Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Složky platu u státního zaměstnance - absolvent VŠ

Dobrý den,
v červnu budu absolvent inženýrského studia VŠ (bez praxe v oboru) a již nyní si domlouvám práci ve státním podniku ČHMÚ. Bylo mi řečeno, že na začátku jsou peníze bída, že budu dostávat jen mzdu podle platových tabulek. Chtěl bych se zeptat do jaké platové třídy spadám, pokud mám Magisterské VŠ vzdělání, našel jsem nějaký rozpis, ale mnoho se jich prolíná a moc tomu tam nerozumím a chci vše důkladně vědět před podpisem smlouvy.

Našel jsem na MPSV tento popis a nevím kam mohu spadat, jelikož jsem někde vyčetl, že ani vyšší vzdělání nemusí vést k vyšší platové třídě, nicméně k vykonávání práce je zapotřebí vzdělání až z Ing. studia, kde jsme měli předměty na danou problematiku zaměřenou:

10.
platová třída
vysokoškolské vzdělání v bakalářském studijním programu nebo vyšší odborné vzdělání

11. - 12.
platová třída
vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu nebo vysokoškolské vzdělání v bakalářském studijním programu

13. - 16.
platová třída
vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu

Také jsem někde zjistil, že ve zkušební době (3 měsíce), není vypláceno žádné osobní ohodnocení, takže bych zřejmě dostával pouze tu fixní mzdu? Z čeho všeho se může skládat mzda takového zaměstnance a na co má nárok (noční se nedělají, stejně tak se nepracuje o víkendech). A zaměstnavatel mi řekl, že až po roce mi může něco přidat. Nicméně, vzhledem k tomu že se chci osamostatnit,tak bych nerad celý rok byl na 13 tisících hrubého. Proto si chci nejprve vše důkladně zjistit.

Děkuji a hezký den.

Předmět Autor Datum
Absolvent bez praxe a chces dostavat od zaciatku maximum ? Mzda sa sklada zo zakladu dohodnutom v pr…
audax 22.03.2013 10:57
audax
dobrý den, ja rozumím, nechci dostávat maximum, s tím ani nepočítám, jen mi přišlo divné, dostávat c…
exiton 22.03.2013 16:21
exiton
tak už mám bližší podrobnosti, bylo to jak jsem očekával. První tři měsíce zkušební doby pouze fixní…
exiton 18.05.2013 09:00
exiton
ahoj, zrovna řeším podobný případ.... brzy jiz skončím s vysokoškolským studiem a bude mi udělen ti…
silver 21.05.2013 12:34
silver
Zdravím, vřele doporučuji projít si stránky: ppropo.php tam najdeš spoustu zajímavých informací. C… poslední
exiton 21.05.2013 17:18
exiton

Absolvent bez praxe a chces dostavat od zaciatku maximum ? Mzda sa sklada zo zakladu dohodnutom v pracovnej zmluve a z priplatkov dohodnutych v pracovnej zmluve,kolektivnej zmluve a z tych,ktore vyplyvaju z platneho zakonnika prace-t.j.priplatky za sobotu,nedelu,sviatok,poobednajsie,nocne smeny,pohotovost,nadcasy,za rizikove prostredie,vsetko ostatne je vylucne zalezitost dohody medzi Tebou a zamestnavatelom,zamestnavatel nema povinnost vyplatit nic navyse nez to,co vyplyva z platneho zakonnika prace a z uzavretej pracovnej zmluvy,osobne ohodnotenie,odmeny niesu narokovatelna cast mzdy,rovnako rozne vyhody ako dovolenkovy,vianocny plat,odmeny z hospodarskych vysledkov a podobne benefity,to su vyhody,ktore upravuje obvykle kolektivna zmluva a zamestnavatel moze,ale nieje povinny s nimi suhlasit a pokial na to nema vytvorene podmienky,nic ho nezavazuje k tomu,aby tieto benefity vyplatil....

dobrý den,
ja rozumím, nechci dostávat maximum, s tím ani nepočítám, jen mi přišlo divné, dostávat celý rok jen fixní mzdu, já byl na tom, že to trva po dobu zkušební lhuty, ale i chapu ze osobní ohodnocení je "dobrovolne" z pozice zamestavatele a muj plat se skládá z tabulkové fixní mzdy a nekdy benefitu,které podnik nabízí. Spíš mi šlo o to, od kdy se nejdříve muže dostat to osobní ohodnocení (a četl jsem, že muže být 50% fixní mzdy - někdy 100%).

A dále a to především, do jaké té platové třídy bych já spadal. Chápu že patřím do první skupiny,jelikož nemám praxi v oboru (i kdyz jinou 3 letou na částečný uvazek v obchodu mam), ale platová třída jestli jsem 10. 11. nebo dokonce 12. ?

Nicméně předpokládám, že to vše bude uvedeno ve smlouvě a že jí dostanu domů si jí pořadně projít. Mám i zkušenost s tím, že jedna společnost (na brigadu, pyramidy..) si pred vás sedli a rekli přečtete, domu nemužete, a tady podepiste :-) na to jsem se jim vybod,ale verim ze skutečná společnost to dá klidně domu na pořádnou kontrolu.

tak už mám bližší podrobnosti, bylo to jak jsem očekával. První tři měsíce zkušební doby pouze fixní mzda, posléze nárok na osobní ohodnocení. Platová třída při vyšším VŠ vzdělání odpovídá 12. třídě, to mi také potrvdil, takze prvotní informace zřejmě vycházely jen z jeho doměnek, případně z toho,že bral ze bych nastoupil dříve nez dokončím ing a tímpádem bych měl nižší třídu. Dávám vyřešeno, jen jsem napsal výsledek aby případní ostatní vyhledávači věděli, jak to skončilp u mě.

ahoj,

zrovna řeším podobný případ.... brzy jiz skončím s vysokoškolským studiem a bude mi udělen titul ing. Práci sháním co nejusilovněji jde ale bohužel to není nic moc. Otec mi zařídil ale práci, ještě teda musím jít na menší pohovor nebo spíš jen takovou diskuzi, jsem za to ráda jelikož jsem bez praxe a bohužel mě všude kvůli tomu odmítají. Jenže se mi nelíbí, že bych jako nástupní plat měla dostat 13tis hrubého a to budu mít vysokoškolský titul... zdá se mi to hrozně málo a ani to brát nechci ale když mi nic jiného nevyjde tak to asi budu muset vzít. neměli by mi však dát plat dle mzdových tarifů nějaké té 11. či 12. plat. třídy??? prosím o radu

Zdravím,

vřele doporučuji projít si stránky: ppropo.php

tam najdeš spoustu zajímavých informací. Co jsem tam četl, tak oni tě do tý vyšší platové třídy mužou zařadit, pokud tomu odpovídá náročnost na práci, takze pokud by VŠ člověk dělal práci, na kterou stačí střední škola, tak ani víc nedostane,to je holt ta smula. Také musíš mít na paměti, že dnes je VŠ vzdělaných lidí opravdu velké množství a mnozí mají praxi, a ty jsi prostě jen začátečník co jde ze školy a jak sami dobře víme (nevím jak u tebe), tak na VŠ ti praktičnosti příliš nepřidají pokud sama nemáš na to motivaci.

Nicméně, já dnes podepisoval smlouvu na 12. platovou třídu (a to je možná maximum kam tě zařadit s VŠ ing bez té praxe a další odpovědnosti), a to mám pomerne dosti věcí na starosti. Ve smlouvě je pak jasně uvedeno, že tří měsíční zkušební lhůta bez nároku na osobní a poté s osobním. Myslím že tu 11. třídu pokud tomu bude odpovídat odpovědnost a nutnost vzdělání bys dostat ale měla.

Za sebe - já jsem s tím počítal od začátku, že kdyz pujdu do státního podniku, že ty peníze nebudou žádné slavné, ale ze začátku a v dnešní době volím jistotu. Musíš si též uvedomit, že pokud budeš v soukromém podniku a v době recese ekonomiky se stále bude propouštět tak pujdeš jako první a klidně bez odstupného (dnes v 90% v soukromé sféře máš dobu určitou). U mně to vychází na tech 16k hrubeho (i kdyz předtím mluvili o 10. třídě, ale pak je z toho 12.) a beru to jak je. Navíc ve státní sféře je podle meho jistější situace a po té zkušbce mas narok myslim na max 50% (výjimečně 100%) ze základu na osobní ohodnocení. Mnohdy se zde dostavaj bonusy v podobě stravenek (to v soukromý nemáš často a to je třeba 2k za mesic navíc, dál je možný příspěvek na penzijní pojištění, a jestli dají třeba 300kč to je taky krasny,a nekdy jsou tam i další bonusy, predevšim pak lepší pracovní doba,nez v soukromy sfere třeba od 8(9)-17.00 - to bych já nechtel ani nahodou).. Rada za mě - ber co je, sbírej praxi a odejít mužeš vždy! Dříve lidé pracovali za mnohem větší šunty a také žijí v pohodě, protože se díky píli vypracují...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru