Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nevýhodné dedičstvo

Dobrý deň , zhruba pred rokom zomrel otec , a tak asi koncom februára sa konalo dedičské konanie. Sme 4 bratia a na dedičskom konaní sme podpísali nevýhodné rozhodnutie , v ktorom sme sa vlastne vzdali svojích dedičských podielov v prospech najmladšieho brata . Podľa ustanovenia nám trom prináleží čiastka 8 000 eur , len v prípade že sa nemovitosť predá . Počítali sme s tím že najmlačší brat to predá . Opak je pravdov . Preto sa pýtam : Je možné toto rozhodnutie zmeniť , a akým sôsobom ? Aké právne kroky treba pre to urobyť ?

Předmět Autor Datum
Je jedno, s cim ste pocitali, je niekde v tom dokumente uvedene, ze brat tu nehnutelnost musi predat…
Michal2 05.11.2021 10:23
Michal2
"Podľa ustanovenia nám trom prináleží čiastka 8 000 eur , len v prípade že sa nemovitosť predá ." V…
Araneus84 05.11.2021 11:26
Araneus84
Sami ste si to zavarili. Dali ste podmienku, ktoré NIE JE pre toho jedného nijak záväzná (len v príp… poslední
yYy 09.11.2021 20:16
yYy

"Podľa ustanovenia nám trom prináleží čiastka 8 000 eur , len v prípade že sa nemovitosť predá ."

Však toto ustanovení je poměrně jasné. Pokud bratr nemovisto neprodá, nenáleží Vám nic.
Změnit Vámi podepsané ustanovení je možné dodatkem se kterým budou souhlasit všechny zúčastněn strany, tedy včetně vašeho nejmladšího bratra. V opačném případě zákon předpokládá, že svéprávná osoba podepisující se pod úřední dokument ví, co dělá...

Sami ste si to zavarili. Dali ste podmienku, ktoré NIE JE pre toho jedného nijak záväzná (len v prípade, že nemovitosť predá). Mali ste v dedičskom konaní dať podmienku finančného vyrovnania a to, že v prípade pripadnutia tej nehnuteľnosti tomu jednému - on vám každému vyplatí podiel 8000€ - v tom prípade by to bolo právne vymáhateľné. Takto, ako ste to zadali, je to právne nevymáhateľné.
P.S. Len sa čudujem, že notár/advokát vás na toto neupozornil, že je to pre vás nevýhodné a v takom znení aj nevymáhateľné (ale to nie je jeho povinnosť, skôr profesná česť a skúsenosť).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru