Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zamek na jistic

zdravim, soused mi vypina hlavni jistic od bytu a ja jistic mam o patro vyse.. ma jej primo prededvermi.. nemam moznost jej chytit pri cinu..
Premyslel jsem nad tim, ze si poridim zamek na jistic. Mohu jej pouzit? Je to trestne? Jak jinak se branit kdyz to nemam jak dokazat? Diky
https://www.conrad.cz/p/kasp-k81200-zamek-2206454?fbclid=IwAR1Js0GFa7bV7sVZl9XoTORs1B8jP4XeaxAXVkeSLg6b65LRQKK3p6UIOD0

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud je to jistič pro tvůj byt tak si ho klidně zamkni. Určitě to není trestné. Jinak ten zámeček c… nový
nerady 06.03.2022 19:20
nerady
Toto je zdá se daleko méně nákladné (ostatně Conrad obvykle nepatří mezi levné obchody) https://www.… nový
ml1 07.03.2022 11:45
ml1
vim ze je to samotaz.. vylezl z bytu a nadaval mi ze mi to bude vypinat furt.. nechal jsem mu dopis… nový
gazz 07.03.2022 19:33
gazz
Není nad vřelé sousedské vztahy, že? nový
host 07.03.2022 19:35
host
Fotopast a bejzbolku... nový
host 06.03.2022 20:10
host
Tak mu to párkrát vypni taky, nejlépe v noci, kdy nebude číhat za dveřmi. Třeba mu dojde, že škodí i… nový
Karel04 06.03.2022 21:19
Karel04
Tato věcička slouží k zamknutí vypnutého jističe aby ho při práci na elektroinstalaci někdo nenahodi… nový
manas 07.03.2022 10:51
manas
Jističe jsou většinou konstruované, aby se daly zaplombovat v obou polohách. Stačilo by prostrčit dr… nový
ml1 07.03.2022 11:31
ml1
jestli jistič vypadnul sám nebo ne (v prvním případě zůstane páčka nahoře) To mi hlava nebere. Když… nový
host 07.03.2022 18:15
host
Přesně tak (akorát staré bakelitové jističe měly po vypadnutí páčku nahoře a vyskočený terčík), ale… nový
ml1 08.03.2022 13:47
ml1
Kdyby šel zamknout jistič v poloze ON... Ale on jde zamknout v poloze ON. :-) Otvory pro zámek jso… nový
host 07.03.2022 18:17
host
přestane jistič plnit funkci jističe Právě že funkci jističe bude plnit dál, jističe mají odjakživa… nový
ml1 08.03.2022 13:55
ml1
Takže jistič vypne, i když bude páčka fixována v horní poloze zámkem? ::) Plomba nic neřeší, tazate… nový
host 08.03.2022 18:26
host
jistič vypne, i když bude páčka fixována Ano mělo by to tak fungovat. Je to jedna ze základních vla… nový
ml1 10.03.2022 18:25
ml1
Ahoj zamknout jistič nelze kvůli bezpečnosti je to v podstatě mechanická překážka ve správném fungov… nový
zdenekhadrava 07.03.2022 11:53
zdenekhadrava
no v te skrini maji jistice i jine byty.. spis me stve ze muj je o patro vys.. primo pred jeho bytem… nový
gazz 07.03.2022 19:35
gazz
Zamknout si jistič v zapnuté poloze je velké bezpečnostní riziko a rozhodně bych to nedělal. Některé… nový
Prasak 07.03.2022 21:18
Prasak
Je to síce na hulváta, zdĺhavé, ale treba použiť jeho vlastnú "zbraň" - vypnúť ističe aj ostatným su… nový
yYy 08.03.2022 08:05
yYy
Ještě jeden nápad. Uzavřít do obdobné krabičky se sklem jako se používají např. u hydrantů či nouzov… nový
nerady 08.03.2022 09:47
nerady
Nebylo by od věci dát sem fotku (pokud to nejde protože nejsi přihlášený tak ji dát jinam a sem dát… nový
Yarda 08.03.2022 10:38
Yarda
Taky bych takhle uvažoval. Ať nafotí umístění z různých úhlů a vzdáleností od zařízení. Sousedovo ch… poslední
ST 20.03.2022 13:55
ST

Pokud je to jistič pro tvůj byt tak si ho klidně zamkni. Určitě to není trestné. Jinak ten zámeček co máš v odkazu zajišťuje jistič ve vypnuté poloze, zda to jde i opačně nevím a musí to být jistič na to uzpůsobený. Osobně bych si na jistič udělal nějakou krabičku se zámečkem. Můžeš také namatlat páčku jističe nějakou fermežovou barvou v barvě vypínače nebo grafitovou vazelínou a uvidíš jak si soused hned někde otře prsty o stěnu.

Toto je zdá se daleko méně nákladné (ostatně Conrad obvykle nepatří mezi levné obchody) https://www.kvelektro.cz/uzamykaci-vlozka-oez-od-lt-vu02-p1249752?tabs=accessories podle přiloženého PDF by to mohlo fungovat i s jinými značkami, než OEZ.
Takže zbývá otázka, jestli je přípustné hlavní jistič, který je před elektroměrem takto zamknout (co třeba se bude dít, až bude distributor chtít vyměnit elektroměr (dělá se to po 10 letech) nebo co v případě požáru nebo jiného ohrožení).
Já bych opravdu začal tím, že bych se snažil ujistit, že je to sabotáž a ne třeba přetížení.

Tak mu to párkrát vypni taky, nejlépe v noci, kdy nebude číhat za dveřmi. Třeba mu dojde, že škodí i sobě. Pochopitelně to nesmíš přiznat a kdyby tě nachytal, tak jdeš jen zapnout svůj jistič, co zase vypadl.:-) A to napatlání páčky mě taky napadlo.

Jističe jsou většinou konstruované, aby se daly zaplombovat v obou polohách. Stačilo by prostrčit drátek (ani nemusí být plomba) tím otvorem a bude jasné, jestli jistič vypadnul sám nebo ne (v prvním případě zůstane páčka nahoře). Na ochrannou funkci by to vliv mít nemělo, jistič má volnoběžku, takže vypadne i když je zamknutý nebo mechanicky zajištěný (minimálně teoreticky, prakticky si nejsem moc jistý, pamatuju si ze školy, jak jsme podpírali jističe koštětem, aby nevypadly tak rychle).
Spíš jde o to, jestli nebude vadit, že jistič nelze ručně vypnout, myslím hlavně při tom zamčení.

Přesně tak (akorát staré bakelitové jističe měly po vypadnutí páčku nahoře a vyskočený terčík), ale pokud něco té páčce zabrání tu polohu zaujmout, zůstane nahoře (bez vlivu na vypnutí, sice si pamatuju podepírání jističů koštětem a podobné akce, na tom učňáku jsme je vycvičili tak, že 25A tavné pojistky v rozvodně vypínaly dřív než ty 6A jističe, co jsme měli na testovacím panelu, ale kdo ví, co to bylo za jističe, mechanické zablokování páčky by na funkci jističe vliv mít nemělo). Zatímco pokud to soused nebo jiný záškodník vypne, tak poruší nějaké to zajištění a bude jasno. Jen je otázkou, čím to zajistit, aby to nebránilo ručnímu vypnutí, ale ukázalo to, že k němu došlo.

přestane jistič plnit funkci jističe

Právě že funkci jističe bude plnit dál, jističe mají odjakživa volnoběžku (spojení páčky s mechanizmem spouště není pevné), aby zablokováním páčky nešlo ochranu vyřadit (zřejmě už naši předkové měli tendenci dělat různé nepatřičnosti, navíc jistič (přinejmenším ten hlavní) slouží dost dlouhou dobu k určení základní platby za připojení, tedy by asi nebylo dobré, kdyby si ho odběratel podepřel koštětem a bral větší proud, než si zaplatil).
Funkci jističe bude plnit dál. Co nebude plnit bude funkce hlavního vypínače, protože ho nebude možné ručně vypnout v případě nebezpečí. Je to podobný jako hasicí přístroje na petlici (než se seženou klíče, neni už co hasit). Proto bych spíš navrhoval nějakou plombu, která ukáže na mechanickou manipulaci, ale nebude této manipulaci bránit.

jistič vypne, i když bude páčka fixována

Ano mělo by to tak fungovat. Je to jedna ze základních vlastností jističe. Jestli to má nějaké dopady na vypínací čas nevím (spíš bych tipoval, že ne), ale výrobci to určitě testovat musí. Problém právě může být nemožnost ručního ovládání a je otázka, jak by se k tomu postavil třeba pracovník energetiky, kdyby měl měnit elektroměr a nemohl to vypnout (pokud nejsou nějaké pochyby o jeho funkci, mění se po 10 letech). Pročetl bych si připojovací podmínky, jestli to tam není nějak výslovně zakázané (elektroměrový rozvaděč musí být umístěný na trvale veřejně přístupném místě (což kupodivu chodba paneláku je) a nesmí se zamykat, ale myslím, že o zamykání jističů se tam nepíše). Jinak asi nic jiného nehrozí, katastrofické ale málo pravděpodobné scénáře jako požár neuvažuju. A pokud je potřeba vypnout proud v bytě, tak ke kličce od rozvaděče si přibalí ještě klíč od jističe.

tazatel ví, že jistič shazuje soused

To jsem se už taky dočetl (včetně toho, že to drze přiznává). Jinak znám několik paranojdních (nebo jak to nazvat) lidí, co všechno svádí na ostatní, než začnou hledat příčinu, tak jsem si říkal, jestli to není tento případ. Je to teda pěkná klukovina, kdyby jim bylo 12 tak dejme tomu (připomíná mi to vypuštěná kola; otec říkal, ať jim to oplatíme, komu? tomu, kdo je má plná - nerad dělám takové naschvály, ale nutno uznat, že po několika cyklech (včetně nahrazení ukradených ventilků jejich) to přestalo a od té doby jsem nezažil, že by mi někdo kolo vypustil), ale že si dospělí dělaji takové naschvály, to mě opravdu hlava nebere. A bojím se, že když přijde o jednu možnost se vyřádit, najde si nějakou jinou. Snad ale na to jsou nějaké paragrafy, které by se přinejhorším dali uplatnit (i když už vidím muže zákona s jakou radostí řeší takovou klukovinu).

Zamknout si jistič v zapnuté poloze je velké bezpečnostní riziko a rozhodně bych to nedělal. Některé jističe můžou vybavit i když budou mít páčku zajištěnu, ale nespoléhal bych na to. Navíc hlavní jističe na chodbě bývají nejrychlejší, takže v případě zkraty vypadnou jako první = chrání nejvíc před požárem.
Pokud na souseda nezabere cokoliv jinýho, tak může ochutnat vlastní medicínu, ale to už je moc. Napatlání páčky něčím hnusným pro začátek může stačit.

Je to síce na hulváta, zdĺhavé, ale treba použiť jeho vlastnú "zbraň" - vypnúť ističe aj ostatným susedom, ale JEHO nechať zapnutý. Postihnutí pôjdu to skontrolovať a čo uvidia? Všetko vypnuté, ale LEN JEDEN (jeho) zapnutý. Ak sa to bude opakovať pravidelno -nepravidelne :-D a stále ON bude zapnutý a ostatní vypnutí - ihneď sa aj ostatní dovtípia, že to ON všetkým vypína - podozrenie padne na neho a väčšia berie :-D a niekto si to s nim vybaví ručne a stručne. Nepomôže mu, keď bude tvrdiť, že on nič... všetci hneď budú mať dojem, že je to jeho práca.
Je to svinstvo, ale voči ošípanej v bytovom dome treba použiť len špinavé triky.

Dávno som takto riešil suseda (ale to bol iný prípad a použil sa opačný postup), ktorý pravidelne v noci robil žúrky, vždy tam bolo veselo, hudba naplno a susedia nemohli spať, deti tiež a dohováranie nepomáhalo, policajti prišli upozornili a keď odišli - rámus pokračoval.
Tak som šachtou natiahol silnejší silón, upevnil na jeho istič a keď spustil rámus, stačilo potiahnuť a istič vypol. On ho síce nahodil, ale stačilo opäť dať slučku silónu na istiť a opakovať..... Vydržal to takto tri dni. Keď sa sťažoval, že mu vždy vypne istič - tak sme len konštatovali, že to preto, lebo má priveľký odber tými jeho hudobnými prístrojmi.
Boli to síce tri krušné noci (cez deň nepúšťal hudbu - bolo ticho), ale vyplatilo sa to - už "veľká nočná hudba" sa nekonala. Takže sme to (ja a susedia) tiež riešili na hulváta.

Nebylo by od věci dát sem fotku (pokud to nejde protože nejsi přihlášený tak ji dát jinam a sem dát odkaz na ni) jak je ten jistič na chodbě umístěný.
Víš určitě, že ti to dělá ten soused, jestli třeba nemáš nějaký problém s elektroinstalací?
Mluvil jsi se sousedem, proč ti to dělá? Jestli třeba nemají miminko nebo někdo od nich nechodí na noční a ty v bytě provozuješ nějaký kravál?
Už jsi to řešil s majitelem nebo společenstvím vlastníků?

Taky bych takhle uvažoval. Ať nafotí umístění z různých úhlů a vzdáleností od zařízení. Sousedovo chování není v pořádku. Pokud je tazatel v právu, tak pořídit videozáznam a pěkně ho potahat za přestupkové chování.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru