Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odstoupení od kupní smlouvy na ojeté auto od soukromé osoby

Dobrý den, mám problém ohledně koupeného auta (ojeté) od soukromé osoby. 7.2.2022. jsme koupili auto majitel na smlouvě uvedl:
-----------kupující si prohlédl vozidlo a byl seznámen s vady na vozidle. motor nejede pravidelně a po ránu při ranních startech vozidlo kouří z jednoho vstřikovace teče nafta. a ztrácí výkon--- .
.
Při přebírání auta jsem auto prohlédl a nejevilo žádné jiné závady, hned následující den jsem volal do servisu že bychom potřebovali zkontrolovat auto. Po příjezdu do servisu a zvednutí kapoty motoru byly zjištěné v další závady, pozvednutí vozidla na zvedáku byly zjištěné další závady (visící kabel u motoru s nějakým kontaktem, zadní části byly ořezané nebo u štípané další kabely). Poté následovala kontrola přes diagnostiku začala psát jednu chybu za druhou o kterých jsem bohužel nevěděl jelikož nejsem automechanik, prodávajícímu jsem poslal foto v jakém je auto stavu foto z diagnostiky kde byly napsané jednotlivé chyby. Po konzultaci se servisem mi byla řečena částka na opravu minimálně 40tis. Prodávající odmítá odstoupení od smlouvy, a také tvrdí že to nejsou žádné skryté vady auto stálo 34 000kč. (Také slevil 6000 Kč. Z původní částky jakožto kompenzaci za závady popsané v kupní smlouvě. O této částce nebo slevě nyní ani slovo ve smlouvě.

Nevím jak mám postupovat dál auto je ve lhůtě kdy se má přepsat. Zda se má auto přepsat nebo ne ? Popřípadě jak postupovat jestli auto dovézt prodávajícímu nebo ho mám nechat u sebe a auto vrátit při vrácení peněz stejným způsobem jak se auto platilo (z ruky do ruky). A hlavně bych nerad propásl nějaké lhůty.
Moc děkuji za pomoc.

Předmět Autor Datum
Jako jediná cesta je kontaktovat prodejce že jdete za soudním znalcem, pokud neustoupí nech udělat z…
manas 12.02.2022 21:28
manas
Prodavajici je mozna hovado, ale viditelne ustipane kabely v zadnem pripade nejsou skryta vada! Mel…
re4zon 13.02.2022 12:54
re4zon
Právě kvůli riziku, že kupující najde nějaké závady, o kterých netuším, a bude mi vyhrožovat platbam…
L-Core 13.02.2022 16:07
L-Core
Mna na celom pribehu zaujalo to, ze si dal auto na zdvihak/do servisu, ze si zdvihol kapotu az po ku…
fleg 14.02.2022 20:22
fleg
Myslím, že se nemá o co soudit. kupující si prohlédl vozidlo a byl seznámen s vady na vozidle
Hanyse.k 14.02.2022 22:20
Hanyse.k
Ano auto jsem prohlédl ale opravdu nevím jak zkontroloval filtr pevných částic, dále napojení na říd…
Martinnn123jj 15.02.2022 11:48
Martinnn123jj
V takovém případě bych si sakra rozmyslel kupovat nějaký starý zgarb. V krajním případě bych si mini…
L-Core 15.02.2022 16:03
L-Core
To dokážu pochopit, ale když autům nerozumíš, proč sis na to někoho nevzal nebo případně s prodávají… poslední
Hanyse.k 15.02.2022 17:25
Hanyse.k

Jako jediná cesta je kontaktovat prodejce že jdete za soudním znalcem, pokud neustoupí nech udělat znalecký posudek. Pokud tě dá znalec za pravdu, tak vyzvi prodejce o vrácení peněz a o proplacení posudku. Pokud na to nepřistoupí, pak už zbývá právník (mimosoudní vyrovnání) a nakonec soud,

Prodavajici je mozna hovado, ale viditelne ustipane kabely v zadnem pripade nejsou skryta vada! Mel jsi moznost se do motoroveho prostoru podivat, nebo ti v tom branil pred podpisem smlouvy? Muzes prokazat, zes to neustipal ty? Mel jsi moznost to dat na diagnostiku pred koupi nebo ti to zakazal? Jede to auto nebo ne? To jsou vsechno podstatne skutecnosti. U stareho kramu za 34 tisic si rozhodne nemuzes byt jisty vysledkem nejakeho pripadneho soudu. Predevsim jestli bude auto pojizdne po oprave vad ze smlouvy, muze to klidne skoncit tak ze mas auto co jezdi a nemas se o co soudit.

Právě kvůli riziku, že kupující najde nějaké závady, o kterých netuším, a bude mi vyhrožovat platbami za opravy (záruka půl roku) jsme raději staré auto darovali než abychom ho za pár tisíc prodali. A v opačném gardu, ojetinu bych nikdy nekupoval.

Mna na celom pribehu zaujalo to, ze si dal auto na zdvihak/do servisu, ze si zdvihol kapotu az po kupe.
Odstupit mozes, ci ti prachy vrati je otazne, sudit sa o 34k to bude na dlooouho.
Nechapem niektorych ludi, v tomto pripade teba, ze si kupis nieco bez toho, aby si si to skontroloval.

Ano auto jsem prohlédl ale opravdu nevím jak zkontroloval filtr pevných částic, dále napojení na řídící jednotku nemám , a už vůbec nejsem automechanik . Další je že závada na el. Respektive že je skrat atd ... Opravdu nezjistim a málo kdo. Bez odborného vzdělávání v oboru .

To dokážu pochopit, ale když autům nerozumíš, proč sis na to někoho nevzal nebo případně s prodávajícím nedomluvil, že si to odvezeš někde do servisu, aby se na to podívali. A pokud by s tím prodávající nesouhlasil, tak bych dal od toho auta ruce pryč. Já taky nejsem v oboru, něco si umím zjistit, spoustu toho mám nastudováno, ale stejně bych takhle auto nekoupil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru