Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plná moc.

Chtěl jsem si vzít poprvé v životě advokáta kvůli údajnému přestupku v sousedském sporu. V telefonu zní rozumně, dohodli jsme se na ceně, ale pak mi poslal plnou moc, kterou mám podepsat. Ten text vypadá hrůzostrašně. To opravdu podepisují všichni u všech právníků? Mně to spíš připadá, jako bych se prodával do otroctví Talibanu.

Já, níže podepsaný .........................................................
bytem/se sídlem ......................................................

zmocňuji advokáta: JUDr. ....
aby mě obhajoval, resp. ve všech právních věcech zastupoval, aby vykonával veškeré úkony s tím související, zejména přijímal doručované písemnosti, podával návrhy a žádosti, uzavíral smíry a narovnání, uznával uplatněné nároky, vzdával se nároků, podával opravné prostředky, námitky nebo rozklad a vzdával se jich, vymáhal nároky, plnění nároků přijímal, jejich plnění potvrzoval, to vše i tehdy, když je podle právních předpisů zapotřebí zvláštní plné moci. Tuto plnou moc uděluji i v rozsahu práv a povinností podle občanského soudního řádu, správního řádu a jako zvláštní plnou moc k zastupování ve věci vedené Městským úřadem v ...
......................................................................................
Beru na vědomí, že zmocněný advokát je oprávněn si ustanovit za sebe zástupce a pokud jich ustanoví více, souhlasím, aby každý z nich jednal samostatně. Je mi známo, že podle smlouvy příkazní náleží advokátovi odměna za poskytnutou právní pomoc a náhrada hotových výloh, případně náhrada za ztrátu času.
Zavazuji se tuto odměnu a náhradu zaplatit, kdykoliv mi bude vyúčtována, společně a nerozdílně s těmi, kteří společně se mnou udělili zmocnění, bez ohledu na to, zda a v jaké výši byla přisouzena vůči odpůrci. Zavazuji se složit přiměřenou zálohu podle postupu prací.

V ... dne ...................... 200...
......................................................
......................................................

Přijímám zmocnění a zmocňuji dále ve stejném rozsahu : .......

Předmět Autor Datum
Ty ho bereš pro zastupování v jedné konkrétní věci. Takže deklaraci: Tuto plnou moc uděluji i v roz…
Jan Fiala 22.09.2021 14:14
Jan Fiala
To tam je, dokonce tučným písmem. Akorát tady jsem to vymazal, považuji to za osobní údaj.
patentnarozum 22.09.2021 16:13
patentnarozum
Stacilo to zakrizkovat. Odstranenim jsi z toho udelal uplne jiny vyznam. Porovnej si to se vzorem, z…
Jan Fiala 22.09.2021 20:55
Jan Fiala
Štandardné plná moc na zastupovanie vo veci konania. V znení je však jeden malý háčik! Beru na vědo… poslední
yYy 23.09.2021 08:38
yYy

Ty ho bereš pro zastupování v jedné konkrétní věci. Takže deklaraci:

Tuto plnou moc uděluji i v rozsahu práv a povinností podle občanského soudního řádu, správního řádu a jako zvláštní plnou moc k zastupování ve věci vedené Městským úřadem v ...

doplň to na:
v [místo] pod spisovou značkou [číslo spisové značky úřadu]

Podstatou plné moci je zmocnit někoho jiného na jednání za tebe pro konkrétní věc - pro to nezbytně nutné

Tady máš nějaký vzor:
https://www.pracepropravniky.cz/vzory-smluv/plna-moc-vzor-generalni-plna-moc/

Štandardné plná moc na zastupovanie vo veci konania.
V znení je však jeden malý háčik!

Beru na vědomí, že zmocněný advokát je oprávněn si ustanovit za sebe zástupce a pokud jich ustanoví více, souhlasím, aby každý z nich jednal samostatně. Je mi známo, že podle smlouvy příkazní náleží advokátovi odměna za poskytnutou právní pomoc a náhrada hotových výloh, případně náhrada za ztrátu času.

Toto bude mať vplyv aj na poplatky. On to predsa nebude platiť z vlastnej odmeny, ale pripočíta ti to k výlohám. T.z. zaplatíš jemu (i keď nebude nič robiť), ale aj jeho zástupcom (ktorí naopak budú robiť za neho). Takže buď bude svojich zástupcov platiť zo svojej odmeny, alebo bude konať jedine on - bez určenia zástupcov.
Ďalej v tej plnej moci sa musí presne uviesť v akej veci je oprávnený konať - inak sa môže stať, že ťa bude zastupovať i v prípade, že by si si niečo vybavil sám, často bez toho aby si o tom vedel a mohol by ti uškodiť svojim rozhodnutím v tvojom mene.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru