Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odstupné

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s odstupným když jednu firmu přebírá druhá. Pracuji ve firmě, která dodává materiál do velkého závodu. Prostě jsem taková externí firma, která pracuje jen pro jeden podnik. Ten velký podnik udělal výběrové řízení do kterého se přihlásilo více firem a vyhrála to jiná než ta naše...Tzn, že se vystřídá pouze vedení. Pracuji již 8 let v této firmičce a mám smlouvu na NEURČITO. Nerad bych aby přišel nějaký nový šéf a já začal úplně od nuly - smlouva na 3 měsíce, na rok, na další rok a pak až na neurčito. A nebo můžu odmítnou podepsat smlouvu na zkušební dobu 3 měsíce a dostanu odstupné od mého nynějšího zaměstnavatele? Já jsem přece podepsal smlouvu se svým nynějším zaměstnavatelem. To, že on končí a nebyl schopný vyhrát výběrové řízení je jeho problém a né můj. Díky za info

Předmět Autor Datum
" Ten velký podnik udělal výběrové řízení do kterého se přihlásilo více firem a vyhrála to jiná než…
Araneus84 02.02.2015 13:49
Araneus84
Já pracuji jako vedoucí směny, tzn ze nejsem v managementu. Pochopil jste to dobre, na zaklade neusp…
glorei 02.02.2015 14:11
glorei
Aha. takže jinými slovy vaše firma defacto zanikne a vy se budete ucházet o místo v nové firmě (poku…
Araneus84 02.02.2015 15:58
Araneus84
Já mám naopak pocit, že pokud jedna firma "přebírá" druhou, tak se všemi závazky, a tedy i s pracovn…
Kachlík 02.02.2015 21:03
Kachlík
Otázka i doplnění v další reakci bohužel nejsou jednoznačné. Obecně: V případě změny majitele by mě…
ivzez 06.02.2015 06:55
ivzez
Odpověď na první větu : Pokud přebírající firma převzala veškeré závazky firmy druhé včetně zaměstna…
kozakl 06.02.2015 20:58
kozakl
U nás to bylo taky tak.Žádné výpovědi,žádná nová smlouva,jen jsme dostali papír,že máme nové vedení,… poslední
Karel04 06.02.2015 22:48
Karel04

" Ten velký podnik udělal výběrové řízení do kterého se přihlásilo více firem a vyhrála to jiná než ta naše...Tzn, že se vystřídá pouze vedení."

Jestli ta věta znamená, že se na základě neúspěšného výběrového řízení změní vedení (management) vaší firmy a vy nepracujete v tom managementu/vedení, tak se vás to vůbec netýká.
Pokud jste tou větou myslel cokoli jiného (např. to, že odcházíte pracovat do té firmy, která výběrové řízení vyhrála,apod.) tak jste to napsal nesmyslně a je třeba to trošku rozvést.

Já pracuji jako vedoucí směny, tzn ze nejsem v managementu. Pochopil jste to dobre, na zaklade neuspesneho vyberoveho rizeni se zmeni vedeni. misto firmy ABC (ve ktere jsem zamestan) bude pro SIE... dělat firma XYZ.Takze by melo nastoupit vedeni z firmy XYZ a vzit si nas pod sebe... Ale jak je to se smlouvama? Urcite mi bude nabidnuta nova smlouva, ale chci stejne podminky jako doposud - jak platovou tridu, benefity, dovolenou tak smlouvu na NEURCITO

Aha. takže jinými slovy vaše firma defacto zanikne a vy se budete ucházet o místo v nové firmě (pokud nezaniká, máte právo na odstupné).
Nová firma vám může a nemusí nabídnout stejné podmínky jako nabídla vaše původní firma. Záleží hlavně na tom, zda bude mít dostatek potencionálních uchazečů na všechny místa, které potřebuje zaplnit. Pokud ano, tak si může diktovat. Firma XYZ nemá vůbec žádnou povinnost jakkoli přihlížet k podmínkám, které jste měl ve firmě ABC.

Já mám naopak pocit, že pokud jedna firma "přebírá" druhou, tak se všemi závazky, a tedy i s pracovními smlouvami stávajících zaměstnanců, pro které jde jen o kosmetickou změnu. Nicméně bych raději zkusil poptat spíše odborníka na pracovní právo (vycházím ze zkušenosti příbuzné, která takhle "změnila" zaměstnavatele ze dne na den, a pracovní smlouva automaticky přešla k novému majiteli firmy).

Otázka i doplnění v další reakci bohužel nejsou jednoznačné.

Obecně:
V případě změny majitele by mělo jít jít o přechod práv a povinností. V takovém případě zůstávají
pracovní smlouvy v platnosti (nejste povinen uzavírat novou smlouvu s novým majitelem).

Pokud by se změnilo pouze vedení firmy, nemělo by to na pracovní smlouvy žádný vliv.

Změna majitele firmy ani změna vedení firmy neznamená automaticky vznik nároku na odstupné.
Na odstupné by vznikl nárok v případě výpovědi od zaměstnavatele podle § 52 písm. a) až c).

(Snad jsem to napsala srozumitelně.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru