Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 50% spoluvlastnictví

Dobrý den,
za dobu trvání manželství jsme si pořídili dům. Po rozvodu jsme v roce 2010 jsme SJM převedli na podíl 50% každý. V domě jsem zůstala bydlet já s dětmi, které mi byly svěřeny do péče. Bývalý manžel se nyní odstěhoval od přítelkyně a nemá kde bydlet. Přišel s tím, že se musíme vypořádat za dům. Já ale svoji polovinu prodávat nechci a peníze na splacení jeho poloviny nemám. V užívání nemovitosti mu nebráním. Nabídla jsem mu, ať se nastěhuje zpět. Dům sice není dvougenerační, ale lze to vyřešit tak, aby měl svůj pokoj, kuchyňku i příslušenství. To on ale odmítá. Odmítl i můj další návrh, že mu budu jeho podíl v rámci svých finančních možností splácet s odůvodněním, že by splátky byly příliš nízké.
Může mě bývalý muž donutit prodat můj podíl, resp. celý dům, a peníze z prodeje si rozdělit?
Předem děkuji za odpověď.
Jana

Předmět Autor Datum
Pokud již k oficiálnímu vypořádání SJM došlo (formou 50% vlastnictví nemovitosti) a Vy mu k užívání…
Roker 01.06.2014 20:34
Roker
Mnohokráte děkuji za odpověď. Do této doby jsme s bývalým mužem vycházeli dobře a uvědomuji si, že l…
pida70 01.06.2014 20:56
pida70
Tak zas na druhou stranu musíte trochu chápat i Vy jeho, pokud jste tu nabídku učinila jenom proto,…
Roker 01.06.2014 21:06
Roker
domnívám se, že předkupní právo nemáte Já bych řekl, že ano, jakožto spoluvlastník. Nicméně - exman…
Dale Cooper 01.06.2014 22:24
Dale Cooper
Dodám, že podle NOZ se lidi s podíly mohou chránit před prodejem jiného člověka s jeho podílem a pro…
TNT 01.06.2014 21:03
TNT
"Po rozvodu jsme v roce 2010 jsme SJM převedli na podíl 50% každý." tu vasu dohodu schvalil sud? "Mů…
Rasti 01.06.2014 22:58
Rasti
Opozičný, bezpodielový spolumajiteľ, môže donútiť aj v prípade uvedenej ponuky k predaju a rozdeleni…
nuda 02.06.2014 15:13
nuda
Doporučuji spojit se s právníkem, který dělá prodeje nemovitostí a vyzná se v prodeji spoluvlastnick… poslední
centsm 02.06.2014 17:07
centsm

Pokud již k oficiálnímu vypořádání SJM došlo (formou 50% vlastnictví nemovitosti) a Vy mu k užívání jeho poloviny nijak nebráníte (pochopil jsem, že spíše naopak), tak si troufnu tvrdit, že Vás nijak donutit k jakémukoli nakládání s Vaší polovinou nemůže. Svou polovinu samozřejmě ale prodat může, nicméně v případě RD, který není ani dvougenerační by to byl asi docela oříšek...
Sdělil bych mu, že s prodejem celé nemovitosti nesouhlasíte a že v užívání jeho poloviny mu nijak nebráníte. Nicméně, jak sama jistě víte, mezilidské vztahy nelze vždy vyřešit pomocí paragrafů a vždy je nutno se domluvit, což není vždy jednoduché a nezřídka nemožné... Takže držím palec ;-)

Mnohokráte děkuji za odpověď. Do této doby jsme s bývalým mužem vycházeli dobře a uvědomuji si, že lépe je se domluvit. Nicméně po splacení hypotéky a rozdělení zbytku peněz z prodeje by na 2 odpovídající byty nezbylo. Proto se mi do prodeje nechce. Přiznám se, že můj návrh, aby se bývalý muž nastěhoval zpět, jsem řekla pouze proto, že vím, že by to nikdy neudělal :-) Také si uvědomuji, že prodej jeho poloviny by byl velmi komplikovaný. V tomhle směru právě očekávám trochu problém. Doufám, že ještě neztratil zbytek svého rozumu, aby ji prodal např. nějakému bezdomovci za 1 Kč. Jak je to s mým předkupním právem?
Čeká mě tvrdé vyjednávání a chtěla bych vědět, kam až může bývalý muž zajít.

Tak zas na druhou stranu musíte trochu chápat i Vy jeho, pokud jste tu nabídku učinila jenom proto, že víte, že jí nevyužije. Musíte pochopit, že nyní je stav v podstatě takový, že jste získala celý dům a Váš ex má někde napsanou polovinu, což je mu ale celkem k ničemu, když ji "nemůže" nebo nechce využívat (proč a co v tom je, je jen mezi Vámi). Nejsem právník, ale domnívám se, že předkupní právo nemáte.
Zkusil bych se opravdu ještě jednou "nějak" domluvit. Dát si na stůl jasné fakta - vy kategoricky odmítáte prodej celé nemovitosti a on zase nastěhování. Takže zkusit (pokud je to alespoň trochu možné) vzít rozum do hrsti a jednat, následná válka totiž neprospěje nikomu a jak jsem pochopil, tak máte děti a těm už notabene ne... Buď se chce situace řešit, nebo se chce mstít, kopat kolem sebe a dělat naschvály...

domnívám se, že předkupní právo nemáte

Já bych řekl, že ano, jakožto spoluvlastník. Nicméně - exmanžel dá nabídku (ví, že ji exmanželka nevyužije, neboť nemá peníze), bývalá paní nepřijme a pán to může klidně někomu prodat pod cenou. Ten někdo se nastěhuje a paní během půl roku vyštípe...
Také může nastat jiná, hodně blbá alternativa. Ex se zadluží, polovička popadne bance/exekutorovi a ten to prodá nějakému spekulantovi. Pak si paní bude drbat hlavu, že to raději od manžela nekoupila. Nebo si na to půjčí, zastaví to bance a taky docela smolík.
Taky mi uniká jedna věc - patří mu polovina a paní mu nabízí pokoj. Nevím, jak je dům velký, ale on má právo využívat polovinu nemovitosti.

Dodám, že podle NOZ se lidi s podíly mohou chránit před prodejem jiného člověka s jeho podílem a prodej blokovat, pokud prokážou soudem, že by jim prodejem vznikla újma sociální, zdravotní,..... je to jen o šikovnosti právníků obou stran co dokážou ze situace vytěžit.

"Po rozvodu jsme v roce 2010 jsme SJM převedli na podíl 50% každý."
tu vasu dohodu schvalil sud?
"Může mě bývalý muž donutit prodat můj podíl, resp. celý dům, a peníze z prodeje si rozdělit?"
muz nie, sud ano

podla SK prava (netusim ako v cechach, ale predpokladam, ze podobne...)sa do 2 rokov od pravoplatnosti rozsudku o rozvode, musia manzelia dohodnut na rozdeleni majetku, dohodu musi schvalit sud. Ak sa tak do 2-och rokov nestane, rozdeli majetok ZISKANY ZA MANZELSTVA na zaklade podnetu jedneho z manzelov sud, vacsinou 1:1, sudca by mal zohladnovat deti.

SUD moze vydat rozhodnutie, kt. vam nariadi dom predat a rozdelit sa o peniaze.
Kym sa tak nestane, NEMATE pravo mu zabranit uzivat JEHO 1/2 domu.

Ale toto je na advokata, nelutujte peniaze, zaplatte si nejakeho fajneho, poradi vam aj ako mu zabranit k nastahovaniu sa k vam

Opozičný, bezpodielový spolumajiteľ, môže donútiť aj v prípade uvedenej ponuky k predaju a rozdeleniu nehnuteľnosti spoločného majetku.

Pozn.: Len na základe zákona a rozhodnutia ľudovodemokratického súdu.

Doporučuji spojit se s právníkem, který dělá prodeje nemovitostí a vyzná se v prodeji spoluvlastnických podílů. Cit mě napovídá, že cena by mohla být dosti nízká a pro Vás příznivá. Nebude zájem o nákup spoluvlastnického podílu s hypotékou a nabízená cena bude muset být velmi nízká. Když Váš manžel takového kupce sežene, tak již není možné hýbat s navrženou cenou a možná na to už budete mít. Pozor na hypotéku, aby banka nechtěla okamžitou splátku.
Nejlepší je dohoda s bývalým manželem, protože když jej podrazíte, začne dělat naschvály a Vy jste určitě závislá na nějakých dávkách od něho.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru