Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čerpání dovolené

Dobrý den,

obracím se na Vaši poradnu ve věci čerpání dovolené.

Na úvod poznamenávám, že se jedná o mé první zaměstnání na hlavní pracovní poměr na pracovní smlouvu a nemám proto žádné zkušenosti - dosud jsem pracovala jen na dohody. Několik měsíců jsem měla práci s docházkou, poté byla epidemie covidu a pak došlo na moji žádost ke změně na home office, což ale smluvně dáno nemám. Povinnou docházku mám určenou 1 den v týdnu, rovněž nemám dáno smluvně. Jde o práci na PC. Jedná se o malou firmu, kde pracuje cca 10 lidí a každý má na starosti určitou věc. V případě dovolené není určena žádná osoba na zástup.

Pracuji zde třetím rokem a za celou tu dobu jsem si vybrala pouze první rok 4 dny dovolené. Zjistila jsem pak, že není vůbec možné si dovolenou vybrat, jelikož jsem si musela všechnu práci odpracovat po svém návratu. Navíc jsem musela řešit telefon plný nepřijatých hovorů a stížnosti v e-mailu, protože jsem na ně neodpovídala.
Zbytek dovolené za tyto dva roky jsem si nevybrala a napsala jsem, aby si ji evidovali jako vybranou. Nevím tedy ani, kdy jsem ji takto formálně čerpala.

Dnes jsem měla telefonát ohledně nevybrané letošní dovolené. Řekla jsem, že za dané situace si ani dovolenou vybrat nelze, že bych stejně musela všechen čas strávený na dovolené odpracovat. Tj. nepracovat pak 8, ale 16 hodin denně po 20 dnů - Je toto v pořádku?
V pracovní smlouvě je navíc informace, že přesčasy propláceny nebudou.

Bylo mi pak řečeno, že to tak mají v této firmě všichni a je potřeba si vybrat dovolenou pouze formálně a po jednom dni. Dostala jsem pak e-mailem seznam dní nařízené dovolené.

Dočetla jsem se, že dovolenou určuje zaměstnavatel, takže podle zákona to asi takto bude v pořádku?
- Mám možnost tyto určené dny změnit?
- První den nařízené dovolené je již v pondělí 24.10. a dozvěděla jsem se to až dnes 19.10. Nemá zaměstnavatel povinnost to oznamovat určitou dobu dopředu?

Po třetím roce práce bez volna - bez možnosti odjet kamkoli mimo svůj domov, kdy jsem i v létě musela trávit celé dny pouze v místnosti, jsem již značně vyčerpána. Tyto dny nařízené dovolené vůbec nevyužiji. Jediné, co by mi trochu pomohlo by bylo, kdyby bylo možné tyto dny přesunout na dny, kdy mám určenou fyzickou docházku do zaměstnání. Pracuji za minimální mzdu a ušetřila bych tak za jízdenku.
- Mám možnost sepsat nějakou žádost o výběr dovolené v těchto dnech?
- Musí být nutně dle zákona tato dovolená vybrána do konce tohoto roku? Po celý rok se mi zaměstnavatel ohledně dovolené neozval, až nyní.

Časem budu potřebovat řešit své osobní záležitosti v jiném městě, budu na to potřebovat odjet, za jeden den je vyřešit nestihnu. Pak mám starého tatínka, který bydlí na opačném konci republiky, neviděla jsem ho od té doby, co pracuji a potřebovala bych za ním někdy jet. Jaké možnosti mám, protože na tyto věci se podle zákona žádné právo na volno nevztahuje?
- Mám možnost požádat o neplacené volno na několik dnů? V jaké lhůtě předem bych o ně měla zažádat? Musím udávat důvod?

A jak bych tuto situaci mohla řešit v budoucnu? Je možné podat výpověď a vyčerpat celou dovolenou během výpovědní lhůty?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pánové tady radí lidsky a dobře. Nejlepší bude si aktivně hledat novou práci. Nevidím příliš smysl s…
ST 26.10.2022 21:17
ST
A já dodám, že nejlepší a hlavně to funguje si založit životopis na https://www.zivotopisy.cz/hledam… poslední
jezekhifi 29.10.2022 06:35
jezekhifi

Pánové tady radí lidsky a dobře. Nejlepší bude si aktivně hledat novou práci.
Nevidím příliš smysl setrvávat v popisované agónii. Vše uvedené chápu. Přesto si nemyslím, že to není jediná firma schopná dát práci. Praha nabízí dost možností a při značné aktivitě dokonce bude z čeho vybírat. Tak hlavu vzhůru, dobrá rozhodnutí a hodně štěstí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru