Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Je město povinné mě zaregistrovat k trvalému pobytu?

Prodal jsem byt, podle smlouvy se musim do 15 dni od podpisu kupni smlouvy odhlásit z trvalého pobytu.

To mi ale městská část Praha 5 odmítá udělat a tvrdí, že to nejde, protože jim nejdou počítače. Pokud jim nepujdou ještě dva týdny, což se v tomhle idiotském státě může lehce stát, tak po mně může protistrana ve smlouvě požadovat smluvní pokutu a to poměrně vysokou.
Tudíž se mně jedná o to, co mám udělat, abych pokutu neplatil já? Buď donutit město, aby mě odhlásili nebo ať pokutu zaplatí oni, když toho nejsou schopni. Co na to říkáte?

Edit: Bych rekl, ze podle Zákon č. 133/2000 Sb. nema urad na vyber, ze by me neodhlasil.

§ 12
Zrušení údaje o místu trvalého pobytu
(1) Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu,
c) zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.

Předmět Autor Datum
Písemně podej žádost na podatelnu MÚ, nech si potvrdit kopii. Při jakékoliv výmluvě si to nech dopsa…
Karel04 20.03.2022 00:52
Karel04
No asi jedina moznost, z tohohle statu, aby se clovek posral, to je Kocourkov, ze uz to prechazi vse…
RedMaX 20.03.2022 01:12
RedMaX
Alespoň podání razítkem s datem na té kopii na podatelně potvrdit musí. nový
Karel04 20.03.2022 01:54
Karel04
Nejsem odborník, ale není to tak, že se na jiném místě se přihlásíš k trvalému pobytu a úřady tě pův… nový
nerady 20.03.2022 08:23
nerady
Je to tak, jenze v mem pripade je oboji Praha 5. Jsem presvedcen, ze mestska cast postupuje protiza… nový
RedMaX 20.03.2022 09:08
RedMaX
No pak je mi to jasné. Úředníky tvoje změna moc nezajímá jelikož pro ně se nic nemění. Pokud neuspěj… nový
nerady 20.03.2022 10:52
nerady
To mi ale městská část Praha 5 odmítá udělat a tvrdí, že to nejde, protože jim nejdou počítače. Toh… nový
Kurt 20.03.2022 10:18
Kurt
Jo, jsem tam byl a dozadoval se toho, aby mi dali ten listek k vyplneni a at si to do systemu zapisi… nový
RedMaX 20.03.2022 12:09
RedMaX
Prihlasovaci listek stazeny z webu MV odmitaji vzit, ze pry to neni original. Pokud někdo odmítá p… nový
Karel04 20.03.2022 12:31
Karel04
Podej to na podatelne a pokud to nevezmou, trvej na pisemnem potvrzeni, ze odmitli. Uvidis, ze najed… nový
re4zon 20.03.2022 17:49
re4zon
Prihlasovaci listek prijali proti razitku s podpisem, hned jak jsem se vytasil s "podle zakona", tak… nový
RedMaX 24.03.2022 14:23
RedMaX
Jak se teda oženil můj tata, když tehdy nebyly počítače? Divný. nový
Prasak 24.03.2022 16:37
Prasak
Koukam, ze jsem to neuzavrel. Uz jim to par dni jde, sami zavolali, domluvili jsme se na terminu na… poslední
RedMaX 04.04.2022 20:17
RedMaX

No asi jedina moznost, z tohohle statu, aby se clovek posral, to je Kocourkov, ze uz to prechazi vsechny meze. Ach jo. Zatim je jeste par dni cas, ale mas pravdu, ze pripadne u soudu budu mit doklad, ze to zpusobili oni, otazka je, jestli mi vubec neco potvrdi svevole statnich organu je v tomhle mafianskym systemu schopna vseho. :-/

Je to tak, jenze v mem pripade je oboji Praha 5.

Jsem presvedcen, ze mestska cast postupuje protizakonne. Oni by podle meho nazoru meli prijmout ten ohlasovaci listek i bez funkcniho pocitace, kdyz jim to nebezi. Zakon jim vubec prostor pro neprijmuti nedava. Pro me by to tim bylo z obliga. Az jim IT system pujde, proste to tam zpetne k tomu datu prijmuti dopisou.

Zatim mam cas, ale tento tyden (od 21.3) to musim doresit. Jestli to nenahodi, tak zkusim, co mi radi Karel, proste to podam na podatelne, abych mel neco v ruce.

No pak je mi to jasné. Úředníky tvoje změna moc nezajímá jelikož pro ně se nic nemění. Pokud neuspěješ u úředníků tak mají vedoucího odboru nebo pak tajemníka úřadu. Nevím ovšem zda jsou tito úředníci zapojeni do registrace obyvatel z Ukrajiny.

To mi ale městská část Praha 5 odmítá udělat a tvrdí, že to nejde, protože jim nejdou počítače.

Tohle si fakt někdo na úřadě dovolil říct, jo?
Tobě je přece úplně jedno, co jim jde nebo v jaké fázi cyklu se daná úřednice nachází, prostě to oznámíš a oni jsou povinni to zapsat.

Ohlašovna je povinna zapsat údaje do agendového informačního systému evidence obyvatel (ISEO) bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 3 pracovních dnů ode dne, kdy se o vzniku nebo změně skutečnosti související se zapsaným údajem dozví.

Jo, jsem tam byl a dozadoval se toho, aby mi dali ten listek k vyplneni a at si to do systemu zapisi, kdy chteji a proste nedali. Prihlasovaci listek stazeny z webu MV odmitaji vzit, ze pry to neni original. Nic, jestli budou mit v oddeleni evidence obyvatel stale zavreno, zkusim v tydnu ten postup od Karla, proste stahnu listek, vyplnim, prilozim vypis z katastru nemovitosti noveho bydliste a podam na podatelne.

Prihlasovaci listek stazeny z webu MV odmitaji vzit, ze pry to neni original.

Pokud někdo odmítá přijmout oficiální dokument vydaný státní správou nebo odmítne poskytnout jejich, nemá tam co dělat. Prostě trvej na přijetí podaného oznámení o změně pobytu a potvrzení kopie. V případě problémů se zeptej na jméno úřednice/úředníka s tím, že to přeposíláš na kontrolní odbor pražského magistrátu a MV k prošetření a vysvětlení. Chovej se ale klidně a slušně, aby nemohli argumentovat nějakými námitkami, že s tebou nebyla rozumná řeč a museli tě vykázat.

Prihlasovaci listek prijali proti razitku s podpisem, hned jak jsem se vytasil s "podle zakona", tak byli velice vstricni. Dokonce mi sami zavolaji az pujde mozna za tyden, mozna za 14 dni, mozna za mesic zase system a prijdu tam zaplatit spravni poplatek a zadaji me do pocitace. Ani spravni poplatky ted zaplatit nesly.

Ale bylo to tam vtipny, jak jsem tam chvili cekal. Prisla treba holka, ze se chce vdavat a neco potrebuje od oddeleni evidence obyvatel, tak ji poslali pryc, ze se musi vdavat, az jim budou chodit pocitace. :-D

Koukam, ze jsem to neuzavrel.

Uz jim to par dni jde, sami zavolali, domluvili jsme se na terminu navstevy, zmenili, hned me poslali na novou obcanku, akorat jsem nemel v drobnych 50Kc spravni poplatek v hotovosti, protoze platebni automat zrovna nefungoval. Rozmenili mi urednice ze sveho.

Proste podobne jako v jinem tematu, ktere tu mam. Jsem prekvapen vstricnosti uredniku, kteri se opravdu snazi, ale tezko muzou ovlivnit, ze mesto jako celek nefunguje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru