Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno OZZ a nedostatek financí na živobytí

Dobrý den.
Měla bych takový dotaz, invadilidní nejsem, OSSZ to zamítla, že jsem mladá a ani nejsem po uraze atd... důchody se jen tak v Česku prý nedávají mi říkala doktorka. Mám dělat jako OZZ (osoba zdravotně znevýhodněná) práce v 1. kategorii zátěže. Pro OZZ se nabízí různé práce, jedna z prací je např. uklizečka. Tak sem uzavřela smlouvu na HPP na zkrácený uvazek. Nepracuji ani na 20 hodin týdně a už mi docela vadí zdravotně. Na vstupní lékařské prohlídce mi překvapilo, že je to práce v kategorii 2.
Pokaždé když se setkám s nabídkou práce pro OZZ tak plat je vždy min. mzda za 8hodin.
Platím 12,500 měsíčně po sečtení veškerých poplatků. Když chci sehnat něco k tomu, něco snažšího tak časově to vůbec nestíhám, časy mojí současné práce se překrývají s časy nabízenými brigádami. A když něco seženu o víkendu tak si vydělám almužnu. Na smlouvě mám 6500 v hrubém práce tak 14-16 h týdně. Už ted to zdravotně nevidím dobře, protože doma prostě už nefunguju. Mám ještě i ze živoření anemii. Už po minulém kontrolním náběru jsem měla prekolaps a ze záchranky mi sdělili , že na další chodit nemám a že moje lékařka je nezodpovědná a zbytečně mi zatěžuje, prá by mi měla i pomáhat, ale netuším jestli je to nějak možný. Železo mám brát když tak furt, radši i preventivně, klidně i dlouhodobě. U mý praktické dokrorky se na to vůbec netváří...jsou spíš lhostejní. Žiju sama, nikoho nemám, ani příbuzné, rodiče co by pomohli, prostě úplně sama. Takže se chci i zároven poradit co dělat. Jestli třeba není možnost si někde říct o pomoc. Mám hypoteku (alespon budu mít v důchodu kde bydlet, nebudu muset být v pronájmu a platit furt, ale potřebuju to nějak utáhnout a nevím jak(. Postupně jsem přišla i o veškeré naspořené peníze, na jak učtě tak i ze spoření.
Budu ráda za jakoukoliv radu. Předem děkuji.

Předmět Autor Datum
Rada by i byla, jen se k životu postavit čelem. Jsou daleko horší případy, kdy vozíčkáři, co má i si…
tojezdenek 25.05.2023 08:33
tojezdenek
Jo dávat za příklad, že jsou lidi co jsou na tom hůř, jo to je super :D Dneska v práci jsem byla s k…
Marie2023 25.05.2023 13:02
Marie2023
Začni tím, že napíšeš co umíš. Jaké máš vzdělání? Co zvládáš, kromě úklidu a skládání krabic?
Jan Fiala 25.05.2023 08:39
Jan Fiala
Nic o skládání krabic jsem nepsala.
Marie2023 25.05.2023 13:23
Marie2023
Ale ani o tom, co umíš a kde bys byla zaměstnatelná. Co nějaké úřady? Tam není práce fyzicky náročná…
Jan Fiala 25.05.2023 14:57
Jan Fiala
Kdysi jsem na úřadě i pracovala, dělala jsem pomocnou administrativu. I na úradě práce mi několikrát… poslední
Marie35 10.06.2023 12:24
Marie35
Taky jsi nepsala co umíš, co jsi ochotná a schopná se případně (na/do)učit, to se pak těžko radí. Sn…
gilhad 05.06.2023 19:57
gilhad
Máš co pronajmout. https://cs.wikipedia.org/wiki/Vyb%C3%ADr%C3%A1n%C3%AD_odpadk%C5%AF Rozprodat (nep…
TNT 05.06.2023 22:35
TNT
Pokud máte co prodat, ja teda ne, nekupuju nikdy zbytečnosti a oblečení co nenosím velikost S obvykl…
Marie35 10.06.2023 12:13
Marie35

Rada by i byla, jen se k životu postavit čelem. Jsou daleko horší případy, kdy vozíčkáři, co má i silné potíže s rukama. tak vzali 3.st. invalidity a poslali do 2.st., tedy jinak řečeno, at jde makat, byt ho nikde nezaměstnají. Jedna věc - změnit obvodáka, když se k pacientovi staví, jak je popisováno. Druhá věc je, co si najít "něco", kde je člověk svým pánem, určuje si pracovní dobu sám a není odkázán na nikoho, jen na svoji ochotu nebrečet nad rozlitým mlíkem. Mám být konrétní, co by se dalo dělat? Co takhle sběr bylinek??? - je na to ideální sezona. Zajít do knihovny, nějaké kytičky se naučit, samozřejmě prokonzultovat s lékárnou podmínky výkupu ... a jedeeem. Dá se na tom vydělat celkem solidně. A takových možností je ... držím pěsti. 8-)

Jo dávat za příklad, že jsou lidi co jsou na tom hůř, jo to je super :D Dneska v práci jsem byla s kolegou co žije s přítelkyní, jsou dva a pán taky nemá peníze moc asi, nedali mu invalidku, je o holi a kouří jednu za druhou a když jsem jela z práce domů tak před jedním barákek seděl mladej kluk (uplně mimo) na schodech a vedle sebe měl dvě lahve. Z každý strany furt slyším, jak má někdo manžela atd...že by to neutáhli, no to taky není dobrej příklad. Na bylinky sem velmi silná alergička a ruční práce se učím, tak doufám, že se mi vrátí prachy za materiál a že si vydělám aspon pár stovek + třeba uklízení o víkendech časem ale furt je to málo.

Kdysi jsem na úřadě i pracovala, dělala jsem pomocnou administrativu. I na úradě práce mi několikrát sdělili, že nemám šanci. Hledali i oni a nic. Jinak fyzicky namáhavé to taky tehdy bylo, furt sjem jen běhala po uřadech a celej den na nohou. Tyhle pozice pak i zrušili, bylo to kdysi dotovane evr. social. fondem. Administrativu bych brala, to mi i doporučovala OSSZ.

Taky jsi nepsala co umíš, co jsi ochotná a schopná se případně (na/do)učit, to se pak těžko radí.
Snažit se vymyslet, co by bylo možné a ty abys jen říkala: tohle nejde protože, tamto nechci protože a tohle taky neumím a užit se nebudu ... to je spíš ztráta času.

Znám holku, co dělá jazykové korektury pro počítačovou firmu z domova, do firmy zajde tak jednou měsíčně na hodinu/dvě (a asi by ani to nebylo nutné). Vidí špatně, slyší ještě hůř a vzdělání má ze zcela jiného oboru (a má ZTP). V práci je spokojená, kolegové si ji pochvalují, vydělává si takhle slušně už spoustu let. (Umí slušně česky, dobře slovensky a postupně pochytila trochu odborného žargonu. S počítačem zachází na dobré uživatelské úrovni. Je kousek před starobním důchodem.)

Znám jinou holku, která je komplet slepá a přez počítač si vede e-shop, kde dodává po celé republice a vyřizuje objednávky ze zahraničí. Zákazníci převážně velmi spokojení, ona vydělává. Má na počítači zvlášní programy pro hlasový výstup, píše normálně na normální klávesnici. Opět s počítačem zvládá tak na dobré uživatelské úrovni. Podniká z domova.

Znám kluka, co má úplně jiné vzdělání a teď dělá IT na úřadě. Skoro všechnoi se naučil až na místě, za pochodu. Nejtěžší, co tam kdy tahal byly nějaké tonery a balíky prázdných papírů do tiskáren, případně klubko kabelů pro ethernet (ne, že by víc nezvládnul, ale nikdo po něm víc nechtěl).

Já se léta dobře živil jako programátor na volné noze, vše jsem se naučil sám, pracoval jsem z domova, k zákazníkům vyjížděl podle potřeby (v průměru tak asi ob měsíc?). Pravda, programování mám hodně nadprůměr a technické znalosti taky. Ale prakticky cokoli z toho bych nějak s odhodláním zvládnul i upoutaný na vozík a jedním okem a jedním použitelným prstem.

Tolik ke zdravotním omezením a k nezbytným kvalifikacím.

Pokud máte co prodat, ja teda ne, nekupuju nikdy zbytečnosti a oblečení co nenosím velikost S obvykle se mi zatím skoro nikde nepodařilo prodat, ani za min penez. Jinak jako nápad dobrý, kdyby bylo co prodat :) Zatím mi napadá představa něco vyrábět, takže to jediné by bylo reálné + mlm kosmetika apod. Pár stovek měsíčně by to mohlo hodit, ale chce to ještě něco. I tak děkuji za tip. (do popelnic radši nelézt, to jen kdyby se někdo toho chytnul tady až to bude číst to co je pod odkazem, mohli by Vás taky chytit :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru