Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nevyplatená brigáda

Dobrý deň,
chcela by som sa informovať ako mám postupovať, keď mi neboli vyplatené odrobené hodiny za brigádu.
Prácu som si našla cez internet. Do práce som nastúpila 10.6.2013 po ústnom pohovore. V práci išlo prv všetko ako malo, no neskôr nastali problémy. Ako prvý problém bolo, že mi zamestnávateľ nedal pracovnú zmluvu a sľúbil mi ju až o mesiac práce, takže som fungovala iba na ústnej dohode. Avšak, v práci som nevydržala ani ten mesiac, nakoľko som nevedela fungovať s kolegyňami, ktoré sa správali veľmi neprofesionálne a zamestnávateľ tiež nedodržiaval určité dohody, o ktorých mi bolo povedané pri pohovore. Rozhodla som sa, že z práce odídem. Dňa 10.7 som mala dostať výplatu (počet odrobených hodín som si zapisovala presne za každý deň). Počkala som do 12.7 avšak výplata stále nechodila. Prv som sa zamestnávateľovi ani nevedela dovolať až z iného tel. čísla, na čo mi bolo oznámené, že 25.7 príde osoba, ktorá má na starosti výplaty. Informovala som sa však od kolegýň, že tie už výplaty dostali. 24.7 mi bolo oznámené, že paní ktorá ma na starosti financie príde až 26.7 a preto bude výplata až koncom mesiaca. Avšak to som cestovala do zahraničia a po príchode (2.7) som stále výplatu nemala. Keď som opäť volala, kedy bude výplata, zamestnávateľ mi povedal, že to nie je jeho problém, že on nevie kedy dostanem peniaze, a že budem musieť počkať.
Prosím, chcela by som vedieť ako mám v tejto situácií postupovať, kde mám problém riešiť, keďže nemám ani zmluvu, či mi stačí ústna dohoda.
Za skorú odpoveď predom ďakujem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ustna dohoda je tiez platnym pravnym ukonom, ale pokial pri nej neboli ziadny svedkovia je to tvrden…
fleg 12.08.2013 08:45
fleg
Pracovní smlouva (stejně jako dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti) musí být písemná, ú…
Wikan 12.08.2013 13:18
Wikan
Ustna dohoda moze byt aj to, ze ty sprav toto a ja ti dam za to liter. Nie je to pracovna zmluva a n…
fleg-sk 13.08.2013 10:14
fleg-sk
V zákoně je zcela jasně napsané, že musí být písemná. poslední
Wikan 23.09.2013 19:56
Wikan

Ustna dohoda je tiez platnym pravnym ukonom, ale pokial pri nej neboli ziadny svedkovia je to tvrdenie proti tvrdeniu a vtedy ma sudca rozhodovat v prospech pochybnosti. Takze by pravdepodobne rozhodol v tvoj neprospech. Tam uz bude zalezat na sikovnosti pravnika.
Pred samotnym sudom by vsak mal nasledovat pokuso dohodu.
Pokial by zamestnavatel odmietal vyplatit mzdu pohrozil by som mu uradom prace. Uz len to, ze si pracovala bez zmluvy je porusenie niekolkych paragrafov a cierna praca je u nas postihovana pomerne velkymi pokutami. Urad prace by mal vyslat na danu prevadzku inspektorov a podrobit ju kontrole. Co nikto nema rad, takze staci to spomenut a pokial to nie je debil radsej sa vyhne kontrole a tych par eur za robotu ti vyplati.

Pracovní smlouva (stejně jako dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti) musí být písemná, ústní dohoda rozhodně nestačí.
Práce na černo samozřejmě postihována je, ale je za ni možné postihnout jak zaměstnavatele, tak i zaměstnance. Je otázka, jestli by to za ty problémy stálo.

Ustna dohoda moze byt aj to, ze ty sprav toto a ja ti dam za to liter. Nie je to pracovna zmluva a naprek tomu by takato dohoda na sude obstala.
V tomto pripade by som sa ziadneho postihu ako zamestnanec nebal, pretoze ona tam nesla s umyslom robit na cierno a za to ze zmluvu zamestnavatel nedodal podla dohody naozaj nemoze.
UP zaberie urcite viac ako sud. Som podnikatel, vieme coho sa bojime:-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru