Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Montování věcí do auta - elektronika

Mám asi 8 let staré auto (takže mimo záruku) a rád bych si ho vylepšil řadou drobných doplňků, svépomocí.
Ale nerad bych vyloženě porušil zákon, nebo se nechal vyhodit od STK.

Neví někdo, so se podle současných předpisů smí a nesmí (a kde to nějak přehledně najít)?

Jde mi o věci jako
- zabudovat do palubky na volná místa nějaké "budíky" a jiná ukazovadla (jako třeba řadu LEDek, které budou tlumeně svítit)
- zapojit si měření napětí v rozvodu/na baterce - prostě dráty, spínač (když zmáčku měří, když pustí, nežere proud), měřák takový, nebo makový
- nějaké Arduino, nebo tak, přez bezkontaktní hallovu sondu snímat otáčky kol, z toho počítat ujetou vzdálenost na zlomky metrů, extrapolací pak na centimetry (a samozřejmě možnost to kalibrovat po libosti - například úsek 1km (na dálnici značený), stisknu knoflík na začátku a na konci a samo dopočte, kolik za této teploty a počasí a vůbec vychází cm / pulz - a jestli se to výrazně liší od předchozí hodnoty (čili zda je to haluz, nebo jen upřesnění))
- - to se snadno dá logovat na nějakou SD kartu, nebo tak a doma pak vyhodnotit na PC
- ze vzdálenosti a času snadno dopočtu rychlost a pak si ji můžu zobrazovat podle svého gusta (například mě až tak moc nezajímá, kolik km/h přibližně jedu (řídím se situací okolo, jestli do zatáčky brzdit, nebo ne), ale jestli jsem pod/nad nějakou magickou hranicí (50 km/h, 80, 90 ...) a jak moc - protože pokuty), takže třeba lajnou, kde bude barveně naznačená nejbližší "zarážka" a v jejím okolí celá lajna bude měnit barvu podle toho, o kolik jsem pod/nad ...
- když přidám senzor vzdálenosti do pravé strany, tak se dá snadno hledat místo na zaparkování v řadě ("sem bych se snad vešel?" vs. "po zaparkování by zbývalo celkem 30cm prostoru - stačí mi to pro manévry?")
- a asi bambilión barších "úžasných" možností, u kterých je nejlepší zábava je vymýšlet a testovat :-D

Samozřejmě je mi jasné, že cokoli si sám naměřím je jen orientační a nezávazné a rozhodnutí je jen na mě.
A samozřejmě si dokážu jednoduše ohlídat, aby se nikde nic nemohlo nějak destruktivně zkratovat.
A nic nebude nijak zasahovat do řízení (nejsem blázen), jen bude decentně zobrazovat něco (a myslím jako fakt decentně - nemám rád diskotéky)

Předmět Autor Datum
Asi to moc nebude možné pokud to bude moc poznat, ale odpovím ti jinak. Nechával jsem předělávat Ško… nový
nerady 26.01.2023 15:26
nerady
Ne že bych tomu rozuměl. Ale mám dojem, že u auta co se může pohybovat po silnicích by všechno v něm… nový
Yarda 26.01.2023 15:53
Yarda
No tady právě oba příklady do toho řízení zasahujou výrazně - když něco selže, tak se můžou zablokov… nový
gilhad 26.01.2023 20:33
gilhad
Pokiaľ NEBUDEŠ fyzicky zasahovať do konštrukčných častí vozidla tak, že by obmedzovali ich funkciu -… nový
yYy 07.02.2023 20:07
yYy
Jo, takhle to nějak vidím taky. Ale potřeboval bych najít, kde je to v zákoně omezené, abych si mohl… nový
gilhad 08.02.2023 02:30
gilhad
No predsa váš zákon https://www.epi.sk/zzcr/2014-341#p31 a hlavne čítaj prílohy. Tam je napísané, čo… poslední
yYy 08.02.2023 15:44
yYy

Asi to moc nebude možné pokud to bude moc poznat, ale odpovím ti jinak. Nechával jsem předělávat Škodu na řízení jen pomocí rukou ve schváleném servisu, kde je to pak vše zapsalo do techničáku. Bavil jsem se tam s technikem a ptal se ho proč je to tak drahé, když je tam přidáno jen pár táhel a kloubků a cena je okolo 100 tisíc. On mi na to odpověděl, že ke každému typu a při každé změně musí mít novou homologaci a testy, bez toho nedostanou souhlas s montáží těchto prvků do vozidla od výrobce a tím pádem by si vozidlo nemohl používat na veřejných komunikacích. Pokud bych osobně o něčem podobném uvažoval, tak bych to vyhotovil tak, abych to mohl vytáhnout ze skryté zásuvky a lehce demontovat.

Ne že bych tomu rozuměl. Ale mám dojem, že u auta co se může pohybovat po silnicích by všechno v něm mělo mít požehnání od příslušných ouřadů.

Třeba kdysi někdo u nás zavedl do výroby tohle:
http://www.www.veteranskoda.cz/index.php?page=zabezpeceni_tesla
Zjistilo se, že to nemá potřebná požehnání a do aut se to legálně montovat nesmí. Tak potom v elektro časopisech byly inzeráty:
"Kupte si Autonik, rozebráním získáte...".

Když není žalobce, není soudce. Ale třeba s těmi blikátky bych si to rozmyslel.
Jednou jsem už po tmě někam jel, koukám na odlesk modrého světla, rozhlížím se kde jedou cajti nebo záchranáři, ale to modré světlo bylo od zdroje pro mou autokameru. Původně se tam do zásuvky pro zapalovač zapojoval zdroj bez světýlka, ale přestal fungovat, tak jsem si musel koupit nový. Od té doby ho natáčím tak, aby to modré světýlko bylo odkloněné.

Taky mi někdo povídal, že kupoval ojeťáka, prodávající mu ukázal přibastlený přepínač, že v jedné poloze s tím jezdí a do druhé polohy to přepíná když jede na STK nebo když ho stavějí cajti.

No tady právě oba příklady do toho řízení zasahujou výrazně - když něco selže, tak se můžou zablokovat brzdy, nebo plyn, nebo tak něco.
Já mám na mysli cosi, co by si jen bralo elektřinu ze zapalovače (teda spíš uvnitř) a jen okolo sebe různě koukalo a ukazovalo, co vlastně vidí. Veškeré zásahy do řízení by dělal výhradně řidič (a nativní systémy auta) - takže nejhorší, co by se mohlo stát je na úrovní toho, že palubní hodiny budou ukazovat špatný čas (nebo nebudou ukazovat vůbec).

Co se těch světýlek týče, mám na mysli decentnější variantu tohohle (obrázek klikací) - bez těch velkých bílých číslic a údajů okolo, jen tu škálu RPM, co tam je, s tím, že její barva by se měnila před a za magickou hodnotou, jinak by tam byla jen ta škála bez číslic, kde by některé body měly jinou barvu.
Klasický tachometr by samozřejmě fungoval klasicky, ale v případě radarových pastí bych nemusel furt přeostřovat na cosi blízko pod palubkou ve tmě a na cosi daleko na přechodu na světle, ale jen koukat před sebe, kde kdo běhá, a pokud by mi začala zelená čara rudnout, tak ubrat pár metrů za hodinu
[HUD]

Normálně se u nás prodávají i v kamených prodejnách různé budíky, třeba na to napětí, pro zastavění do palubky, nebo pro zastrčení do zapalovače, stejně jako nejrůznější kamerky, parkovací senzory vzdálenosti, teploměry, detektory elmag ozáření (aka antiradary) a tak podobně ... takže si myslím, že něco někam se asi dá dávat bez papírování.
Ale myslet znamená houby vědět a kde je ta hranice, co ještě ano a co už ne, to taky neobjasní.

Pokiaľ NEBUDEŠ fyzicky zasahovať do konštrukčných častí vozidla tak, že by obmedzovali ich funkciu - tak môžeš, samozrejme s dodržiavaním predpisov o obmedzení výhľadu. Takže svetielka - pokiaľ tebe nebudú svietiť do ksichtu, alebo iným vodičom - hoci aj milión. Budíky - sú to len informácie o aktuálnom stave (veď sa často pridávali otáčkomery, kontrolky zapnutia toho, alebo oného, voltmetre a ampérmetra batérie). Samotné totiž nijako nerušili funkciu komponentu. Arduino snímač otáčok kolesa - ak tým neovplyvníš ich funkciu, alebo funkciu riadenia, bŕzd - môžeš.
Logovanie - to je len ukladanie získaných údajov a s funkciami komponentov auta nemá nič spoločné, rovnako ako senzory na bokoch auta - pokiaľ nezasahujú do funkcií auta - je to len informácia pre teba.
PODSTATNÝ je jeden fakt - čo nie je zakázané, je povolené. A zakázané na vozidlách je ZASAHOVAŤ do konštrukčných, motorických, ovládacích častí tak, že by to mohlo OBMEDZIŤ, OVPLYVNIŤ ich FUNKCIE.

Jo, takhle to nějak vidím taky. Ale potřeboval bych najít, kde je to v zákoně omezené, abych si mohl prostudovat všechna ta podstatná omezení a vědět přesně co tam je a co tam není, abych se pak mohl hádat s orgánama.

(Protože mám vyzkoušeno opakovaně, že policajti jsou ochotni o zákonech doslova lhát a vědomě tvrdit opak, než je v zákonech psáno. Ačkoli ten zákon prokazatelně znají a mají dostupný a celé dny nedělají nic jiného, než že ho dokola točí. Takže jsem použil přesné citace zákona, abych dostal přesně, co jsem chtěl a měl na to zákonný nárok - a příště mi zase přesně to samé zkoušeli upřít a tvrdit, že to zákon VÝSLOVNĚ zakazuje. No neuspěli, protože jsem zákon znal a požadoval zamítnutí písemné s podpisem - a takhle prokazatelně si ten zákon porušit už netroufli. A právě proto chci najít ten zákon o autech, abych si to mohl ověřit a přesně zformulovat.)

(A jak píšu váš, u toho obrázku, tak chci svěýlka decentnější, než jsou na něm, ale viditelné - mě neoslní a okolní řidiči je nejspíš ani pořádně nezahlédnou - i když v noci samozřejmě bude vidět, že na palubce cosi mám, co svítí míň než navigace v mobilu)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru