Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nezaviněná autonehoda - jak vyřešit, aby mě pojišťovna neoškubala?

Ahoj, v pátek mě jeden pán naboural na křižovatce - na stopce nezastavil a narazil do mě (jel jsem po hlavní rovně). Nehoda byla bez zranění. Nafotili jsme si to a vzhledem k tomu, že uznal vinu celou na sebe, policii jsme ani nevolali a vyplnili euroformulář, kde mi výslovně podepsal, že nehodu zavinil on.

Auto náraz znepojízdnil (motorová část je OK, auto i jede, ale prorazilo to zadní pneumatiky a na jedné je natlačený blatník). Zavolal jsem teda odtahovku a zavolal na jeho pojišťovnu. Ještě bych chtěl dodat, že jeho auto je firemní. Prý si to přijedou nafotit (stojí to ve skladu) a nějak vyhodnotí.

Jakým způsobem se se mnou mohou vypořádat?
- vyhodnotí to jako totálku (podle mě nejpravděpodobnější) - vyplatí mi určitou částku. Pokud mi dají neúměrně málo na srovnatelné auto, můžu se nějak bránit?
- proplatí opravu - dejme tomu ideální možnost
- ... ještě něco?

Má někdo zkušenosti s proplácením oprav? Na autě byla minulý týden provedena oprava za 3600, má to smysl jim to posílat? Resp. mám šanci, že mi to proplatí navíc?

Setkal se někdo s podobnou věcí? Já boural poprvé v životě a vůbec tak nevím, jak tohle funguje a trošku se bojím, že mi zaplatí nějaké drobáky a auto stejně budu muset z větší části zacálovat ze svého.

Díky za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mne sa stalo pred rokmi to iste, oprava 30k, poistovna preplatila 25k, ze zvysok si mam vymahat od v…
fleg 15.04.2015 08:06
fleg
Podle českého Ústavního soudu není možné plnění krátit kvůli amortizaci: Soud musí nejen respektova…
Wikan 15.04.2015 08:29
Wikan
Vy sa mate v tych Cechach;o). Mozno sa to zmenilo aj u nas, mne sa to stalo asi 6-7 rokov dozadu. poslední
fleg 16.04.2015 08:16
fleg

Mne sa stalo pred rokmi to iste, oprava 30k, poistovna preplatila 25k, ze zvysok si mam vymahat od vinnika. Odvodnili to tym, ze auto malo v tom case 4roky uz a ze amortizacia.
Vinnik samozrejme odmietal zaplatit tak som sa chcel sudit. Na moje prekvapenie ma moja advokatka od toho odhovorila s tym, ze sud pravdepodobne prehrame, takze sice nerad, ale nakoniec som do toho nesiel a zostal vo mne pocit frustracie, ze clovek nic neurobi a este na to doplati.
Potom ma matali myslienky ist vinnikovi odrbat aspon bejzbolkou spatne zrkadla priamo pred nimi, ale to uz boli take nizkopudove reakcie a nakoniec som to pustil k vode.
Prezil som a akurat na to nerad spominam.

Podle českého Ústavního soudu není možné plnění krátit kvůli amortizaci:

Soud musí nejen respektovat právo, ale jeho výklad a aplikace musí směřovat k výsledku spravedlivému. Právo musí být především nástrojem spravedlnosti, nikoliv souborem právních předpisů, které jsou mechanicky a formalisticky aplikovány bez ohledu na smysl a účel toho kterého zájmu chráněného příslušnou normou. Smyslem a účelem ustanovení, přiznávajícího poškozenému právo na náhradu škody, je zajistit, aby mu v plné míře byla kompenzována majetková újma. V každém individuálním případě je proto třeba pečlivě srovnat majetkový stav poškozeného před vznikem škody a po provedení opravy poškozeného vozidla, přičemž rozsah náhrady v penězích musí zohledňovat výši veškerých jím vynaložených prostředků nutných k obnovení provozuschopnosti vozidla, tedy původního majetkového stavu. S ohledem na možný vznik bezdůvodného obohacení v důsledku opravy je pochopitelně nutné zvažovat i účelnost a nezbytnost nákladů vynaložených na uvedení poškozené věci do původního stavu.

Ale na Slovensku je to možná jinak.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru