Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podvodný email - karetní transakce - vrácení peněz

Dobrý den,

dnes přítelkyně naletěla na podvodný email který se tvářil, že je od české pošty (zrovna se to trefilo do doby kdy čekala důležitou zásilku ze školy a už měla dorazit). Ve zkratce - v emailu bylo že nebyla zastižená, má aktualizovat adresu a pokud chce znovu doručit zásilku, má zaplatit asi 60kč. No a vyplnila kartu. Během pár minut přišla asi o 18000 Kč než to banka sama zablokovala - volali jsme okamžitě na banku, karta je zablokovaná, transakce zatím nezaúčtované, ale šlo to někam do ciziny a už se jí to odečetlo od zůstatku...

Dotaz - jaká je šance například pomocí chargeback, že jí banka peníze vrátí? Je u fio banky.

Ano, udělala blbost, ano, nebyl jsem u toho jinak bych na to přišel, teď se mi tu zhroutila a já doufám, že alespoň nějaká část se vrátí... Zítra ráno jde na pobočku banky...

Díky za rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No hlavní blbost je mít na kartě povolený velký denní i týdenní limit pro platby kartou na internetu…
Karel04 20.01.2022 08:16
Karel04
jo to vše už jsem jí řekl, já to tak taky mám nastavené... V tomhle je trochu nezkušená no
n.u.r.v. 20.01.2022 08:39
n.u.r.v.
Pokud v tom přítelkyně tápe a bude se asi oprávněně teď bát o svoje peníze, doporučuji jí si u banky…
Karel04 20.01.2022 09:36
Karel04
... doporučuji jí si u banky zřídit další účet s platební kartou Možná není nutné zakládat nový úče…
host 20.01.2022 09:44
host
FIO umí virtální kartu? Používám ji u ČS, ale nevím o tom, že by to FIO umělo
Jan Fiala 20.01.2022 12:34
Jan Fiala
FIO nemám, takže netuším. Stačí se jich zeptat. Bral jsem že to je už v podstatě standard - mám ČS…
host 20.01.2022 18:49
host
FIO má tazatelka. FIO mám také a na možnost virtuální karty jsem zatím nenarazil. nový
Jan Fiala 21.01.2022 06:33
Jan Fiala
OK. Pokud nelze zřídit virtuální kartu, tak alespoň nastavit limity, jak radil Karel04. nový
host 21.01.2022 07:56
host
jj hned jak dostane novou kartu tak se limity nastaví. Nová karta bude za 14-30 dní... Teď čekáme ja… nový
n.u.r.v. 21.01.2022 08:46
n.u.r.v.
To je dost důležité to snížit. https://www.fio.cz/o-nas/faq/bankovni-sluzby/4-platebni-karty -bod 10… nový
Karel04 21.01.2022 16:17
Karel04
U řady bank je to standard, třeba mBanka to propaguje na zadní straně účtenek z bankomatu (v bankoma… nový
ml1 21.01.2022 13:14
ml1
ale zase na druhou stranu s virtuální kartou bych asi v bankomatu nepochodil Kupodivu pochodil. Vir… nový
Jan Fiala 21.01.2022 18:28
Jan Fiala
Bral jsem že to je už v podstatě standard mám taky virtuálku od KB a budou to prý rušit. Důvody nev… nový
jirka44 21.01.2022 15:04
jirka44
mě spíš není jasné proč fio nechtěla potvrzení plateb přes sms kod - přišli jen dvě sms díky kterým… nový
n.u.r.v. 21.01.2022 15:11
n.u.r.v.
Je to nevyzpytatelné, člověk platí 16 korun za vlak z jedné vesnice do druhé a kromě opisování karty… nový
ml1 21.01.2022 18:35
ml1
Teoreticky by měl člověk kontrolovat stav účtu denně, je to někde ve smluvních podmínkách, tím by se… poslední
Karel04 21.01.2022 18:46
Karel04

Pokud v tom přítelkyně tápe a bude se asi oprávněně teď bát o svoje peníze, doporučuji jí si u banky zřídit další účet s platební kartou, na kterém bude k dispozici vždy jen pár tisíc, třeba na týdenní platby. Tj. ani při nějakém podvodu, zneužití nebo ztrátě karty nemůže přijít o víc, než tam je. Ten účet se dobíjí (doplňuje) online převodem z hlavního účtu, od něhož je platební karta uložená doma a jehož číslo se nikde neuvádí a nepoužívá, slouží je pro spolehlivé platby, jako jsou trvalé příkazy, příjem mzdy apod. Vedlejší účet slouží pro kartu k nákupům v obchodech i na internetu a protože je tam jen omezená částka, nelze ji překročit a jakákoliv podvodná platba nebo výběr z bankomatu budou případně zamítnuty. Další účty se zřídí z bankovnictví online zdarma, druhá platební karta je taky zdarma. Při větší částce založit ještě další spořící účet, kde jsou úroky, ten bez platební karty.

... doporučuji jí si u banky zřídit další účet s platební kartou

Možná není nutné zakládat nový účet, ale stačilo by jen k současnému účtu zřídit virtuální platební kartu.

Virtuální platební karta funguje stejně jako fyzická platební karta. Neexistuje v plastové podobě, ale jen v internetovém bankovnictví nebo ve vaší mobilní peněžence. S virtuální platební kartou můžete hned platit na internetu. Nebo si ji můžete nahrát do mobilu pomocí Apple Pay nebo Google Pay a díky tomu s ní platit i v obchodech nebo vybírat hotovost z bezkontaktních bankomatů.

Virtuální karta může být i jednorázová. Vygenerujete si ji, zaplatíte s ní jednu konkrétní věc, a pak kartu zrušíte. Tím odpadá riziko, že vaši kartu někdo v budoucnosti zneužije. Výhodou virtuální karty je, že ji máte k dispozici hned, jakmile si ji zřídíte. Žádné čekání, než se vyrobí a než vám ji pošta doručí.

U řady bank je to standard, třeba mBanka to propaguje na zadní straně účtenek z bankomatu (v bankomatech mBanky vybírám velmi rád, má celou paletu bankovek od 200 do 2000 takže si to můžu poskládat jak potřebuju (podobné možnosti, ale s omezenou škálou (jen 200 nebo jen 500 z menších bankovek) má třeba i unicredit nebo reifeisen (měl jsem pocit ale že jen některé bankomaty), ČS nabízí několik předvoleb (nelze si bankovky libovolně poskládat), ostatní co znám (exGE, KB, ČSOB) nenabízí nic). Ten text na zadní straně už mám asi přečtený celý, tam už nic nového neobjevim, ale opravdu jsem se u toho smál, když jsem si četl o embosování nebo virtuální kartě.
Fio to zatím nezná, je to takový drobný detail, ale zase na druhou stranu s virtuální kartou bych asi v bankomatu nepochodil (i když z eurového účtu jsem původně hotovost vybírat neplánoval, předloni se to opravdu hodilo, ale pořád to považuju za čin ze zoufalství nad 26,50 namísto 25,20 za euro v červnu oproti únoru). Blbý je právě to čekání 2-4 týdny na tu kartu, je potřeba o ni zažádat včas. Ale když už ji člověk má, je to jedno, jestli je reálná nebo virtuální.

mě spíš není jasné proč fio nechtěla potvrzení plateb přes sms kod - přišli jen dvě sms díky kterým jsme na to přišli že se něco děje. Přitom když normálně platí přes net kartou tak ještě musí zadávat sms kod. U mé equabank taky vše potvrzuju v mobilní aplikaci...

Je to nevyzpytatelné, člověk platí 16 korun za vlak z jedné vesnice do druhé a kromě opisování karty zadává epin a sms kód (s těma jízdenkama to byl vždy problém, teď jsou v PID, takže se prostě koupí jízdenka jako na tramvaj a procvakne se ve vlaku). Pak kupuje jízdenku za tři stovky u Jančury a nechce to nic (prý normální do 500, ale proč to chtělo po mě potvrzovat platbu řádově 10-50 korun, a ne jen jednou, a ne jen u čd). A nakonec 7 tisíc za nákup v eshopu a platba proběhne bez jakéhokoliv ověřování, prostě stačilo jen opsat písmenka a čísla z karty, nic navíc. Tohle mě teda docela vyděsilo (když jsem tam nakupoval poprvé, byla to vůbec moje první platba kartou na internetu v životě) a říkal jsem si ještě že tam normálně mám nulové limity.
Jinak bývá běžné, že minimálně potvrzení přes sms banka chce, ale ne vždycky, a žáškodníci to pochopitelně mají otestované, kudy ty peníze vytunelovat, aby na tom neztroskotali.
Teoreticky by měl člověk kontrolovat stav účtu denně, je to někde ve smluvních podmínkách, tím by se taky měl včas dozvědět, pokud se něco takového děje.

Teoreticky by měl člověk kontrolovat stav účtu denně, je to někde ve smluvních podmínkách, tím by se taky měl včas dozvědět, pokud se něco takového děje.

Třeba zrovna u FIO si můžeš nastavit posílání mailu se zůstatkem denně nebo i po každé změně na účtu. Další banky to mají jistě taky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru