Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vyznačenie právoplatnosti uznesenia

Zdravím všetkých práva znalých. :-)

Mám rozhodnutie súdu, ktorý rozhodol uznesením.
Citujem: "Proti tomuto uzneseniu je prípustné podať odvolanie do 15 dní od doručenia uznesenia..."

Nakoľko lehota 15 dní od doručenia (aspoň teda mne) už dávno vypršala, chcel som si dať vyznačiť na súde právoplatnosť. Na infocentre súdu som sa dozvedel, že sa im ešte nevrátili všetky doručenky a právoplatnosť mi nevyznačia. Zisťoval som, kde je problém a dozvedel som sa, že sa súdu vrátila zásielka určená protistrane, z dôvodu že adresát je nezastihnuteľný a nebolo možné zásielku doručiť... Preto vraj budú zisťovať pobyt protistrany, kde sa nachádza, býva, žije, či nie je vo výkone trestu ... bla,bla,bla...

Viem, že právoplatnosť nadobudne až doručením poslednému účastníkovi od vtedy 15 dní.., ale predsa nemôže súd hľadať účastníka konania "pol roka". :i:

Chcem sa opýtať: je tento postup úradníkov na súde "normálny" ??? Predsa ak si adresát zásielku nevyzdvihne (prípadne je nezastihnuteľný), nezdržuje sa na adrese trvalého pobytu atď. zásielka sa považuje za doručenú uplynutím nejakej lehoty nie??? (Tuším 10 dní...). K dnešnému dňu to je 13 dní po lehote, kedy malo uznesenie nadobudnúť právoplatnosť.

Údajne budú zisťovať adresu a to môže trvať aj mesiace. Ešte raz sa pýtam, je toto normálne ??? Ako mám postupovať?

Ďakujem.

Předmět Autor Datum
Dorucovanie pisomnosti v obcianskom sudnom konani je upravene v ustanoveni § 48 O.s.p. Podla odseku…
AK Benova 25.02.2013 14:39
AK Benova
Ďakujem za odpoveď. Súd už uznesenie protistrane doručil a ja mám vyznačenú právoplatnosť. :-) Vyr… poslední
pme 26.02.2013 10:17
pme

Dorucovanie pisomnosti v obcianskom sudnom konani je upravene v ustanoveni § 48 O.s.p. Podla odseku 4 uvedeneho paragrafu:

ak nie je možné doručiť písomnosť fyzickej osobe, ktorá nie je podnikateľom, na adresu jej trvalého pobytu alebo prechodného pobytu, nie je možné zistiť miesto, na ktorom preberá písomnosti, a nie je možné, aby ju zastupoval ustanovený opatrovník, súd uznesením rozhodne, že písomnosti určené tejto osobe sa budú doručovať uložením v súdnom spise; toto uznesenie sa vyvesí na úradnej tabuli súdu až do právoplatného skončenia konania. Súd aj bez návrhu zruší uznesenie, ak pominú dôvody na jeho vydanie. Písomnosti doručované uložením v súdnom spise sa považujú za doručené po uplynutí siedmich dní od ich vyhotovenia.

Postup podla uvedeneho ustanovenia O.s.p. je casovo narocnejsi, ak vsak mate pocit, ze lehota na dorucovanie je casovo neunosna, mate moznost obratit sa so staznostou na prietahy v konani na predsedu sudu, v ktorej mu popisete, ze priebeh dorucovania povazujete za casovo neprimerany, ohrozujuci Vase pravo na prerokovanie veci bez zbytocnych prietahov (lebo az pravoplatnostou rozhodnutia je vasa vec riadne ukoncena) a poziadate ho o zabezpecenie napravy a o informovanie o sposobe vybavenia Vasej staznosti.

Ďakujem za odpoveď.

Súd už uznesenie protistrane doručil a ja mám vyznačenú právoplatnosť. :-)

Vyriešil som to nasledovne:
Pokúšal som sa niekoľkokrát telefonicky dozvedieť na info centre príslušného súdu, či uznesenie nadobudlo právoplatnosť (či už majú "doručenky" a či mi môžu vyznačiť právoplatnosť), ale nedovolal som sa. Aj napriek tomu, že som volal "až na 2 tel.čísla", ktoré majú uvedené - niekoľko-krát denne, v rôznych časoch a v rôznych dňoch...
Keďže bolo pre mňa nemysliteľné chodiť na súd osobne, napísal som žiadosť na uvedený e-mail info centa (podateľne), aby ma bez meškania ihneď informovali, keď uznesenie nadobudne právoplatnosť.

Čakanie sa vyplatilo, aj napriek tomu, že odpoveď prišla až cca po týždni, ako uznesenie oficiálne nadobudlo právoplatnosť.

Zaujímavé a zarážajúce je, že ak má občan nejakú stanovenú lehotu (akúkoľvek) a túto premešká - nikto sa s ním "nepára". Nedodržal si lehotu - pykaj! Ak má štát (súd, ktokoľvek) nejakú lehotu - nič sa nedeje...
Súdy sú vyťažené, nestíhajú, majú málo pracovníkov... A čo občan? Ten nemá svoje povinnosti, starosti? Nedodržíš lehotu - máš smolu.

Mám len zlé skúsenosti "s mocou" v tomto štáte. Pokiaľ by mal človek dostatok peňazí, aby si mohol najať právnikov, advokátov a mohol sa účinne brániť - potom nepoviem ani slovo.
Človek čo nemá VŠ vzdelanie, prípadne prístup k informáciám, trošku vyššie IQ ako "IQ húpacieho koníka" si proste "neškrtne"...

Čiže značím ako vyriešené.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru