Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zistenie majitelov pozemkov pod zahradkami

Zdravim,
Mam taku otazku, som v tom uplny novacik, nerozumiem tomu, ale mame zahradku s chatou, chata je v nasom osobnom vlastnictve, nasiel som to aj na katastralnoim portali. Pozemok je nevysporiadany a pise, ze nie je prilozeny list vlastnictva. Co to presne znamena ? To ze nevlastnim pozemok, mi je jasne, ale vlastni ho teda niekto neznami, alebo ako to je ? Ako takyto pozemok ziskat, ked nie je akoby nikoho ?
Dalsia vec co ma trapi je, ze sused ma podobu zahradku, ale nechodi tam. Ak je majitelom pody, tak nemoze mu clovek vobec nic, ale ak je tak isto len v podnajme u zahradkarskeho zvazu, a pozemok nie je jeho, moze mu to, teoreticky, zvaz odobrat koli nestaraniu sa. Teda, ako zistim, kto je vlastnikom pozemku u suseda ? Na katastralnom portali je opat neprilozeny list vlastnictva. On nema ani chtaku zaregistrovanu.
Rad by som nejakym sposobom jeho zahradku ziskal, pretoze chcu sa tam nastahovat neprisposobili a ja nemam v zaujme pozerat sa, ako sa zahrady menia na hory odpadu a fakalii.
Vedel by mi nikto v tychto veciach poradit ?
Dakujem.

Předmět Autor Datum
Este raz zdar! Tak, hladal som na nete a zistil som,ze treba hladat parceli typu E a tam sa najdu r…
Matfej 15.09.2013 22:23
Matfej
V podstate si si odpovedal na otazku, ze ohladom pozemku zistis vsetko na katastri. Zahradkarsky zva… nový
fleg 16.09.2013 03:23
fleg
No ono ta zahradkarska kolonia bola vybudovana niekedy v 60tych az 70tych rokoch, este za socializmu… nový
Matfej 16.09.2013 07:18
Matfej
To su klasicke patove situacie z minulosti. Ty mas na pozemku nehnutelnost, on ma pozemok, ale nema… nový
fleg 16.09.2013 09:27
fleg
Nieje to patova situacia,chatka nieje trvale obydlie,takže pokial si majitelia pozemku uplatnia vlas… nový
audax 16.09.2013 11:30
audax
Ešte doplnim,pokial povodni majitelia nejavia zaujem o pozemok minimalne 10 rokov a Ty pozemok počas… nový
audax 16.09.2013 11:41
audax
Zahradku mame od roku 1978 a trvale sa vyuziva od tej doby. Nikdy sa o nu nikto nezaujimal, len ja s… nový
Matfej 16.09.2013 17:14
Matfej
Vydržanie sa nezmenilo,treba podat na sude podnet na zmenu vlastnictva pody na zaklade vydržania voč… nový
audax 17.09.2013 11:58
audax
No lenze vlastnici nie su neznami, podarilo sa mi ich najst na parcelach typu "E" ktore naviac ani n… nový
Matfej 18.09.2013 07:25
Matfej
Tak potom postupuj voči znamym vlastnikom,najmi si pravnika,ktory zisti aka je skutočnost,treba zobr… nový
audax 18.09.2013 13:43
audax
A este by ma zaujimalo, aka najlepsia cesta by bola na spojenie tych 10tich, alebo 20tich majitelov… nový
Matfej 17.09.2013 06:29
Matfej
No raději do toho nevrtej,jak už radili ostatní.S 19 majiteli se dohodneš a zaplatíš a ten 20.souhla… poslední
Karel04 22.09.2013 01:58
Karel04

Este raz zdar!

Tak, hladal som na nete a zistil som,ze treba hladat parceli typu E a tam sa najdu rozni vlastnici. Tymto sposobom soms a dopatral k tomu,z e nasa zahrada stoji na pozemku, ktory je z vacsej casti na parceli, ktora ma 12 majitelov s roznymi podielmi vlastnictva. Zvacsa rodina podla priezvisk. Uvazujem co teraz, ci ich oslovit, ale bojim sa, ze zacnu za pozemok pytat najomne. Alebo proste to nechat tak a neriesit to ? Ale to nie je asi riesenie.
Zajtra zajdem na kataster, tam budu aj mapy s parcelami E a pozriem, ze ktore parcely vlastne su aj v mojej zahradke a ako to je vlastne. Je to dost zamotane.
Bojim sa, ze oslovenim majitelov si spravim problem, ktory uz nevyriesim. Nemam 50eura za meter stvorcovy na odkupenie, ci ako je trhova cena. A ludia su taky,z e to nepustia, hoc len 1/12tina :)

V podstate si si odpovedal na otazku, ze ohladom pozemku zistis vsetko na katastri.
Zahradkarsky zvaz nic odnimat nemoze, pretoze nema s tym nic spolocne. Na to, aby si mal zahradku nepotrebujes byt clenom ziadneho zvazu. Takze ziadne odnatie zahradky susedovi zo strany nejakeho zvazu nehrozi.
Zahradkarsku oblast zvacsa vytvara samosprava (obec) a to na svojich pozemkoch. Pokial stoji vas oblast na cudzich pozemkoch tak sa radsej do toho neryp, naozaj by si mohol prebuit spiacich majitelov a ti by mohlo od teba pozadovat najomne.
Je vsak dost mozne, ze najomne im uz plati mesto ak je zriadovatelom kolonie, pretoze nikto nemoze vybudovat taketo nieco na cudzich pozemkoch bez suhlasu majitela.
V nasom absurdistane je vsak vsetko mozne, takze by som sa nedivil keby bola kolonia vybudovana nadivoko a majitelia pozemkov ani nevedeli, ze nejake pozemky maju.

No ono ta zahradkarska kolonia bola vybudovana niekedy v 60tych az 70tych rokoch, este za socializmu, takze tam sa velmi nehladelo na majitelov. Cize je velmi pravdepodobne, ze realni majitelia skutocne nevedia o tom, ze nieco take maju.
Posledna otazka, kedze by som bol velmi rad, keby tie pozemky boli vysporiadane, ako zistim trhovu cenu pozemkov ? Mozno ak by to nebola prilis vysoka hodnota, tak by sme to odkupili od majitelov. Predpokladam ze ti by suhlasili s predajom. Ale tak na cene by to zrejme viazlo.
Je velka skoda, ze zahradky sa za socializmu takto riesili. Zabrat ludom pozemky bola velka krivda. Takisto ale ostava krivdou, ked povodne nejaky mociar, zahradkari pretvorili a zrazu nejaky majitel pyta nerealne sumy za prenajom. To by malo byt osetrene nejakym zakonom. Dalsia vec je, preco ta moznost dorovnania ceny statom uz je zrusena. Vznikla tak skupina, ktora na jednej strane ma zahradky vysporiadane, lebo im na to prispel stat a potom druha skupina ktora na to proste nabude mat peniaze. AKo moze nejaky penzista zaplatit trhove najomne alebo odkupit pozemok za trhovu cenu ?
A potom sa ludia cuduju ze nie je zaujem o zahrady, no bodaj by bol. Tazka situacia.

To su klasicke patove situacie z minulosti. Ty mas na pozemku nehnutelnost, on ma pozemok, ale nema z toho nic, pretoze vyhnat ta z neho nemoze. Navyse u teba je to klasika kopec malych majitelov.
Trhova cena ta zaujimat nemusi, podstatne je kolko si ochotny zaplatit ty a kolko su ochotni prijat oni. Pokial nenatrafis na debilov a vysvetlis im, ze maju len dve moznosti...a to bud ti to odpredaju a budu mat prachy, alebo neodpredaju a nebudu mat nic, pretoze ty tam mas zahradku a chatku a ziadna delozacia z ich strany nehrozi. Samozrejme mozu dat na sud, ale to to bude na dlho, navyse nie je jasne akoby pripadny sud dopadol. Cena 50 eur za meter je blbost, tolko nestoja ani stavebne pozemky v beznom meste, nieto este nejaky minipozemok na zahradke, ktory okrem teba nikto nechce. Stavebne pozemky u nas pri meste idu napriklad za cca 10 eur/m, v zahradkarskej oblasti by som za to asi nedal viacej ako 1-2 eura.
V podstate si treba uvedomit, ze ten pozemok pre majitela je bezcenny. Okupujes ho ty ako hriech z minulosti, je maly, nikto by iny by ho nekupil, teba dostat odtial nemoze a on z neho nema a nebude mat nikdy nic. Najlepsia moznost ako sa ho zbavit je predaj a ty si predsa jediny zaujemca. Od toho sa musi odvijat aj cena.
Trosku ina situacia by bola, keby si bol na suvislom pozemku jedneho majitela, ale tym, ze je ich tam viacej sa meni vsetko v tvoj prospech.

Nieje to patova situacia,chatka nieje trvale obydlie,takže pokial si majitelia pozemku uplatnia vlastnicke prava,tak možu žiadat o zrušenie chatky a vypratanie pozemku,deložovanie by nehrozilo v pripade,že by to bol stavebny pozemok so stavbou služiacou na trvale byvanie,tam by boli nuteni zabezpečit nahradne ubytovanie,alebo by mohli požiadat o zamenu pozemkov za iny........ceny pozemkov sa odvijaju od toho,či sa jedna o stavebny pozemok,alebo polnohospodarsku podu.....................vlastnici to možu odpredat,alebo žiadat prenajom alebo si to možu ponechat a využivat pre svoje učely a žiadat o vypratanie,zaleži od toho,o akych vlastnikov sa jedna a za akych okolnosti boli z toho urobene zahrady atd./poda zabrana družstvami,zahumienky,reštitucie a spol/

Ešte doplnim,pokial povodni majitelia nejavia zaujem o pozemok minimalne 10 rokov a Ty pozemok počas rovnakej doby preukažeš jeho sustavne použivanie,možeš využit paragraf tvz.vydržania a v pripade uspechu ziskaš dotyčny pozemok bezplatnym prevodom za uradnu cenu,čo je pri polnohospodarskej pode cca 60 centov za meter štvorcovy....

Zahradku mame od roku 1978 a trvale sa vyuziva od tej doby. Nikdy sa o nu nikto nezaujimal, len ja som teraz nasiel 10 vlastnikov a aj to parcely typu E, teda ani nelicuje so sucasnym stavom oplotenia. Sused ma napriklad 20 vlastnikov. Jedna sa o pozemky zhruba 800 m2 , mozno menej trocha, cize nic extra velka. Stavat sa tam neda a je aj problem s pristupovou cestou.
Takze vravite, ze je mozne vydrzanie ? A ako by sa dalo taketo vydrzanie vybavit ? Nebola nahodou zmena v zakone ktora vydrzanie zrusila ?

Tak potom postupuj voči znamym vlastnikom,najmi si pravnika,ktory zisti aka je skutočnost,treba zobrat do uvahy aj to,čo už tu pisal fleg-či už vlastnici nekasiruju najomne od zriadovatela zahradkarskej oblasti,v tom pripade by bolo vydržanie neuspešne,to všetko on zisti a pokial nič takeho neexistuje,tak on sformuluje podanie na sud tak aby bolo spravne formulovane a neobsahovalo nejake pravne chyby a to bude pravdepodobne uspešne

A este by ma zaujimalo, aka najlepsia cesta by bola na spojenie tych 10tich, alebo 20tich majitelov do jedneho majitela ? Fakt je jedina moznost postupne vsetkych kontaktovat a s kazdym postupne uzatvarat kupnopredajne zmluvy u notara a zakladat na kataster ? Nie je nieco jednoduche co sa da spravit naraz ?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru