Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 1/6 pozemku

Dobrý den maminka zdědila 1/6 zahrady zbytek byl státu. v červenci jsme obdrželi žádost od státního pozemkového úřadu o součinnost v řešení odstranění nepořádku na pozemku a jeho dalšímu užívání.na výběr jsme měli ze 4 možností,využívat pozemek,propachtovat,,prodat vlastnický podíl a nebo odkoupit 5/6 pozemku.Hned jsme napsali žádost o odkoupení 5/6,ale za 14 dní přišla odpověd že dalším šetřením bylo zjištěno že státní pozemkový úřad uzavřel smlouvu budoucí s ŘSD a že bude směnnou smlouvou převeden na třetí osobu.Dá se s tím ještě něco dělat?Před týdnem se ozval nový majitel,že podepsal směnnou smlouvu budoucí a chtěl by odkoupit 1/6 od maminky. pozemek je jako jediný už vedený jako zahrada ,všude okolo už jsou postavené domy a zahrady byli převedeny na stavební pozemky. Chtěla bych se zaptat zda se s tím dá ještě něco dělat. Pozemky o velikost tohoto pozemku se zde prodávají cca od 5 milionů,celá zahrada ale byla oceněna na 800000 kč a maminka by nedostala ani 200000 kč.Děkuji za odpověd

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dá se s tím něco dělat. Třeba to neprodávat za uvedenou cenu.
Wikan 30.12.2022 10:39
Wikan
Je docela legrace sledovat, jak se mění nabídky na odkup (konkrétního) pozemku. Občas se sice objeví… nový
L-Core 02.01.2023 17:41
L-Core
Až to budou fakt potřebovat, tak zvýší nabídku. Pokud je to ideální část, tak tam stejně nemohou bez… nový
Karel04 30.12.2022 12:48
Karel04
Nevím kde se pozemek nachází, ale jak píšou předešlí účastníci zatím nic neprodávat. Určitě má Vaše… nový
nerady 30.12.2022 19:37
nerady
Dobrý den moc děkuji za všechny odpovědi.Nový majitel je podnikatel ve stavebnictví,prý ŘSD od něj c… nový
kacka14 31.12.2022 08:49
kacka14
Možností máte více - pravidelný příjem z nájmu taky není k zahození, o jeho výši se buď dohodnete, n… nový
Prasak 31.12.2022 11:19
Prasak
A taky pokud se to změní na stavební pozemek, tak výrazně stoupne jeho cena, čož se určitě i projeví… nový
Wikan 31.12.2022 11:28
Wikan
To je přesně to, o čem píšu. Chtějí to odkoupit, dokud je to zahrada. A pokud je to zahrada, tak tam… nový
Prasak 31.12.2022 12:25
Prasak
Bez Vašeho souhlasu nemůže stavět (ne legálně). Šel bych po tom jaký pozemek byl směněn a proč nebyl… nový
nerady 31.12.2022 13:20
nerady
Pozemky o velikost tohoto pozemku se zde prodávají cca od 5 milionů,celá zahrada ale byla oceněna n… nový
čumil old 30.12.2022 19:53
čumil old
A kdyby vás kontaktovali z ŘSD, tak nekývnout na první nabídku, nic neslibovat a nepodepisovat, pros… nový
Karel04 30.12.2022 21:14
Karel04
V tomto případě ŘSD nikoho kontaktovat nebude, nemá důvod, o pozemek zmiňovaný v dotazu (A) jim vůbe… nový
ApoCalypse 03.01.2023 11:22
ApoCalypse
No kdyby sis všimnul datumů, tak já to psal o den dřív než to tazatelka upřesnila. poslední
Karel04 03.01.2023 11:41
Karel04
Odhadní cena je věc jedna, tržní cena věc druhá. Nemusí to prodat, dostala nabídku a nikoliv příkaz.… nový
Prasak 30.12.2022 22:41
Prasak

Je docela legrace sledovat, jak se mění nabídky na odkup (konkrétního) pozemku. Občas se sice objeví naivka, který "chce pomoci majiteli bezcenného pozemku v současné složité situaci a nabízí zaplacení odhadní ceny hotově, ba i poplatky prý uhradí", ale většinou se nabízená cena (všelikými spekulanty) průběžně zvyšuje. Výrazně rychleji, než inflace.

Takže doporučuji tazatelce prostě čekat. A určitě neprodávat, pokud náhle zájemce nabídne třeba dvojnásobnou cenu. To totiž činí v době, kdy má před sebou vidinu x-násobného profitu. Pozemek (zaplevelená louka apod.) v odhadní ceně 50.000, kupující náhle nabídne 200… tržní cena se ale klidně pohybuje kolem 5 mega.

Nevím kde se pozemek nachází, ale jak píšou předešlí účastníci zatím nic neprodávat. Určitě má Vaše město či obec schválený územní plán a na ten se podívejte co je na tom pozemku plánováno za stavby. Jde na to nahlédnout i na internetu na webových stránkách Vašeho města či obce. Pokud se to nezdaří navštivte příslušný stavební úřad co je tam nakreslené. Bez Vašeho podílu nemohou nic dělat. Další věcí je, že se jedná o zvláštní postup s nakládáním majetku ve vlastnictví státu. Směnnou smlouvou se totiž státní organizace vyhýbá vyvlastňovacímu řízení. Zajímalo by mě kdo je ta třetí osoba a co od ní za pozemek chce ŘSD. ŘSD může vyvlastňovat a nemusí směňovat, někomu se zalíbila ta zahrada, která asi skýtá stavební potenciál a daleko větší možnost zisku než peníze za vyvlastněný pozemek na komunikaci. Pokud směna proběhne a státní zastupitelství to nechá být, šponoval bych cenu.

Dobrý den moc děkuji za všechny odpovědi.Nový majitel je podnikatel ve stavebnictví,prý ŘSD od něj chtělo jeho pozemek,aby mohli stavět dálnici a on si měl vybrat na směnu jiný pozemek a vybral tento.pozemek se nachází v Kladně podprůhonem a určitě se tam nedá stavět ani silnice ani parkoviště. jsou to bývalé zahrady bylo jich několik vedle sebe,na ostatních už stojí rodinné domy jediná zahrada zůstala mezi nimi ta naše.Pán ještě tvrdil, že když mu neprodáme může zde postavit i bez našeho souhlasu, že soud vyměří nájemné,které nám bude platit.já jen nechápu,když jsme v červenci odepsali že pozemek odkoupíme bylo nám napsáno že bude uzavřena smlouva budoucí která byla uzavřena až ted v prosinci.Každopádně děkuji za všechny odpovědi pokusíme se ještě zabojovat jen nevíme jak. děkuji

Možností máte více - pravidelný příjem z nájmu taky není k zahození, o jeho výši se buď dohodnete, nebo o ní může rozhodnout soud.
O tom, jestli tam může stavět bez vašeho souhlasu, se raději poraďte s advokátem. Nějak se mi nezdá, že tam může dělat co chce, bez souhlasu ostatních vlastníků. Pokud pamatuji, tak tu na Poradně mělo více lidí problém, že měli pozemek s více vlastníky a prakticky nemohli s ním nic dělat, protože souhlas všech prostě nesehnali. Takže opravdu doporučuji advokáta pro přesnou odpověď. Stejně tak i odkupní cena podílu - rozhodně to nemusí být jen šestina z odhadní ceny, ale můžete se dohodnout na úplně jiné částce. Zvláště ve chvíli, kdy váš podíl bude blokovat případnou stavbu baráku. Jo a v tom je další věc - je to zahrada, tak napřed by to chtělo v územním plánu převést na stavební pozemek. To taky nevím, zda můžou udělat bez vašeho souhlasu, přece jen je to manipulace s vaším podílem. Ale opakuji - tohle všechno zodpoví advokát.

Bez Vašeho souhlasu nemůže stavět (ne legálně). Šel bych po tom jaký pozemek byl směněn a proč nebyla akceptována Vaše nabídka. Levné řešení je trestní oznámení na nedodržení lhůty, která byl učiněna státem na Vaše odkoupení. Najal bych si na to právníka, který nemá rád ŘSD a to bude dražší řešení. Jelikož se jedná o smlouvy budoucí tak bych se klonil spíše k tomu právníkovi, aby to bylo vráceno zpět. Možná je v té smlouvě o smlouvě budoucí vloženo, že bude platit jen pokud se podnikateli podaří získat tu Vaši šestinu.

Pozemky o velikost tohoto pozemku se zde prodávají cca od 5 milionů,celá zahrada ale byla oceněna na 800000 kč

To se ale prodávají asi pozemky na stavbu domu.

Čekal bych až se ozvou dálnice a dohodl se s nimi.
Oni musí jednat s každým majitelem.
Najdi si, za kolik vykupjí dálnice pozemky v okolí.
Majitel 5/6 by něco zaplatil a obratem zkasíroval cenu od dálnic.
U nás se takhle někteří jedinci hezky napakovali, protože se s dostatečným přestihem domákli kudy povede dálnice a vykoupili pozeky od majielů za hezkou sumu a pak to prodali dálnicím za výrazně více.

A kdyby vás kontaktovali z ŘSD, tak nekývnout na první nabídku, nic neslibovat a nepodepisovat, prostě si nechte čas na ověření. A nějakým hrozbám o možnosti vyvlastnění taky moc nevěřte, to by muselo být opravdu na stavbu dálnice ve veřejném zájmu a to nejde tak jednoduše a rychle. Kromě toho by to museli vědět i sousedi a majitelé okolních parcel a taky by to ŘSD nepřevádělo na někoho dalšího. Jak už psali ostatní, zjistěte si detaily na úřadech a čekejte na solidní nabídky, jako stavební pozemek to pak bude mít určitě mnohem větší cenu než zahrada.

V tomto případě ŘSD nikoho kontaktovat nebude, nemá důvod, o pozemek zmiňovaný v dotazu (A) jim vůbec nejde, je jim u vrtule. ŘSD má zájem o pozemek (B) a jeho majiteli nabídlo, že si místo něho může vybrat nějaký jiný ze státního pozemkového fondu. Smůlou tazatele je, že dotyčný majitel si vybral jejich (A). ŘSD tudíž vůbec neví, netuší a nemá zájem řešit cokoliv s (A), kdyby si vybral jakýkoliv jiný pozemek kdekoliv jinde (C,D,E..), taky to nebudou řešit a kontaktovat jejich majitele, to je čistě v gesci majitele (B), který si to musí oběhat sám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru