Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Náhrada mzdy za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti?

Dobrý den náleží náhrada mzdy za ztrátě na výdělku po skončení pracovní neschopnosti (pracovní úraz) i zaměstnanci který nedostal prodloužení pracovního poměru a žádá si o invalidní důchod (trvalé následky a neměnný stav) ? A jak to je z pohledu když bych byl pouze na brigádě ne na hpp (do přiznání invalidního důchodu - bylo žádáno v polovině března) ? Pro jiné zaměstnavatele nejsem zaměstnatelný, mám přímo emailovou komunikaci kdy mi bylo sděleno že se díky svému zdravotnímu stavu nehodím na práci security ani kamerového systému v supermarketu (pouze fyzické omezení, nic mentálního ani porucha osobnosti, uvažování) a bylo mi i zamítnuta práce administrativního pracovníka u PC a tiskárny. Takže mi zbývá pouze práce pro OZP, OZZ a invalidní důchodce ale tuto práci nemohu vykonávat dokud nebudu mít schválení invalidního důchodu. Na úřadu práce bych nárok na podporu neměl z důvodu pracovní neschopnosti. Je v případě brigády něco co musím splnit nebo je na mě na jaký úvazek by toto bylo?

Předmět Autor Datum
A ty si okiaľ prišiel? Počas PN si dostával nemocenskú. Ak to bol prac. úraz, bol nahlásený, vyšetre…
yYy 01.04.2023 17:58
yYy
@yYy s kým se vůbec bavíš a co si to dovoluješ? Aspoň kdyby jsi věděl co a jak.... První by bylo faj…
Miroslav p 01.04.2023 18:15
Miroslav p
s kým se vůbec bavíš a co si to dovoluješ? ......ty *******!........více tě zajímat nemusí -Tak s…
Karel04 01.04.2023 19:46
Karel04
" ******* " jsou pouze a jen hvězdičky není to cenzura místního webu, co si kdo za to doloží je každ…
Miroslav p 01.04.2023 20:28
Miroslav p
Nejsem znalec, ale když jsi se pracovně urazil, byl jsi v pracovním poměru. Dostával jsi nemocenskou…
čumil old 01.04.2023 20:04
čumil old
Pokud jsi přišel o zaměstnání v průběhu pracovní neschopnosti, tak se po jejím ukončení jdi registro… poslední
Kachlík 06.04.2023 20:23
Kachlík

A ty si okiaľ prišiel?
Počas PN si dostával nemocenskú. Ak to bol prac. úraz, bol nahlásený, vyšetrený? Bol ten prac. úraz spôsobený chybou zamestnávateľa, alebo tvojou chybou? Ak tvojou chybou - často za toto náhradu nedostaneš, skôr pre porušenie prac. discipíny dostaneš padáka a len so zákonným odstupným. A pokiaľ s nim už nebola predľžená prac. zmluva (teda už nie je zamestnancom) - ZA ČO teda chce náhradu mzdy?
Čo sa týka ID - ten ti stanoví na základe lek. správ soc. poisťovňa - do tej doby sa prihlás na pracák, dostaneš podporu. A až budeš mať stanovenú mieru pre ID, potom budeš dostávať invalidný dôchodok.
Ak žiadaš niekde ako ID (zatiaľ ale nie si!) zamestnanie - musíš to dokladovať vyjadreniami lekára (e-mail ti napíšem i ja....) a po priznaní ID aj rozhodnutím zo soc. poisťovne. Preto ťa nechcú - ukazuješ nejaký e-mail, pritom chce pracovať ako sekuriťák (fyz. zdatnosť potrebná), ako obsluha kamery potrebuješ aj iné doklady (veď sa to týka nielen ochrany majetku, ale i iné odbornosti). A obsluha PC, tlačiarne? To by si mohol mať prístup k rôznym údajom.
Takže - náhrady mzdy po skončení ti nepatrí, za nezavinený prac. úraz ťa (ak je to pravda) odškodní zamestnávateľ, za zavinený - nedostaneš NIČ. Za prac. úraz počas PN si predsa dostaval zákonom stanovenú výšku nemocenského.

@yYy s kým se vůbec bavíš a co si to dovoluješ? Aspoň kdyby jsi věděl co a jak.... První by bylo fajn se ptát a ne hned někoho bezdůvodně napadat ;-) já nechci vůbec nic po tobě, takže co si to ke mě dovoluješ? Já už pobíral náhradu mzdy která byla krácená o 10% kdybych žádal o náhradu mzdy BĚHEM pracovní neschopnosti a zamítli mi to, tak fajn dejme tomu a mohlo to být úmyslně a zaviněné mnou (kdyby šlo o nějaký pojistný podvod kdybych měl i já svou pojistku) a dále mám trvalý a neměnný stav a asi jen tak z rozmaru nežádám o invalidní důchod který mi NAVRHLA A DOPORUČILA MÁ obvodní lékařka ty ********. Jinak na základě čeho žádám zaměstnavatele? Na základě pracovního úrazu při plnění pracovní povinnosti v pracovní době ale HLAVNĚ! na základě občanského zákoníku doporučuji přečíst ty *******! Ty tu odpovídáš jako kdybych po tobě tady žádal jeden milión korun.... Jo a hlavně žádám kvůli snížené pracovní schopnosti následkem pracovní schopnosti a hlavně snížením výdělku po ukončení pracovní neschopnosti (občanský zákoník). Ještě dodám já nedostal výpověď já nedostal prodloužení pracovní smlouvy kvůli žaloby proti krácení náhrady mzdy BĚHEM pracovní neschopnosti a pracovní úraz nastal následkem nadřízeného pracovníka, více tě zajímat nemusí (mám to od PČR).

" ******* " jsou pouze a jen hvězdičky není to cenzura místního webu, co si kdo za to doloží je každého věc. Já očekávám že když položím NORMÁLNÍ A SLUŠNÝ dotaz kde chci poradit, tak tu na mě nikdo nemá vyrukovat stylem " a ty jsi odkud přišel? , Za co chceš náhradu mzdy? , Nějaký email ti napíšu i já,.... " Nehledě na to že jeho argumenty viz nahoře jsou úplně nesmyslné, mohl ( MOHL NE MUSEL ) mě normálně v klidu bez nesmyslů vyzpovídat a ptát se co a jak. Navíc píše nesmysly a ani neví že zaměstnavatel má povinnost odškodnit zaměstnance i kteří si za to mohou ale mají většinu krácenou, a zákon přesně vymezuje důvody jak se může zbavit odpovědnosti (i úplně) . Aspoň když už mi někdo chce radit (což nemusí a je to jeho svobodné rozhodnutí) tak by se v tom trošku mohl vyznat a ne že " ty jsi odkud přišel? " Opravdu bych nenapsal ani písmenko proti němu a neprodleně se omluvil, kdybych někoho " nutil " případně vyžadoval velmi otravně jeho pomoc. Nebo kdybych byl aspoň opravdu sprostý (když už sprostá slova a narážky jsou " ku***, de****, jinak hvězdičky jsou hvězdičky a nic víc, ať si každý dosadí za to co chce) . A ještě já se taky při svěření a žádosti o pomoc nenechám urážet, rohožku ať si udělá z někoho jiného ;-) . Kdo je na to zvyklý tak prosím, jeho věc.

Nejsem znalec, ale když jsi se pracovně urazil, byl jsi v pracovním poměru.
Dostával jsi nemocenskou a rozdíl ve výši příjmu by ti měla uhradit pojišťovna, v Česku tuším Kooperativa, u níž jsou firmy pro tyto situace povinně pojištěny.
Musí se vyplnit nějaká lejstra na účtárně tuším a nějakou dobu to trvá.

Pokud jsi přišel o zaměstnání v průběhu pracovní neschopnosti, tak se po jejím ukončení jdi registrovat na Úřad práce… Nárok na podporu nesouvisí s pracovní neschopností, ale s odpracovanou dobou předtím. Co se týče dorovnání mzdy - pokud to byl uznaný pracovní úraz, tak nejdéle po skončení PN by měl zaměstnavatel dorovnat ušlou mzdu do výše průměrné měsíční mzdy před úrazem (to řeší s pojišťovnou, nějaký čas to zabere…)
Spíš, než Občanský zákoník by tě měl zajímat Zákoník práce (262/2006 Sb.)…

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru