Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ručitel co neručil?

Zdravím,
když je uzavřená půjčka od soukromé osoby za asistence ručitele, je ručitel oprávněn a následně exekutor vymáhat na povinném půjčenou částku když ten tzv. ručitel neuhradil ručenou částku osobě co jí pújčila za toho co si půjčil?

Předmět Autor Datum
Polož ten dotaz srozumitelně! Ručitel si peníze nepůjčuje, ručitel ručí a v případě marného vymáhání…
Dale Cooper 12.10.2013 21:18
Dale Cooper
Myšleno takhle: Vysvětli si mi to tak na půlku. Jde o to jak si psal v případě marného vymáhání půj…
kamzl 12.10.2013 22:43
kamzl
Napíšu to hodně jednoduše - ručitel slouží k tomu, aby byla dosažitelná oběť pro věřitele. Pokud dlu…
fribble 13.10.2013 11:17
fribble
Jednoducho povedane,ručitel sa nemože zriect povinnosti splatit dlh za dlžnika,pokial dojde k tomu,ž…
audax 13.10.2013 14:11
audax
mě na tom nesedí to, že ručitel nic nesplatil, měla tedy platba a pak exekuce přejít na něj jak píše…
kamzl 13.10.2013 21:09
kamzl
ja ti nerozumiem uplne tomu co pises, ale ak uz vymaha rucitel po povodnom dlznikovi exekuciou, tak…
MM.. 14.10.2013 21:12
MM..
ale nevymáhá ji banka nebo "kdo to pujčil" ale ten ručitel ještě nesplacený dluh skrz exekutora po d…
kamzl 14.10.2013 21:37
kamzl
Bez nejakeho sudneho rozhodnutia nemože exekutor nariadit exekuciu len z toho titulu,že je exekutor,…
audax 15.10.2013 14:01
audax
Samozrejme ze nevymaha banka od dluznika, banka to vymaha predsa od rucitela. A rucitel to z tohoto… poslední
MM.. 15.10.2013 19:41
MM..
To co píšeš jsi slyšel někde v hospodě (a kdo ví, jak to vlastně je) nebo se to týká přímo tebe a má…
Yarda 14.10.2013 14:24
Yarda
ale jo je to z první ruky.
kamzl 14.10.2013 20:09
kamzl

Polož ten dotaz srozumitelně! Ručitel si peníze nepůjčuje, ručitel ručí a v případě marného vymáhání půjčky po dlužníkovi je tato vymáhána po ručiteli. Tento ji pak v občanskoprávním sporu může po dlužníkovi vymáhat. Leč pokud dluh nebyl třeba vymožen exekutorem, tak sotva něco vymůže ručitel.
V současné době může ručitele dělat jen člověk s deficitem mozku.

Myšleno takhle:
Vysvětli si mi to tak na půlku.

Jde o to jak si psal v případě marného vymáhání půjčky po dlužníkovi je tato vymáhána po ručiteli...

...to bych chápal.

Ale zajímá mě zda když ten ručitel nezaplatí za dlužníka půjčku zda může věc předat exekutorovi k vymáhání když vlastně nic půjčovateli nezaplatil a chtít tu nezaplacenou dlužnou částku uhradit(jako kdyby ji spltil).

Zda vlastně exekuce na tohle jde když zatím nevznikla škoda(dluh) a žádný soud ohledně toho neproběhl.

Napíšu to hodně jednoduše - ručitel slouží k tomu, aby byla dosažitelná oběť pro věřitele. Pokud dlužník včas a řádně nezaplatil, veškeré jeho povinnosti přecházejí na ručitele, včetně práva na exekuci vůči ručiteli a ostatních nepříjemností - jde říci, že původní dlužník je z toho venku. Veškerá další jednání už probíhají mezi věřitelem a ručitelem. A jak se trouba ručitel s původním dlužníkem vyrovná už nikoho nezajímá. Tedy ručitel se obrátí na soud, vymůže exekuční příkaz, dlužník nic nezaplatí protože nemá ....... Jak je v příspěvcích výš, ručitele dělá jen blázen nebo dobrodinec, který předem ví, že dluh zaplatí z vlastní kapsy.

Jednoducho povedane,ručitel sa nemože zriect povinnosti splatit dlh za dlžnika,pokial dojde k tomu,že dlžnik prestane platit,ručitel je ten,kto ruči za to,že požička bude splatena a pokial dlžnik platit prestane,tak tym že je ručitel,prebera povinnost dlh uhradit,to je hlavna uloha ručitela,na tento jediny učel služi ručitel,jedine čo može je nasledne si dlh vymahat u povodneho dlžnika

mě na tom nesedí to, že ručitel nic nesplatil, měla tedy platba a pak exekuce přejít na něj jak píšete...

...on měl pak soudně vymáhat nebo se snažit získat jinak peníze po původním dlužníkovi.

Proč tedy ručitel použil způsob vůči původnímu dlužníkovi a to exekuci na dlužnou částku, na kterou nezaplatil ani korunu a podle mě přeskočil krok se soudním vymáháním či podáním nějakého platebního rozkazu a exekutor toto vymáhá po původci dluhu(když není co).

kapku jsem pátral, nemohl třeba tomu půjčovateli nebo exekutorovi podepsat nějakou směnku? do určitého data splatnosti?

Není pak možné že se taková směnka chová jako zaplacené peníze(i když nezaplacená) a na to konto ručitel a exekutor vymáhá peníze po dlužníkovi?

ja ti nerozumiem uplne tomu co pises, ale ak uz vymaha rucitel po povodnom dlznikovi exekuciou, tak ZREJME uz davno vymaha ta banka alebo kto peniaze po tom rucitelovi, takze rucitel kedze uz ma na krku banku a pozaduje sa splatenie po nom, tak uz to exekuuje od povodneho dlznika (ak je co).
Alebo nechapem to co si pisal.

Bez nejakeho sudneho rozhodnutia nemože exekutor nariadit exekuciu len z toho titulu,že je exekutor,pokial ručitel zložil k rukam exekutora majetok alebo financie vo vyške pohladavky,može požiadat sud,aby nariadil vymahanie dlžnej čiastky po povodnom dlžnikovi už v jeho mene a to može nasledne sud určit rozsudkom,platobnym prikazom alebo prikazom na exekuciu..........pochybujem,že by sud rozhodol,že pokial je pohladavka nedobytna od povodneho dlžnika,tak ju bude vymahat ručitel pomocou exekutora bez toho,aby ručitel niečo uhradil ,to by funkcia ručitela nemala iny ,len byrokraticky vyznam,resp.ručitel by mal inu funkciu-posielal by exekutora na dlžnika miesto ručenia za požičku a pokial by mu nevznikla škoda tym,že bol povinny hradit dlh za povodneho dlžnika,tak by ani nemal možnost si uplatnit nahradu škody na občianskopravnom konani,za škodu,ktora nevznikla asi tažko bude niekto mat pravo žiadat nahradu

Samozrejme ze nevymaha banka od dluznika, banka to vymaha predsa od rucitela. A rucitel to z tohoto titulu vymaha po povodnom dlznikovi. Tak je to spravne.

P.S. ak dlznik doteraz splatky apod poctivo platil a nacas, tak treba okamzite kontaktovat rucitela, banku, atd, a prediskutovat s nimi ze v com je problem ze dluznik predsa vsetko platil nacas. Ak ale dluznik neplatil, tak nech sa nedivi.

To co píšeš jsi slyšel někde v hospodě (a kdo ví, jak to vlastně je) nebo se to týká přímo tebe a máš to, jak se říká "z první ruky"?
Něcoo podobného se stalo člověku z mého okolí, ručil svému otci, ten neplatil, ručitel taky ne, upomínky oba házeli do koše a pak tomu co ručil napálkovali pěknou sumičku za vymáhání.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru