Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Skodova udalost vo vztahu zamestnanec-zamestnavatel-mobilny operator

Dobry den,

prosim o pomoc v nasledujucej situacii:

Minuly rok pocas letnej dovolenky v zahranici som mal so sebou pracovny mobil. Vzhladom na to, ze mobilny operator nedodrzal Nariadenie europskeho parlamentu a rady EU 531/2012 o roamingu vo verejných mobilných komunikačných sieťach, ucet sa vysplhal do tisicov EUR. Moj (dnes uz byvaly) zamestnavatel podal reklamaciu, ta ale bola opakovane odmietnuta a mobilny operator hrozil pri nezaplateni dlznej ciastky prerusenim sluzby pre vsetkych zamestnancov daneho zamestnavatela. Zamestnavatel odmietol ist do sudneho sporu s mobilnym operatorom a zadrzal moje peniaze. Neskor zamestnavatel zaplatil mobilnemu operatorovi a situaciu vyhodnotil ako skodovu udalost, kde ja som sposobil skodu zamestnavatelovi. Faktom z mojho pohladu ostava, ze vinnikom je mobilny operator.

Co mi v tejto situacii odporucate?

Vopred dakujem

M

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Bohuzial tym, ze zamestanavatel zaplatil dlznu ciastku svoj dlh uznal. Ty sa tak mozes sudit so zame…
fleg 11.03.2013 19:07
fleg
alespoň u nás se setkávám s tím, že jakýkoliv rozpor ve vyučtování a případná podaná reklamace nemá…
Redsnake 11.03.2013 19:54
Redsnake
Nie neuznal, zaplatenim zamestnavatel uznal svoj dlh voci mobilnemu operatorovi. Zamestnanec sa s mo…
fleg 12.03.2013 06:49
fleg
mozna v SR, u nas je lepsi to zaplatit, otom se poda zaloba na neopravnene obohaceni, pac v CR exeku…
ms-fiala 12.03.2013 15:52
ms-fiala
No no no, take jednoduche to zase nie. Opravnenost naroku samozrejme sud skuma, respektive to neni t… nový
fleg 13.03.2013 09:17
fleg
zaplatenim zamestnavatel uznal svoj dlh voci mobilnemu operatorovi To je dost odvazne tvrdenie, pod…
nl12345 12.03.2013 15:53
nl12345
OK, ale co v pripade, ked zamestnavatel nechce dalej riesit reklamaciu a ani sa sudit s mobilnym ope…
marian001 12.03.2013 21:04
marian001
Situacia je podla mna problemova v tom, ze ty sa mozes sudit akurat tak so zamestnavatelom a pocitov… nový
fleg 13.03.2013 09:12
fleg
Pouzivanie firemneho telefonu sa zvykne riadit nejakymi internymi pravidlami. Takze ide o to, ci si… nový
nl12345 13.03.2013 10:10
nl12345
Toto mi potvrdilo snad uz 10 pravnikov, mam pocit, ze to dokonca tvrdi kazdy, ktory bol tymto proble… nový
fleg 13.03.2013 09:07
fleg
z praktickeho hladiska to tak moze byt, ale musis potom ratat s pripadnymi sankciami, napr. ze ta op… nový
nl12345 13.03.2013 10:04
nl12345
Ja na pokutach zaplatim viacej ako na pausaloch;o). Pravidelne meskam s hypotekou, s telefonmi a pod… poslední
fleg 13.03.2013 10:24
fleg

Nie neuznal, zaplatenim zamestnavatel uznal svoj dlh voci mobilnemu operatorovi. Zamestnanec sa s mobilnym operatorom nemoze sudit, pretoze nie je jednou zo zucastnenych stran. Je to defacto spor medzi zamestnavatelom a mobilnym operatorom (je v principe jedno, kto ho sposobil) a kedze je to uz zaplatene operator sa bude branit tym, ze zamestnavatel svoj dlh uznal.

mozna v SR, u nas je lepsi to zaplatit, otom se poda zaloba na neopravnene obohaceni, pac v CR exekutor neceka na to kdo je v pravu, oerator ma dluznika, dluznik nezaplati, pohledavka se proda exekutorum, ti podaji na soud zalobu, soud nema pravo ani povinost zkoumat opravnenost, vyda rozhodnuti a exekutor kona

No no no, take jednoduche to zase nie. Opravnenost naroku samozrejme sud skuma, respektive to neni tak, ze prides na sud a povies, ze sused ti dlzi prachy a sud hned vyda platobny rozkaz. Na SK dokonca o platobnych rozkazoch nerozhoduju ani sudcovia, ale len vyssi sudni uradnici, cize je to naozaj dost zjednodusene. Ale opravnenost od operatora nespochybnujem. Ma fakturu, ma zmlvu, platobny rozkaz by bol vydany.
Sud vyda platobny rozkaz, voci ktoremu sa odvolas a sud nariadi pojednavanie. Ziaden exekutor nekona, pretoze platobny rozkaz odvolanim stratil pravoplatnost (on ju vlastne ani nikdy nemal, ma ho az po uplynuti odvolacej lehoty).
Chybu robia ludia v tom, ze ignoruju platobne rozkazy a potom vyplakavaju, ze exekutor ich obera o majetok. Do toho par reportazi v TV a clovek ma pocit, ze naozaj treba zaplatit hned ako ta o to niekto poziada.

OK, ale co v pripade, ked zamestnavatel nechce dalej riesit reklamaciu a ani sa sudit s mobilnym operatorom? Zamestnavatel totiz o nic neprisiel - celu skodu preniesol cez skodovu komisiu na zamestnanca. Ma zamestnanec moznost odvolat sa voci zaverom skodovej komisie, prip. riesit tento spor sudnou cestou?

Situacia je podla mna problemova v tom, ze ty sa mozes sudit akurat tak so zamestnavatelom a pocitovo si myslim, ze je to zbytocne. Takze moznost tam samozrejme je, ale sanca na vyhru asi pramala. Skoda, ze zamestnavatel sa lepsie nepostavil za teba, jeho postoj chapem bol by to tuhy suboj, firme by mozno vznikli velke skody, ale imho idealne riesenie by bolo, ze ak bol zamestnavatel presvedceny, ze ty(on) si v prave mal dat okamzitu vypoved operatorovi, preniest cisla k inemu a dalej pokracovat v sudnom spore s nim. Tu by som sance na vyhru videl ak teda tvrdis, ze pochybil operator. Problem je, ze prevod cisiel chvilku trva, ze operator by mohol robit obstrukcie, zeby vas neminula zmluvna pokuta za nedodrzanie viazanosti a pod. Mohol by to, ale ciastocne vyvazit benefit noveho operatora, cize lepsie ceny, pausaly, nejake to "priskocne" a pod.
Takze otazka znie, ci ti to stoji za to odvolavat sa a riesit to sudnym sporom so zamestnavatelom.

Pouzivanie firemneho telefonu sa zvykne riadit nejakymi internymi pravidlami. Takze ide o to, ci si tie pravidla porusil alebo nie. Ak si vyuzival mobil podla tych pravidiel, tak si nesposobil ziadnu skodu. Ty ked sa nahodou budes sudit, tak sa budes sudit so zamestnavatelom, pretoze on ti zadrzal prachy.

Toto mi potvrdilo snad uz 10 pravnikov, mam pocit, ze to dokonca tvrdi kazdy, ktory bol tymto problemom dotazany. Ak mas raz pocit, ze je nieco neopravnene nesmies to zaplatit. To, ze operator odporuca zaplatit a potom riesit reklamaciu je jeho vec, ale kazdy pravnik ti poradi nezaplatit, pretoze sa to potom tazko obhajuje na sude.

Ja na pokutach zaplatim viacej ako na pausaloch;o).
Pravidelne meskam s hypotekou, s telefonmi a pod, proste na to zabudam a neskutocne ma to sere. Mam na 3 firmy pisanych niekolko telefonov a fakt ze zabudam. Potom pride faktura, ze 5 ecok upomienka, 20 za obmedzenie sluzieb a mna ide vystriet, ked mesacne hodim stovku na taketo chujoviny. Nehovoriac o tom, ked ma vypnu vo stvrtok poobede, ihned spravim uhradu z TB na ich ucet v TB, 300x tam volam, ale v nedelu som este stale nezapojeny. To ma ide vystriet. V sklade, ked mam fakturu po splatnosti a maju ucet v TB len zaplatim a okamzite mozem objednavat. V drbnutom Telekome im to vzdy trva par dni. A to by som uz mal mat podla vysky faktur vlastneho acount manazera. pokusajiu moju trpezlivost komousi a za posledny rok som im oznizil faktury o sto ecok/mes len preto, ze neboli ochotni trosku zjednavat a ja som presiel so zppar cislami ku konkurencii.
Musim sa polepsit fakt je to zle;o).
A to mi tam pracuje zena na oddeleni starostlivosti o vyznamnych zakaznikov uz vyse 12 rokov a aj tak vzdy trt vybavim.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru