Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nemoc z povolání - žaloba na zaměstnavatele

Ahoj,
mám takovej právní dotaz:

nedávno tchýni zaměstnavatel vyhodil po 12 letech z práce protože už mu restaurace moc nevynáší a tak se potřeboval někoho zbavit, tak ji vyhodil s tím, že mu tam údajně za poslední dva měsíce nakradla šunku za 20 tisíc, ale to je teď jedno..

Jelikož už dlouho měla problémy s rukama, tak šla k doktorovi a prý má Raynaudovu chorobu a nějaký kapilární netěsnosti nebo co, a konstatoval, že to bude nemoc z povolání.

Pokud tedy i komise řekne, že má nemoc z povolání, jaké následky z toho může mít bývalý zaměstnavatel? Lze se obrátit na soud s nějakou žalobou, mimo jiné i proto, že za celých 12 let ji neposlal na žádnou lékařskou kontrolu, ačkoliv má ze zákona povinnost posílat své zaměstnance max. jednou za dva roky? Kdyby ji posílal, tak by doktor na nemoc mohl přijít dříve.(Já třeba chodím každý rok)

Lze nějak uspět u soudu s případným odškodněním za trvalé následky na zdraví?

A lze, aby u soudu žalobce hájil neprávník (běžný občan) ?

Předmět Autor Datum
Preventivna prehliadka je dobrovolna zalezitost,zamestnavatel nema povinnost nikoho nikam posielat,l… nový
audax 18.04.2013 23:39
audax
U jedné nemoci z povolání jsem byl - když doktor dotyčné osobě zjistil (předpokládal) nemoc z povolá… poslední
Karel_jinde 19.04.2013 08:39
Karel_jinde

Preventivna prehliadka je dobrovolna zalezitost,zamestnavatel nema povinnost nikoho nikam posielat,lekarska prehliadka sa vyzaduje len u specifickych,presne vymedzenych typoch povolani,kde by nepriaznivy zdravotny stav mohol znamenat ohrozenie zdravia a zivota inych alebo seba sameho,vtedy musi zamestnanec v predpisanych intervaloch absolvovat presne stanovene prehliadky urcene pre konkretne funkcie v zamestnani...pre ostatnych nema povinnost zamestnavatel niekoho niekam posielat,to je pravo cloveka raz za dva roky preventivku absolvovat,ale to si musi ustrazit sam,to nieje povinnost zamestnavatela ho tam posielat,tskze co si chce na sude narokovat ? V pripade choroby z povolania ma naroky vyplyvajuce zo zakonnika prace,pripadne bonusy vyplyvajuce z kolektivnaj zmluvy,pokial bola na dotycnom pracovisku uzavreta medzi zamestnancami a zamestnavatelom......

U jedné nemoci z povolání jsem byl - když doktor dotyčné osobě zjistil (předpokládal) nemoc z povolání byla osoba doporučena na vyšetření ve fakultní nemocnici na kliniku Nemoci z povolání. Tam zjistili přesný stav nemoci a nemoc "obodovali" - na základě těchto bodů zdravotní pojišťovna vyplatila dotyčné osobě peníze.

Došlo k soudu. Zaměstnavatel byl pojištěn takže soud nebyl mezi nemocnou osobou a zaměstnavatelem ale mezi osobou a pojišťovnou. Soud osobě nařídil přezkum zdravotního stavu ve fakultní nemocnici na opačném konci republiky. Nemoc z povolání i tato FN potvrdila. Od té doby platí pojišťovna osobě za každý měsíc rozdíl mezi minimální mzdou určenou státem a mzdou která je v tomto zaměstnání obvyklá. Mzdová účetní zaměstnavatele musela dodat informace o výši platů na této pracovní pozici.

Právníka vřele doporučuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru