Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Předání bytu v podnájmu

Dobrý den,
chtěl by jsem se zeptat.

Do nedávna jsme bydleli v pronajatém bytě.
Smlouvu a všechny náležitosti jsme měli sepsány a vyúčtování vždy proběhlo OK. Při prvním nájmu jsme platili vratnou kauci 10tis. (inzerát na byt byl přes RK)

Po několika letech jsme dali výpověď z nájmu a na dotaz pronajímatele bytu, zda máme vymalovat nám bylo řečeno, že není potřeba, a v případě že bude, že si to udělá sám. Tak jsme byt vyklidili a mohu říci, že za tu dobu co jsme zde byli (10let) byl byt jako v původním stavu. Byt jsme předávali v předstihu, jelikož nás o to majitel poprosil (chtěl zde rychle nastěhovat někoho jiného)
Byt jsme si s majitelem prošli, předali a podepsali smlouvu o předání bytu. Zde bylo uvedeno že byt je OK, nic nechybí apod.

Nyní nám došlo vyúčtování služeb ale majitel si z ceny kauce odečetl cca 5tis za to, že byt musel opravit (vymalovat, opravit žaluzie apod).

Je toto jednání ok a lze se proti tomuto nějak bránit? Upřímně nemám problém někomu dát těch 5tis za opravu ale když mi dotyčný tvrdí, že nechce nic malovat a pak si vše vymaluje sám a chce to po mě zaplatit?.

Děkuji všem za váš názor.
C.

Předmět Autor Datum
A konfrontoval jsi majitele? Jestli nedošlo k nedorozumění? Třeba těch 5 tisíc zapoměl smazat z něja…
host 03.06.2024 13:37
host
Ještě jsem s ním právě nemluvil. Když jsme si být prevředávali vše jsme prošli a bylo to ok... Pak m…
Catiak 03.06.2024 14:05
Catiak
No tak logicky když byt převzal tak dodatečně už nemůže po vás nic vyžadovat...
host 03.06.2024 14:29
host
Fakta jsou v občanským zákoníku, že jistota-kauce slouží k uhrazení závazků spojené s nájmem a to ro…
TNT 03.06.2024 22:38
TNT
Dobrý den, pokud jste podepsali smlouvu o předání bytu - zřejmě to byl předávací protokol a pokud t… poslední
P_avla_36 10.06.2024 16:52
P_avla_36

Ještě jsem s ním právě nemluvil. Když jsme si být prevředávali vše jsme prošli a bylo to ok...
Pak mi cca po 14dnech volal že musel malovat a že tam toho je více že to bude chtít zaplatit. Tak jsem mu říkal že mi říkal at nemalují a že se mnou podepsal papír že je vše ok.

No a teď mi poslal rozpad cen že chce ,, vše " zaplatit.
Takže tak..

Mě jde spíše o to, zda po podepsání předávacího protokolu si může takto ,, protiřečit,,

Fakta jsou v občanským zákoníku, že jistota-kauce slouží k uhrazení závazků spojené s nájmem a to rozhodně nejsou náklady spojené s opravou bytu, a jako bonus zákon říká, že si můžeš říct ještě o úroky jistoty. Náklady na opravu bytu se řeší v předávacím protokolu. Taháš tedy za delší stranu provazu. Teoreticky férová situace pro tebe může být, ať vrátí celou kauci a odpoustíš mu ty úroky, ale to už je téma vyjednávání, kdy ti jde o vrácení víc peněz. Rozhodně si dej bacha na téma předávacího protokolu, to už měj zavřené a trvej na tom, pokud to máš skutečně na papíru podepsané, že je všechno s předáním bytu v pořádku. :-) Co se bude dít dál je ve hvězdách, jsou majitelé schopni to nechat vyhnít a reagovat až u soudu. Hodně štěstí.

Dobrý den,

pokud jste podepsali smlouvu o předání bytu - zřejmě to byl předávací protokol a pokud tam bylo uvedeno, že je vše v pořádku máte samozřejmě nárok na vrácení kauce. Proto se tento protokol sepisuje a může být k tomu navíc i fotodokumentace. Nájemce vám nemůže strhnout peníze z kauce. Hezky je to uvedeno v tomto článku, je tam vysvětlený přímo podobný příklad, jako u vás - dohoda-ukonceni-najemni-smlouvy. Určitě se ozvěte, že chcete vrátit celou kauci zpět.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru