Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno aukro poplatky

Dobrý den,

mám problém prodával jsem na aukru nějaké staré nepotřebné věci za což dlužím provizi. Zároveň jsem si tam koupil monitor, který přišel poškozen, posléze vyšlo najevo, že monitor byl již opravován, což v aukci prodejce neuvedl, ale po aukci v mailech se k tomu doznal. Myslím si, že mě prodejce uvedl v omyl, když neuvedl, že je monitor po opravě. Samozřejmě odmítl vrátit peníze. Aukro mi nepomohlo odkázalo mě na soud, navíc tohoto neseriózního prodejce nevyřadilo ze systému čili může dále klamat kupující. Myslím si, že aukro porušilo občanský zákoník zejména § 415 a 420a, proto jsem jim odmítl zaplatit mnou dlužné provize a chci po nich uhradit částku za nefunkční monitor. Oni s tím nesouhlasí a poslali na mě vymahačskou agenturu APS CZ, která mě neustále otravuje. Kdo je v právu já, nebo oni? Případně jak dále postupovat?

Díky za rady

Předmět Autor Datum
v právu jsou oni - ty jim ty provize dlužíš za něco jiného a ne za ten monitor - nemůžeš plést hrušk…
daneva 15.03.2013 16:35
daneva
no ale oni porušují občanský zákoník, to je jako v pohodě jo?
geronimo 15.03.2013 16:40
geronimo
je sice fakt, že Aukro kašle naprosto na všechno (podle mě tam nakupuje jen blázen) ale Aukro je jen…
daneva 15.03.2013 16:51
daneva
moc tomu nerozumím, berou si provizi tak se snad nemůžou z ničeho vyzout, když jsem jim poslal důkaz…
geronimo 15.03.2013 16:54
geronimo
ale tu provizi máš zaplatit za to, že jsi prodával něco ty!!!! takže pleteš hrušky s jablky (ten mon…
daneva 15.03.2013 16:55
daneva
to je mi jasne že jsem dlužen, ale oni připravili o penize mě svou nečinností !
geronimo 15.03.2013 17:05
geronimo
To je jen tvůj subjektivní názor, že tě prodejce uvedl v omyl. Žádný zákon prodejci nepřikazuje, aby…
hm 15.03.2013 19:01
hm
mate adresu na čínský ebay?
geronimo 16.03.2013 19:00
geronimo
Čínská obdoba ebaye je toto: www.aliexpress.com Jinak já psal o normálním www.ebay.co.uk, akorát pr…
hm 16.03.2013 20:22
hm
No nic bych aukru neplatil, krom tvoji adresy na tebe nemaji nic. Takze pri soudím sporu nemohou nij…
nezávislí právní por 10.02.2014 01:03
nezávislí právní por
No to mu radíš dobře.Až se toho chopí exekutoři a zaplatí 10x víc,jistě Ti za tu radu poděkuje.Oni m…
Karel04 10.02.2014 01:55
Karel04
A navíc jsem si teď všimnul,že vrtáš do dotazu z loňského března. poslední
Karel04 10.02.2014 09:38
Karel04
Nezaplatit Aukru poplatky a ptát se, kdo je v právu? To snad ne :)
karel 15.03.2013 16:36
karel
Jistě že je v právu Aukro! Ty jsi prodal, tak musíš zaplatit ten poplatek. Je to bazar a z toho žijí…
Cat 17.03.2013 01:13
Cat
Zdar, zajímavý případ. Aukro je naprosto v právu. Před použitím jejich služeb jsi souhlasil s jejich…
pedro345 21.03.2013 22:52
pedro345
Jenže aukro platí pouze pokud policie zjistí totožnost pachatele, pokud zůstane otožnost pachatele n…
hm 22.03.2013 20:47
hm
no mě aukro nikdy nepomohlo, ikdyž bylo evidentní, že jsem v právu a teď už mi došla trpělivost, tak…
mikyn 23.03.2013 19:09
mikyn

moc tomu nerozumím, berou si provizi tak se snad nemůžou z ničeho vyzout, když jsem jim poslal důkaz, že mě prodejce uvedl v omyl, tak ho měli vyřadit, což neudělali takže si myslím, že porušují obč. zákoník, protože minimálně nepředchází škodám

To je jen tvůj subjektivní názor, že tě prodejce uvedl v omyl. Žádný zákon prodejci nepřikazuje, aby při prodeji věci uváděl, kolikrát byla ta věc v opravě.

Jinak je pravda, že aukro tě proti podvodníkům neochrání. To ebay, to je jiný kafe, poslal jsem stížnost na prodejce z Číny, který měl kromě jednoho pozitivního a jednoho neutrálního i pět negativních hodnocení a ebay refundoval moji platbu zpět na moji kartu téměř obratem.

No nic bych aukru neplatil, krom tvoji adresy na tebe nemaji nic. Takze pri soudím sporu nemohou nijak prokázat tvoji totožnost, tudíž nemohou ani vymáhat. Je neprokazatelne ze na aukru prodavas ty, neni s tebou spojeno žádné rodné číslo atd... To ze někdo záda tvoje jméno a adresu neznamená že jsi to ty a navíc ani nepodepisujes žádnou platnou smlouvu o zprostředkování prodeje, takže ani nemohou po tobě tu provizi vymáhat...

No to mu radíš dobře.Až se toho chopí exekutoři a zaplatí 10x víc,jistě Ti za tu radu poděkuje.Oni mají třeba nejen adresu,na kterou mohou vtrhnout,ale třeba i číslo jeho účtu,na který šly platby za prodeje.A ten účet můžou zablokovat a vycucat,když tam bude málo,půjdou do bytu.Já bych to tedy zaplatil,on využil prokazatelně jejich služby podle podmínek Aukra.

Zdar, zajímavý případ. Aukro je naprosto v právu. Před použitím jejich služeb jsi souhlasil s jejich podmínkami (mj. za využívání služeb se platí a Aukro je jenom zprostředkovatel). Stěžovat si na Aukro můžeš (soud, čoi, pčr...), ale vidím to hodně bledě.
Řešení: zaplať dluhy a spíš napiš prodejci, že jsi připraven to řešit přes pčr jako úmyslné podvedení (může se leknout a dát to do pořádku). Pokud bys šel na PČR, tak se tím budou muset zabývat.

Jak to jinak v diskuzi zaznělo, tak se Aukru moc nedivím s tímto přístupem - od těchto reklamací, různých příběhů ze strany kupujícího a prodejce (každý háže vinu na druhého) dávají ruce pryč - bylo by to na nekonečné hádky. S tou ochranou to ale funguje-chrání před přímým podvodem - tady můžu potvrdit - kámoš zaplatil, nic nedostal, nahlásil to Aukru a musel na policajty - do pár týdnů měl přes 8 tisíc zpátky na účtu.

Vždycky je to mezi kupujícím a prodejcem a o důvěře a nějaké opatrnosti. To, že Aukro ze svého platí za podvody, které šly mimo ně (nejsou eshop), je mazec a klobouk dolů (ebay taky, ale ten se to hlavně snaží vycucnout z účtu prodejce přes paypal).

Hezký den,
Pedro

Jenže aukro platí pouze pokud policie zjistí totožnost pachatele, pokud zůstane otožnost pachatele neznámá, neplatí nic. Ebay mi vrátil peníze a ani po mě nechtěl, abych se zbytečně zdržoval oznamováním na policii. Ty rozdíly jsou docela propastné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru