Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Koupě bytu reklamace

Dobrý den všem,

nejsem si jistá, že jsem dotaz zařadila do správné kategorie Převod nemovitostí, ještě jsem uvažovala nad občanským právem.

Zajímal by mě nezávislý názor na můj problém. Koupila jsem si starší byt, právě jsem se nastěhovala a ejhle, plynový kotel dvakrát denně hlásí poruchu, po které ho musím restartovat, aby začal topit a ohřívat vodu. Velice super zjištění takhle před zimou. Pozvala jsem si technika, bohužel nic nezjistil, pouze konstatoval, že to některé tyhle kotle prostě začnou dělat a dokud se nepokazí úplně, tak s tím nic nezmůže. Po průzkumu internetu mu musím dát za pravdu. Je to tedy na výměnu za nový kotel, i s prací mi to odhadl na 70k.

Nicméně na vadný kotel mě při prohlídce ani nikdy jindy v procesu koupě nikdo neupozornil. Spojila jsem se s předchozím nájemníkem, který mi potvrdil, že tento problém opakovaně řešil. Takže závada prokazatelně existovala ještě před koupí. Dá se toto považovat za skrytou vadu, kterou měl vyřešit prodávající?

Ještě pro úplnost, kotel je relativně nový z roku 2017. Takže nemůže být řeč o přiměřeném opotřebení způsobeném běžným užívání. Prodejci tvrdí, že jim o problému nikdo neřekl a proto mě o vadném kotli nemohli informovat. Nicméně teda jejich vlastní nájemník mi potvrdil, že chyba existovala. Jak spolu o tomhle komunikovali by mě snad ani nemuselo zajímat.

Děkuju za názory

Míša

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
keď o tom vedel predošlý podnájomník a neinformoval o tom majitela bytu,tak majitel bytu pri predaji… nový
audax mobile 08.11.2022 11:44
audax mobile
Je uplne jedno, jestli o problemu vedel. Skryta vada je kazda, ktera existovala uz pred koupi a o kt… nový
re4zon 08.11.2022 13:37
re4zon
Dobrý den, také si myslím, že se jedná o skrytou vadu, kterou vám prodávající měl sdělit a nejlépe j… nový
Tomáš D. 28.11.2022 14:38
Tomáš D.
a mala si kotol v zmluve? lebo mi to nepride, ako sucast bytu. ale to je len domnienka, v tychto vec… poslední
kuku 28.11.2022 14:48
kuku

keď o tom vedel predošlý podnájomník a neinformoval o tom majitela bytu,tak majitel bytu pri predaji vadu nezamlčal,lebo o nej nevedel a predal Vám byt v tom stave,aký bol pri predaji......pokial o tom vedel a predošlý podnájomník ho o tom informoval,tak to zamlčal,ale to je potrebné nejak dokázať,že podnájomník,ktorý o tejto závade vedel a riešil ju,či aj o nej informoval majitela bytu.....takže si zistite u tohto podnájomníka,ako a s kým to riešil,či to riešil aj v súčinnosti s majitelom,ak áno,tak túto vadu majitel bytu zamlčal pri predaji,vtedy budete mať právo žiadať zlavu na cene a spol....

Dobrý den,
také si myslím, že se jedná o skrytou vadu, kterou vám prodávající měl sdělit a nejlépe ji napsat i do kupní smlouvy. Zvláště pokud může bývalý nájemník dosvědčit, že o této vadě kotle majitele bytu informoval. Určitě budete mít možnost odstoupit od smlouvy, informace např. zde - https://dostupnyadvokat.cz/blog/odstoupeni-od-kupni-smlouvy-nemovitosti. Ale je otázkou, jestli odstoupit chcete. Myslím, že můžete mít i nárok na snížení kupní ceny za byt. Zkoušela jste se o tom pobavit s bývalým majitelem?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru