Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podvodný email - karetní transakce - vrácení peněz

Dobrý den,

dnes přítelkyně naletěla na podvodný email který se tvářil, že je od české pošty (zrovna se to trefilo do doby kdy čekala důležitou zásilku ze školy a už měla dorazit). Ve zkratce - v emailu bylo že nebyla zastižená, má aktualizovat adresu a pokud chce znovu doručit zásilku, má zaplatit asi 60kč. No a vyplnila kartu. Během pár minut přišla asi o 18000 Kč než to banka sama zablokovala - volali jsme okamžitě na banku, karta je zablokovaná, transakce zatím nezaúčtované, ale šlo to někam do ciziny a už se jí to odečetlo od zůstatku...

Dotaz - jaká je šance například pomocí chargeback, že jí banka peníze vrátí? Je u fio banky.

Ano, udělala blbost, ano, nebyl jsem u toho jinak bych na to přišel, teď se mi tu zhroutila a já doufám, že alespoň nějaká část se vrátí... Zítra ráno jde na pobočku banky...

Díky za rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
mě spíš není jasné proč fio nechtěla potvrzení plateb přes sms kod - přišli jen dvě sms díky kterým…
n.u.r.v. 21.01.2022 15:11
n.u.r.v.
Je to nevyzpytatelné, člověk platí 16 korun za vlak z jedné vesnice do druhé a kromě opisování karty…
ml1 21.01.2022 18:35
ml1
Teoreticky by měl člověk kontrolovat stav účtu denně, je to někde ve smluvních podmínkách, tím by se… poslední
Karel04 21.01.2022 18:46
Karel04

mě spíš není jasné proč fio nechtěla potvrzení plateb přes sms kod - přišli jen dvě sms díky kterým jsme na to přišli že se něco děje. Přitom když normálně platí přes net kartou tak ještě musí zadávat sms kod. U mé equabank taky vše potvrzuju v mobilní aplikaci...

Je to nevyzpytatelné, člověk platí 16 korun za vlak z jedné vesnice do druhé a kromě opisování karty zadává epin a sms kód (s těma jízdenkama to byl vždy problém, teď jsou v PID, takže se prostě koupí jízdenka jako na tramvaj a procvakne se ve vlaku). Pak kupuje jízdenku za tři stovky u Jančury a nechce to nic (prý normální do 500, ale proč to chtělo po mě potvrzovat platbu řádově 10-50 korun, a ne jen jednou, a ne jen u čd). A nakonec 7 tisíc za nákup v eshopu a platba proběhne bez jakéhokoliv ověřování, prostě stačilo jen opsat písmenka a čísla z karty, nic navíc. Tohle mě teda docela vyděsilo (když jsem tam nakupoval poprvé, byla to vůbec moje první platba kartou na internetu v životě) a říkal jsem si ještě že tam normálně mám nulové limity.
Jinak bývá běžné, že minimálně potvrzení přes sms banka chce, ale ne vždycky, a žáškodníci to pochopitelně mají otestované, kudy ty peníze vytunelovat, aby na tom neztroskotali.
Teoreticky by měl člověk kontrolovat stav účtu denně, je to někde ve smluvních podmínkách, tím by se taky měl včas dozvědět, pokud se něco takového děje.

Teoreticky by měl člověk kontrolovat stav účtu denně, je to někde ve smluvních podmínkách, tím by se taky měl včas dozvědět, pokud se něco takového děje.

Třeba zrovna u FIO si můžeš nastavit posílání mailu se zůstatkem denně nebo i po každé změně na účtu. Další banky to mají jistě taky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru