Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Prepis vozidla počas exekúcie

Dobrý deň, môj problém spočíva v tom, že mám exekúciu cca 3000€. Chcem ísť kupovať v pondelok auto z iného okresu. Pánovi prinesiem splnomocnenie, že auto môže odhlásiť na moje meno. Podstate mám 2 otázky. Prvá je, že keď auto bude ešte odhlásene mám 30 dní max na prihlásenie, môže mi exekutor počas tejto doby auto vziať? A druhá keby chcem, aby sa auto prihlásilo na inú osobu, musim ja ešte tu druhu osobu nejak splnomocniť, alebo sa to takto nedá?

Předmět Autor Datum
Exekútora nebude zaujímať, či tvoje auto je prihlásené, alebo nie. Preňho je dôležité len to, či je…
ok 25.07.2021 11:49
ok
Existujú dva rôzne prípady: 1) Auto je kúpené - teda de jure si majiteľom, ale ešte nie je odhlásené…
yYy 28.07.2021 16:01
yYy
Exekútor čáhne obratom na novovobjavený majetok počas úkonov. Premlčacia lehota je 10 rokov od nadob… poslední
Nuda 12.08.2021 18:15
Nuda

Exekútora nebude zaujímať, či tvoje auto je prihlásené, alebo nie. Preňho je dôležité len to, či je tvojim vlastníctvom, alebo nie. Kúpou auto prejde do tvojho vlastníctva bez ohľadu na prihlásenie, a exekútor ti ho môže zhabať. Ty ale asi chceš vedieť, či ti exekútor na to auto príde, alebo ho dokážeš zatĺcť. To je však tvoje riziko...

Existujú dva rôzne prípady:
1) Auto je kúpené - teda de jure si majiteľom, ale ešte nie je odhlásené - teda držiteľom je pôvodný majiteľ. Vtedy exekútor nemôže na auto siahnuť, lebo by porušil právo toho druhého užívať vec. Jediné čo urobí - zablokuje ďalšie úkony s vozidlom - t.j. ďalší predaj, darovanie, prepis na inú osobu, než si ty.
2) Auto je kúpené (teda si majiteľom) a pôvodná ho odhlásil, ale ty si ho ešte neprihlásil - vtedy exekútor môže zahrnúť auto do exekúcie, pretože je už len tvoje a nik iný ho (ako držiteľ) neužíva (nie sú poškodené cudzie práva, ako povinného).
A keďže v tvojom prípade sa jedná asi o prípad 2) - auto spadá do exekúcie. Prihlásenie vozidla je evidencia na DI a zaznačenie skutočného stavu vlastníctva a držania vozidla. S exekúciou nemá nič spoločné - majiteľom si ty podľa zmluvy. Pokiaľ ho prihlásiš - môžeš ho užívať, voziť sa na ňom (to ti zakázať nemôže), ale visí nad tým auto hrozba, že ti bude exekvované (odobraté, prípadne predané v dobrovoľnej dražbe pre uspokojenie pohľadávok veriteľa a exekútora).

Exekútor čáhne obratom na novovobjavený majetok počas úkonov. Premlčacia lehota je 10 rokov od nadobudnutia právoplatnosti a vykonateľnosti exekučného titulu.

Verejnosť by zaujímalo, či si sa úmyselne vyhýbal, či si prebral hoc aj prvú zásielku od exekútora, či rozhodol príslušný súd verejným oznámením o tomto výkone ak si nepreberal zásielky, lebo inak je exekúcia neplatná, "negotium nullum ex lege".

Tebou poverená osoba sa stáva riadnym a zákonným majiteľom vozidla po jeho prihlásení a prepise. Na tento majetok nemá exekútor dosah.

Tretiu osobu si môžeš poistiť inou zmluvou o finančnej pôžičke s dobou splatnosti, samozrejme verifikovanou u kompetentnej úradnej osoby. (Lenže, ktorý pako by na šunt v podobe bezcenného šrotu-plechu, bohového, tuzexového tátoša, k takejto zmluve pristúpil?).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru