Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Špatně vylitá nivelace pod vinylovou podlahou a nesprávná podkladová fólie - prý to je OK

Dobrý den,

obracím se na vás s prosbou o návrh možného řešení a mých možností jak se bránit. (Nebo pro pobavení, jak jsou někteří lidé schopni lhát do očí)

Před dvěma měsíci mi soukromník řemeslník dělal vinylovou podlahu v bytě. Klasika, vylití nivelačky, pak zbroušení, pokládka podkladové fólie a následně click vinyl. Ničeho zásadního jsem si hned nevšiml. Teď jsem musel v jednom místě jeden díl podlahy oddělat kvůli nějakému zaměření atd. a zjistilo se, že v tom místě jsou podkladové fólie asi 4 cm daleko od sebe (na frekventovaném místě vstupu do koupelny), fólie nebyly ani k sobě přelepené, protože na sebe jednoduše nedosáhly, na fóliích jsou přitom samolepky k tomu určené.

Rozebral jsem podlahu o kousek dál, asi po metru je uplně jiná podkladová fólie, (když to řeknu laicky - ty dvě k sobě neslepené jsou s tloušťkou 1,4mm se zlatou fólií na povrchu a připomínají mi miralon a ta druhá je zelená připomínající nějakou spíš tkaninu, ale s tloušťkou 0,7mm cca). Takhle to je v celém bytě odhaduji tak půl na půl, co jsem vykoukal u zdí kde jsou fólie místy vidět.

Známý mi řekl něco o normě 2mm na 2m, prošel jsem celý byt s latí a zjistil, že asi na 6 místech jsou odchylky ve dvou metrech někdy i 6mm jinde 3-5, prostě hrůza.

Dnes jsem v bytě mluvil s panem podlahářem - Prvně se mi snažil namluvit, že ta norma je 2mm na metr, takže vlastně 4mm na 2 metry, takže to je vlastně skoro všude v pořádku. Když jsem mu na internetu ukázal přesné znění normy, tak uznal, že to není uplně v pořádku. K fóliím mi prvně řekl, že to tam jen na jednom kousku jim nevyšlo, že si to pamatuje, tak že tam dali jen proužek té jiné, tak jsem s ním prošel celý byt a ukázal mu, že vím že to je asi tak půl na půl a žádný proužek jen někde co nezbyl. V ten moment začal tvrdit že to je vlastně v pořádku a že ta zelená ta tenčí je dokonce lepší než ta zlatá a že výrobce podlah doporučuje tu zelenou ( která je navíc v technickém listě, který mi ukazoval, vedená jako 1mm, ale reálně má jen zmíněných 0,7 ), když jsem mu řekl, že nechápu proč tam jsou dvě různé výšky fólií, tak na zem položil lať a ta samozřejmě byla v místě přechodu těch fólií v rovině - řekl, že to na funkci té podlahy nemá vliv a že to určitě nedělá žádné hrby, bohužel opravdu v místech těch přechodů žádné výrazné propadliny nejsou.

V cenové nabídce toho moc napsaného není, nějaká neurčitá podlaha, 10k za práci ( to určitě ), ale je tam vyloženě napsané - podkladová fólie 1,5mm, což s přivřeným okem odpovídá té "zlaté".
Před započetím prací jsem podlaháři zaplatil zálohu 100k a mám mu doplatit po dokončení zalištování ještě asi 20k.

Návrh podlaháře- první co mi odpověděl, když jsem mu řekl, že to budu chtít opravit a reklamovat, tak že prý se nedá moc dělat, že by mohl teoreticky vylít dalších 5mm nivelačky - ALE PRÝ SAMOZŘEJMĚ ZA PŘÍPLATEK, na to jsem mu odpověděl, že určitě nic připlácet nebudu. Potom tedy navrhl, že dvě největší místnosti, kde jsou ty nerovnosti opravdu velké - obyvák a ložnice, že tam prostě sundá podlahu, doleje trochu nivelačky a zabrousí a položí "tu správnou zelenou fólii ( 0,7mm ) kterou doporučuje výrobce " a tímhle že to opraví... Je pravda že v dalších místnostech to není zase tak výrazné a víceméně jsme tam nic nenašli, ale některé rohy v dalších místnostech jsou z kopce také třeba o až 3-4mm. Jako poslední třešničku na dortu jsem mu ještě ukazoval proč tam ty fólie u koupelny nejsou slepené a na to mi řekl, že se to nepřelepuje, protože se prý potom ta fólie může při dotahování clicku shrnout a udělat hrby a potvrdil mi, že to není slepené v celém bytě.

Jsem z toho upřímně uplně psychicky vyčerpán, jsem nekonfliktní člověk a nerad dělám někomu zle, ale s tímhle pánem to bohužel jinak asi nepůjde.

Mám přistoupit na jeho řešení ? Mám mu doplatit zbytek, když závady odstraní ? Mám požadovat jenom jeden druh fólie - který odpovídá cenové nabídce ?
Děkuji a přeji spokojenější rekonstrukce...

Předmět Autor Datum
Rekni mu normalne, at to uvede do korektniho stavu dle normy a cenove nabidky. Ty nejsi stavebni doz…
re4zon 12.03.2024 21:22
re4zon
Držím palce a přeju úspěšné vyřešení. Řemeslník (nebo spíš fušer?) by to měl uvést do odpovídajícího…
host 13.03.2024 09:59
host
Moc děkuji za odpovědi, napíši mu oficiální reklamaci na mail pod cenovou nabídku, vyjmenuju všechny…
Davidd 13.03.2024 18:34
Davidd
Určitě nás průběžně informuj. ;-):beer:
host 13.03.2024 18:48
host
Bylo mi odpovězeno toto : V prvé řadě se každopádně nejedná o reklamaci jelikož dílo stále nebylo př…
Davidd 18.03.2024 16:59
Davidd
Pro posouzeni jestli je to normalni je potreba vedet, jak vypadal puvodni rozpocet, smlouva a v ni o…
re4zon 18.03.2024 18:30
re4zon
V cenové nabídce má napsáno 5mm nivelační vrstva, ale já přece nemůžu za to, že si nezměřil rozdíly…
Davidd 18.03.2024 19:04
Davidd
Pokud si vše zaměřoval on sám, tak mu napište, že vše si zaměřoval on sám a není vaše vina, že si vy…
Araneus84 20.03.2024 13:34
Araneus84
Děkuju za odpověď. Je tady z města, byli jsme tam spolu, určitě žádnou výšku nezaměřoval co vím. Nem…
Davidd 20.03.2024 17:12
Davidd
Jako že neuzná reklamaci proto, že nabízel placenou opravu? Tak to úplně nefunguje. Nechť to tedy dl… poslední
Araneus84 22.03.2024 09:36
Araneus84

Rekni mu normalne, at to uvede do korektniho stavu dle normy a cenove nabidky. Ty nejsi stavebni dozor, abys ho hlidal. Zadne handrkovani jak to udela, proste to odpovidat bude, nebo nebude a budes to reklamovat, pripadne se i soudit. Upozorni ho, ze si pak pozves nezavisleho odbornika, ten to zhodnoti a kdyz to odpovidat nebude, predela to znova.

Držím palce a přeju úspěšné vyřešení. Řemeslník (nebo spíš fušer?) by to měl uvést do odpovídajícího stavu a na práci i materiál je samozřejmě záruka.
Hlavně si všechno dokumentovat (písemně i foto).

Tenhle odkaz by se mohl hodit.
https://dostupnyadvokat.cz/blog/jak_reklamovat_nemovitost
A ještě
https://adorevinyl.cz/spatne-polozena-vinylova-podlaha-jak-ji-poznat-a-opravit/
https://www.fatrafloor.cz/dotazy/spatna-pokladka/
https://www.breno.cz/na-co-si-dat-pozor-u-vinylove-podlahy-aneb-jak-predchazet-zbytecne-reklamaci/ins-138/

Moc děkuji za odpovědi, napíši mu oficiální reklamaci na mail pod cenovou nabídku, vyjmenuju všechny nedostatky a upozorním na následnou kontrolu, jsem zvědav jak se pán vyjádří a hlavně jakým způsobem provede opravu. Dle jeho reakce ( aby to bylo co nejlevnější ) si myslím, že prostě zbrousí hrby v nivelaci a pak na to položí podlahu zpět. Uvidíme, děkuji mockrát, můžu sem potom ještě připsat pro zajímavost jak to dopadlo.
Přeji hezký den.

Bylo mi odpovězeno toto : V prvé řadě se každopádně nejedná o reklamaci jelikož dílo stále nebylo předáno a dofakturováno, jedná se o rekonstrukci bytu včetně sjednocení podlah,máte pravdu že došlo k záměně podložky na chodbě a tuším kousek v ložnici ,dle naší ústní dohody dojde k výměně a bude nahrazena podložkou tl. 1,5mm dle rozpočtu ,dále jsme řešili nerovnosti v pravém předním a zadním pokoji ,opět v rozpočtu je nivelace 5mm (přesto už v prvním kroku byla někde nadspotřeba až do 15mm a to hlavně při srovnání výšek přechodu z chodby do jednotlivých pokojů toto jsme vzali na sebe ).

Návrh řešení:

výměna podložky 0,7 mm za 1,5mm
doříznutí dilatací min 6mm
demontáž podlahy pravý přední a zadní pokoj
oddilatování pokojů v místě dveří ( po usazení obložek přechodová lišta )
následné další vyrovnání nivelací 5mm (platí zákazník cca 8.000 materiál 1.800 práce + další případná nadspotřeba 29,-/kg )
dodělání podlahy pod oknem
případná výměna lamel u koupelny -pokud bude potřeba (hradí zákazník) , které byly rozebrány a to ne naší firmou

dejte mi vědět zda s tímto takto souhlasíte

??????? Tak to mi povězte jestli jsem blázen, nebo to je normální ?

Pro posouzeni jestli je to normalni je potreba vedet, jak vypadal puvodni rozpocet, smlouva a v ni obsazeny popis praci a na zaklade ceho se ten rozpocet vytvarel. Jestli si to meril on a dohoda byla "podlahy v jedne rovine vcetne krytin v mistnostech o vymere X m2=Y Kc", pak si z tebe zkousi delat kasicku. Jestli delal rozpocet podle fotek a tveho mereni vysky podlah a ve smlouve je neco jako "nivelace x mm + polozeni krytiny", pak by castecne mohl byt v pravu on.

V cenové nabídce má napsáno 5mm nivelační vrstva, ale já přece nemůžu za to, že si nezměřil rozdíly mezi podlahami ne ? Já jsem nic neměřil, on přišel , zaměřil si plochu a tím to skončilo, podle mě si spočítal rozlohu bytu x 5mm a podle toho rozmíchal a vylil a jelikož mu toho nezbylo, tak to vypadá tak jak to vypadá ... A hlavně podle jeho jednání bych se nedivil, kdyby to nebyla pravda a jen mi to předhazoval. V jednom místě jsem před pokládkou podlahy, po vylití nivelačky, musel dodatečně vyříznout drážku na kabel a přišlo mi, že nivelace má asi tak 1mm, jen tenká krusta a až mě překvapilo, jak snadno se sloupávala z podkladového betou.

Pokud si vše zaměřoval on sám, tak mu napište, že vše si zaměřoval on sám a není vaše vina, že si vypočítal objem nivelační vrstvy špatně. Pokud se pokládá podlaha a je vyžadována nivelační vrstva je zřejmě, že se tak činí proto, aby byla podlaha v rovině.
Žádné vícepráce navíc neuznáváte a podlahu požadujete dát do stavu takového, aby výsledek odpovídal tomu, na čem jste se dohodli.

Děkuju za odpověď. Je tady z města, byli jsme tam spolu, určitě žádnou výšku nezaměřoval co vím. Nemáme žádnou smlouvu, jen cenovou nabídku kde je napsaná 5mm nivelačka atd., což mi pořád předhazuje, že tam padlo víc a že to bylo z jeho kapsy a když mu řeknu ať to udělá podle cenové nabídky, tak mi řekne, že nivelačky tam je 5mm a okopírovalo to hrby pod podlahou a že se jedná o rekonstrukci včetně sjednocení podlah nebo co. Teď navrhuje, že když doplatím 10k, vyleje dalších 5mm ve dvouch nejhorších místnostech, jenže tím tam zase vznikne malý schodek do chodby, čehož jsme se schtěli vyvarovat, celý byt se už nemůže zvednout kvůli hotovým vchodovým dveřím a rozhodně nechci nic doplácet za tak zpackanou práci, která mu málem prošla.

Nemohu to zároveň reklamovat, protože práce nebyla ještě předaná. Můžu mu tedy napsat, ať dodělá svoji rozdělanou práci a potom to budeme řešit při předání s výhradami a nedoplatím mu zbytek peněz ( asi 1/4 ceny ) ?
Zároveň teď se trochu bojím, že když mu napíšu, že mu nedoplatím zbytek a zároveň že nebudu nic doplácet za opravu, bude to záměrně zdržovat, nebo řekne, že jsem o závadě věděl a nenechal si to od něj opravit, když navrhoval opravu - placenou.

Jako že neuzná reklamaci proto, že nabízel placenou opravu? Tak to úplně nefunguje.
Nechť to tedy dle sebe dodělá v rámci cenové nabídky tak, aby to splňovalo normy a kvalitu jeho práce poté necháš posoudit a budeš to následně řešit reklamací, pokud není ochoten nyní bezplatně řešit vady průběžně.
To, zda mu zaplatíš či nezaplatíš zbytek ceny mu teď nesděluj.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru