Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nedoručení důležitého dopisu - dá se to úspěšně řešit právně?

Můj syn nedostal dopis do vlastních rukou - pozvání na důležité jednání. Protože se nedozvěděl včas termín tak se tam nedostavil a předpokládá, že to pro něj bude znamenat dost velkou finanční újmu (v době, kdy ten dopis měl přijít byl někdo z rodiny doma a schránku má správně označenou).
Má někdo zkušenost, jestli se proti poště dají podniknout právní kroky, aby mu finanční ztrátu aspoň částečně nahradila?

Předmět Autor Datum
Vždyť jste nic konkrétního nenapsal a ptáte se, zda vám pošta škodu uhradí... Kdo dopis odeslal a kd…
Araneus84 16.07.2015 00:00
Araneus84
Rozumím Vám dobře, že odesílatel zaslal synovi dopis do vlastních rukou, syn ho nepřevzel, nebo nedo…
milan.cukrar 16.07.2015 19:43
milan.cukrar
v době, kdy ten dopis měl přijít byl někdo z rodiny doma a schránku má správně označenou A přišel t…
Dale Cooper 16.07.2015 20:19
Dale Cooper
Čekal, kdy ten dopis přijde, když dopis nešel, tak se ptal, kdy bude odeslaný a dověděl se, že už od…
Yarda 16.07.2015 21:40
Yarda
možná v takovém případě půjde nedoručení napadnout a požádat o zpětvzetí lhůty, ale záleží jaké jedn…
Angelo world 17.07.2015 02:23
Angelo world
Na právníka se chceme obrátit. Já jsem spíš sondoval, jestli se někdo s podobnou situací už setkal a…
Yarda 17.07.2015 09:19
Yarda
Zřejmě šlo o nějaký list od soudu nebo úřadu. Pak by bylo dobré zjistit, jestli odesílající hodlá up…
Dale Cooper 17.07.2015 11:08
Dale Cooper
Jak víte, že byl určitě odeslaný? Je na to potvrzení? Tím musíte začnout. Pátrat po dopise se ,musí… poslední
milan.cukrar 20.07.2015 10:43
milan.cukrar
problém je v tom,že nikto nieje povinný posielať dopis určený dp vlastných rúk....v podstate z tohto…
audax 18.07.2015 02:52
audax

Vždyť jste nic konkrétního nenapsal a ptáte se, zda vám pošta škodu uhradí...
Kdo dopis odeslal a kdy (jestli se jednalo o dopis tak zásadní důležitosti není možné ho odesílat den nebo dva před jednáním, nýbrž alespoň týden), jakým způsobem měla neúčast na jednání dopad na finance, jak dlouho k vám dopis šel, kdo způsobil to, že dopis nedostal včas( nebyl jste to třeba vy tím, že jste nevybíral schránku ve které byl lísteček, že je na poště ? - pak je to jen vaše vina/smůla), atd., atd.
Obecně je pošta zodpovědná pouze za to, že dopis/balíček doručí a pokud nedoručí, musí uhradit výši, do které byl balík pojištěn. To, že dopis/balík doručí namísto slibovaných 2 prac. dnů třeba za 14, s tím nic neuděláte. Můžete se s nima maximálně dohadovat o tom, aby vám vrátily poštovné, protože deklarovaná kvalita služeb je v přímém rozporu s realitou.
Tedy by bylo záhodno se zamyslet, zda pro důležité dokumenty využívat služeb české pošty. Takovou zhovadilost si většinou dovolí pouze státní instituce a to čistě z toho důvodu, že tam je všem vše u p*dele (stejně jako na české poště).

možná v takovém případě půjde nedoručení napadnout a požádat o zpětvzetí lhůty, ale záleží jaké jednání a na konkrétní situaci, pokud jde o balík peněz, bude jistější se obrátit na právnika ať vám poradí někdo sériozněji než zde

Zřejmě šlo o nějaký list od soudu nebo úřadu. Pak by bylo dobré zjistit, jestli odesílající hodlá uplatnit fikci doručení. Jestli se jim třeba dopis vrátil nebo tak nějak.
S vymáháním následné škody vzniklé neposkytnutím služby to vidím dosti bledě.

Článek 47
Odpovědnost podniku
1. Podnik odpovídá za škodu vzniklou při poskytování poštovních služeb v rozsahu stanoveném zákonem o poštovních službách a poštovními podmínkami. Podnik odpovídá za škodu, která vznikla v době od podání do dodání poštovní zásilky nebo jejího vrácení. Za jiné škody podnik neodpovídá, není-li v poštovních podmínkách výslovně stanoveno jinak

problém je v tom,že nikto nieje povinný posielať dopis určený dp vlastných rúk....v podstate z tohto tu nieje jasné,čo vlastne kto spôsobil,pošta nedoručila dopis určený do vlastných rúk a odosielatel potvrdil,že dotyčný dopis bol skutočne odoslaný a bol určený do vlastných rúk a bol odoslaný odosielatelom včas a bol predpoklad,že za normálnych okolností ho adresát obdrží včas,alebo sa len čakalo,že od niekoho by niečo malo prísť a je predpoklad,že to bude určené do vlastných rúk a v skutočnosti nič neprišlo ?....v dnešnej dobe zrýchlených konaní nieje povinnosť posielať niečo do vlastných rúk alebo doporučene,alebo zrýchlene,je to len možnosť,nie povinnosť.......

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru