to taky neni tak růžové. A dorazili to poplatkem za doručení jinam než do holešovic (to co píšu je možná právě důsledkem toho poplatku, zatímco v holešovicích je hlava na hlavě, na ostatních pobočkách se prodavači koušou nudou). Poslední dobou jsem několikrát nakoupil v mironetu (na chodově i na invalidovně) a pokaždé to plynule odsejpalo; rozhodně tam nebylo prázdno, lidi přicházeli a odcházeli, ale obsluha to stíhala, že se netvořila fronta.

A to jsem zapomněl zmínit jejich fantastický web, jakoby chtěli odradit každého, kdo sse tam snaží nakoupit. Ale co nadělám, občas potřebuju něco nutně (a pokud to nemají zrovna o víc jak 10% dražší, připlatim si), nebo mají něco náhodou levnější (a peníze jsou až na prvním místě), tak to holt musím vydržet. Ale na mém žebříčku hodnocení je alza prostě nejhorší z počítačových obchodů, kde nakupuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru