Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pokoutní realitky zneužívají krachů energošmejdů.

Já si z nich šoufky nedělám, já jsem ochoten jim to řádně vyfakturovat, záněst do účetnictví, zdanit, po skončení roku zahrnout do soc/zdrav výkazů atd. Prostě normální služba. Svým běžným zákazníkům taky normálně fakturuju nejen čas strávený samotného programu, ale i konzultace, rozhovory, kde mi předestírají své další vize, co by ty systémy mohly pro ně dělat stejně jako všechny ostatní práce, které pro ně dělám, nebo čas, který jim věnuju.

A pokud by dotyčný ty fakturační data uvedl, dohodli jsme se na ceně a rozsahu služby, tak bych si to klidně s tím telefonem u ucha odseděl a odposlouchal. A následně to vyfakturoval a výdělek zdanil.

Že nemají zájem takovou službu využít je jejich problém, já jsem je nekontaktoval, kontaktovali oni mě a už jen tím mě připravili o čas (a často navíc vyrušili z práce a návrat k přerušené práci taky nějaký čas zabere). Necítím potřebu pro ně dělat zdarma to, za co si od jiných nechávám platit.

A jestli mi zrovna volí matka samoživitelka, nebo ředitel mezinárodní firmy v tom nehraje roli - já vystupuju slušně a já jí to děcko neudělal a necítím žádnou povinnost věnovat zrovna jí svůj čas zdarma. A pokud by o něj tak stála, může si ho zaplatit a já svou část obchodu dodržím. Ať už je to samoživitelka, nebo ředitel.

Ty to utneš s odkazem na majitele firmy. Já to neutnu, ale beru to jako firemní rozhovor. Neznámé samoživitelce ten čas klidně vyfakturuju, známým zákazníkům ho prostě přičtu ke spotřebovanému času a objeví se v měsíčním vyúčtování - ať už je to rada, jak udělat takový či onaký efekt, porada jaké funkce by to mohlo ještě mít, kolik by to asi tak stálo a jak dlouho by to asi trvalo, nebo prostě hodinové naslouchání nějakému vyprávění o tom, čím se dotyčná rozhodla živit a proč a co by se jí líbilo, kdyby od ní lidi kupovali... A samozřejmě chápu, že terapeutické poslouchání vyjde asi levněji od brigádnice z nějaké Linky Bezpečí, nebo Asistence osamělým, než od špičkového programátora a návrháře systémů, ale pokud to potřebujou řešit úsporně, tak ať volají tu Linku Bezpečí, nebo Asistenci osamělým a ne mě.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny